I 2016 ble Gitte Hannemann Mollan (53) ansatt som fiskeriutsending fra Norsk Sjømatråd i Hamburg.

– Det var absolutt drømmejobben, men familiesituasjonen og pendlingen gjorde at jeg sa opp etter fire år, sier Mollan.

Valget tok Mollan før koronapandemien, og i slutten av 2020 var hun ferdig i Hamburg, ett år før kontrakten gikk ut. Tilbake i Norge var det ikke lett å finne den nye drømmejobben, sier Mollan.

– Det var et spesielt arbeidsmarked. Rekrutteringsbyrå la ned arbeidet og det var ganske tørke. Samtidig ønsket jeg ikke å begynne med hva som helst.

– Det har vært en spire der hele tiden

Tanken om å starte for seg selv hadde Mollan hatt en stund. Arbeidsmarkedet ga henne en ekstra dytt.

– Det har vært en spire der hele tiden, og jeg tenkte at det er nå det skal skje om jeg skal gjøre det. Denne spiren, sammen med arbeidsmarkedet, trigget meg til å skape min egen drømmejobb, sier Mollan.

Mollan opprettet i starten av 2021 et enkeltpersonforetak. Der skal hun drive med salgs- og rådgivningstjenester, hvor hun har spisset seg inn på lokalmat.

– Målet er å være en lagspiller for små og mellomstore bedrifter og å øke salg, omsetning og verdi på produkter. Det er en trend at lokalmatsalg øker, fra jord og fjord til bord, sier Mollan, som også har jobbet for Tine tidligere.

– Jeg brenner for matglede, matkultur og hvor maten kommer fra. Det ligger mye drivkraft i det, legger hun til.

Pandemien åpnet mulighet

Estimerte tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antall etablerere av aksjeselskaper økte med 12.3 prosent i 2020. Antall etablerere av personlig eide foretak falt med 0.7 prosent etter en økning på 10.7 prosent i 2019. Dette tyder på at pandemien ikke har hindret etablererne, skriver SSB i en analyse.

Med 25 års erfaring innen markedsarbeid, følte ikke Mollan nevneverdig på frykt for å starte for seg selv.

– Av natur er jeg ikke så veldig redd. Jeg tenker ikke det verste, men at ting ordner seg. Jeg hadde selvsagt ikke planlagt for koronapandemien, men det gjorde nok at det nå ble en mulighet. Pandemien påvirket jo situasjonen, men for meg påvirket den nok kanskje positivt, at jeg nå tok steget, sier Mollan.

I den samme analysen fra SSB trekkes det frem at aksjeselskap ser ut til å være den foretrukne selskapsformen nå. Tallene viser også at kvinner i større grad velger enkeltpersonforetak enn aksjeselskap, mens det er omvendt for menn. Det synes Mollan er interessant.

– Jeg tenker det har noe med at kvinner i mindre grad ønsker å ta risiko generelt. Jeg har valgt å starte et enkeltpersonforetak ettersom mine tanker er at jeg blir alene og at det ikke er større investeringer som skal gjøres. Det er først og fremst min kompetanse som skal benyttes og er produktet, sier Mollan, som ikke utelukker aksjeselskap på sikt.

Får energi av fellesskapet

Gründeren beskriver de første månedene som spennende. Hennes råd til andre med gründerideer er klar:

– Jeg hadde hoppet i det. Jeg ville ha tatt en markedsundersøkelse og sjekket kontaktnettet man har først. Det gjorde jeg. Det er viktig å ha tro på seg selv, og så er det viktig å snakke med folk, sier Mollan.

– Lokalmat har fått en boost den siste tiden. Jeg har snakket mye med folk og ser at det er plass til meg og en mulighet til å lykkes. Det er jeg glad for, sier Gitte Hannemann Mollan. Foto: Sander Hopman

Mollan har etablert seg i gründerfellesskapet Business Jessheim. Det har vært til stor hjelp, sier Mollan.

– Det gjør at man kan stille spørsmål, få hjelp og lære veldig fort. Det kan gjelde hvordan man sender første faktura eller når regnskap skal sendes. Som gründer må man gjøre all jobben selv, men det er folk vant til her. Man får energi av å sitte i et slikt fellesskap.

Hei!

Har du innspel til saker du meiner me burde skriva om i 2022? Då hadde eg sett stor pris på om du sende meg ein E-post til joar.vatlestad@intrafish.no.