Calanus tilfører 100 millioner kroner i ny egenkapital gjennom en rettet emisjon mot Broodstock Capital. Broodstock Capital vil samtidig tilby kjøp av aksjer fra eksisterende aksjonærer, og blir største aksjonær i Calanus, går det frem av en pressemelding mandag.

Broodstock Capital er en rendyrket sjømatinvestor. Største aksjonær i Broodstock Capital er Ferd, investeringsselskapet til Johan H. Andresen og døtrene. Selskapet hadde ved utgangen av 2020 en egenkapital på 41 milliarder kroner.

– Vi er svært glade for å få inn Broodstock Capital som en kompetent og aktiv investor, uttalte selskapet i meldingen.

– Hva var Calanus priset til før emisjonen?

– Vi går ikke ut med detaljene, men selskapet var priset til i overkant av 400 millioner kroner, sier administrerende direktør i Calanus, Siv-Katrin Ramskjell, sier til IntraFish

– Har dere planer om å hente inn mer penger?

– Vi planlegger ikke mer kapitalinnhenting før vi går på børs. Vi sikter mot børs innen 24 måneder, sier Ramskjell.

Nytt navn på produktet

Ramskjell forteller at pengene skal blant annet brukes på en sterkere markedssatsing.

– Nå ha vi fått ny fabrikk som er i full produksjon fra august. Og det er blitt kommersielle kvoter på høsting av rødåte. Da er det den kommersielle siden, satsing på salg og markedsføring som er det store. Vi kommer til å gå ut med en stor mediekampanje i Norge i juli hvor vi også endrer navnet på produktet vårt.

Produktet som har hatt navnet Calanus Oil, endrer nå navn til Zooca.

– Calanus er et generisk navn og det latinske navnet for raudåte. Nå har vi satt et eget navn på det og posisjonerer produktet bredere innenfor kosttilskudd-kategorien. Fordi innholdet i raudåte er mye mer enn omega 3. Zoo – står for Zooplangton og CA for Calanus finmarchicus som er det latinske navnet på raudåta.

Flere studier

Selskapet skal også satse ytterlige på forskning.

– Det har vært gjennomført et tyvetalls studier på raudåte som viser meget spennende helseeffekter, og vi skal i gang med ytterlige studier for å øke salgsmuligheten på verdensbasis. Vi selger i dag i Europa, USA og Canada, men for å få ytterlige salg i blant annet Asia, trenger vi noen flere studier. Ytterligere studier vil også kunne gi oss enda sterke helsepåstander

– I dag har vi cirka 25.000 kunder som kjøper direkte fra oss i Norge, legger hun til.

Sortland-fabrikk i testfase

Hovedprodukt til helsekostselskapet er en marin olje til forbrukere. Selskapet jobber også med ingredienser rettet mot den globale akvakulturindustrien. Calanus har 40 ansatte i Tromsø og Sortland og ferdigstiller nå sin første fabrikk for bioraffinering av raudåte med sikte på industrialisering og vekst i årene som kommer opplyses det i meldingen.

– Status er at fabrikken er i testfase og midlertidig brukstillatelse er gitt. Alt er i tråd med planen, det blir testing i juni og juli – og full produksjon fra slutten av august, sier Ramskjell.

Calanus har bygget fabrikk utenfor Sortland i Vesterålen, men har hatt utfordringer i innspurten av byggeprosessen, på grunn av en bekymringsmelding knyttet til arbeidet med fundamenteringen. Foto: Arkivfoto Silje Helene Nilsen

– Calanus er en pioner når det kommer til innovativ og bærekraftig utnyttelse av biomarine ressurser, og har potensial for å sette en ny standard for norsk biomarin næring, med foredling i verdensklasse, uttaler partner i Broodstock Capital, Pål Kristian Moe, i meldingen. Han peker vider på at investeringen de har bidratt med er ment å hjelpe selskapet frem til en levedyktig kommersiell produksjon.

Til IntraFish sier Moe at de ønsker å være en aktiv eier i selskapet.

– Vi ser mye potensial i Calanus fremover. Vi har som mål sammen med de andre aksjonærene å gå på børs innen 24 måneder, men vi har som mål å være aksjonærer også etter det. Vi vil være med å utvikle selskapet og ser stort potensial, sier Moe.

Dere tilbyr kjøp av aksjer fra eksisterende aksjonærer. Har dere nå kjøpt flere aksjer i selskapet eller har dere inngått avtaler om dette?

– Vi er i en emisjon nå og så blir det tilbud til de aksjonærene som kan selge. Deretter får vi se hvor mange vi kjøper og får kjøpt. Det vet vi ikke enda, avslutter han.