Håkon André Berg
  • Alder: 40.
  • Stilling: Sjef i Salmon Evolution.
  • Utdannelse: BI og NHH, totalt fem år med økonomi og finans.
  • Bosted: Molde.
  • Familiestatus: Gift med Torunn Maridal Berg. Har sønnen Jonathan (20) og en datteren Mathilde (16).
  • Oppvokst: Molde.

– Nå er det 120–130 arbeidere i sving ved Indre Harøy. «Peaken» kommer på høsten og delvis vinteren – da blir det mellom 200–250 i arbeid der, sier Salmon Evolution-sjef Håkon André Berg gjennom PC-skjermen. Den står plassert på et hotellrom i nest øverste etasje ved Scandic Flesland.

Selskapets landbaserte anlegg, som er basert på hybrid gjennomstrømmingsteknologi, og ligger i et gammelt pukkanlegg nær Molde, er fortsatt i rute til første utsett mars neste år. Selskapet har også store Asia-planer, og da IntraFish pratet med Berg var han meget nylig ankommet Bergen etter en lengre periode i Asia, der Salmon Evolution, norske Artec Aqua og koreanske Dongwon blant annet signerte en avtale i Seoul.

Uventet karantene

Knapp tid før IntraFish skulle møte ham kom beskjeden om at han måtte i en omfattende karanteneprosess etter Asia-besøket. «Fikk litt bakoversveis da vi landet i går kveld og fikk regimet presentert», var e-postbeskjeden fra Berg kort tid før intervjuet. Han forteller at selv om deler av ledelsen havnet i karantene på bergenshotellet gjør det ikke så mye – en har jo blitt vant med hjemmekontor og Teams-møter gjennom 2020 og 2021.

– Dette er man må gjennom, og gjøre, for samfunnet, sier Berg.

Han legger til at de andre to Asia-turene tidligere i år hadde kraftigere regler, spesielt turen i februar.

– Da ble det to uker. Det var ikke lov til å gå ut på gangen en gang, sier Berg.

Hit, men ikke lenger. Dette var det nærmeste IntraFish greide å komme seg Berg, som følge av karantenereglene. Salmon Evolution-sjefen står oppe til venstre. Foto: Robert Nedrejord

I rute med prosjektene

Salmon Evolution har fortsatt til gode å produsere en eneste fisk, men det nærmer seg innspurten for Indre Harøy-anlegget deres.

– Vi er rute, sier Berg.

– Når venter dere første inntektene?

– Første slakt, avhengig av timingen, er enten i slutten av 2022 eller starten av 2023. Da kommer de første salgsinntektene.

Han forteller at de også er i rute med landbasertprosjektet de gjør sammen med Donwon Industries i Sør-Korea. Anlegget har byggestart i 2020, og skal produsere fisk to år senere. Totalkapasiteten er planlagt til 16.800 tonn.

– Korea er et veldig attraktivt marked, med stor lakseetterspørsel, som betaler godt for seg, sier han.

Selskapet, som nå er notert på Euronext Growth, har også signalisert at de vil over til Oslo Børs. Beskjeden om at de ønsket å flytte noteringen av av aksjene sine kom tidlig fredag morgen.

– Skrikes etter laks

– Dere satser stort på landbaserte anlegg, som bruker hybrid gjennomstrømmingsteknologi. Hvorfor har du så troen på dette?

– Det landbaserte hører kanskje luftig ut, men vi har en utfordring som må løses. Vi trenger å forsyne verden med sunne og gode proteiner, noe som er sentralt i så mange måltider. Tar man utgangspunkt i fiskeriressursene, ser man at kapasiteten der er maksimalt unyttet. Tettheten på sjøbasert oppdrett er allerede stor, medfører en del utfordringer, og har en tålegrense som er nær nådd. Det holdes jo tilbake i veksten i sjøoppdrett, sier Berg.

Han mener at økosystemet er på et nivå der det ikke er forsvarlig å øke så mye mer i sjøen.

– Selvsagt er det noen områder som kan tåle mer vekst, men visse områder er allerede over det som er sunt. Totalt sett ser jeg det på som urealistisk med en sterk økning av volumet i sjø.

– Samtidig merker vi at det skrikes etter laks, en mattype som likes av både barn og eldre. Når du flytter det på land kan du flytte det nærmere markedet. Og man kan slippe å fly maten fra eksempelvis Norge til Korea. Vi merker på samtlige som søker jobb hos oss at de ønsker å være med på noe som «makes sense».

Utfordringen er skala

– Hva ser du på de største flaskehalsene?

– Vi baserer oss på et kjent konsept, der vi gjenbruker en del vann, samtidig som at det ikke er så intensivt gjenbruk. Vi har godt kontroll på prosessen, men utfordringen er skala: det kompliserer alle aspekter, fra ingeniørstadiet til driftsfasen, sier Berg.

Salmon Evolution-sjef Håkon André Berg, avbildet i Seoul, sammen med Yun Ki Yun, som er CFO i Dongwon Industries, og styremedlem i Salmon Evolution, Foto: Privat

Salmon Evolution-sjefen peker på at når anleggene blir såpass store som deres skal bli driver man ikke bare oppdrett, men fullindustri.

– Det vil kreve human kapital og høy kompetanse i selskapet. Man må beherske et helt nytt nivå. Man må ha jevn og stabil produksjon, som går som en klokke, uten store hendelser. Og så må det først og fremst være gode betingelser for laksen, sier Berg.

Fra oppkjøp til landbasert

Håkon André Berg, som har fem års finans- og økonomiutdanning fra BI og NHH, ble først omtalt av IntraFish i 2012, da han var partner i Midvest Fondene, som kjøpte seg opp i akvakulturteknologiselskaper.

– Hvordan endte du i oppdrettsnæringen?

– Jeg jobbet i et regionalt investeringsfond fra 2008, og begynte da å se veldig dedikert på sjømatnæringen og havbruk. Hovedtanken var å sette kapital inn i selskaper i vår region vi mente kunne bli verdensledende. Akkurat da var olje og gass mer «hot» enn sjømaten, men det endret seg fort. Fra 2011–2012 var nær alt vi gjorde innen sjømat. Det endte med at vi etablerte Broodstock Capital sammen med Ferd, for å være en tydelig aktør innen dette, sier Berg.

Han legger til at han tidlig merket seg potensialet ved landbasert oppdrett.

– Man merket det var enorm interesse for postsmolt allerede fra 2013–2014. Vi så mange muligheter der, sier han.

– Hvordan var det å gå fra finans og oppkjøp til å jobbe spesifikt med laksen?


– Slike fond kan høres vage og veldig finansielle ut, men de er det bare to ganger: ved oppkjøp, og når en selger. I mellomtiden handler det om å bygge gode virksomheter, å forstå det en driver med og utvikle gode strategier. Men det er selvsagt noe annet å fokusere all energi på å drive ett selskap, én virksomhet og ha kun én ledergruppe, sier Berg.

Etter en stund som finansdirektør i Salmon Evolution, rykket Berg opp som toppsjef etter at Odd Tore Finnøy brått sluttet i jobben.

– Hva skjedde der egentlig?

– Det er ikke en prosess jeg kjenner godt til. Jeg trivdes godt som finansdirektør, og så endte det ved at styret og forrige daglig leder valgte å skille lag. Jeg ble så spurt, og takket ja. Det er jo et utrolig privilegium.

Tok et aktivt trosvalg

Berg bor i samme by som han vokste opp: Molde. Han har to barn, en sønn (20) og en datter (16), og har vært gift i 21 år. Kona er oppvokst i Nordhordland.

– Jeg liker å si at jeg er vokst opp i det innerste bedehuset i den innerste fjorden. Jeg er vokst opp i et kristen hjem, og var kristen selv i ungdommen. Men da jeg var rundt 30 år og ferdigutdannet var det mange verdier og ting som trakk i mange retninger. Jeg fikk et veldig behov for å ta et nytt standpunkt: var kristendommen bare en kulturell identitet, eller noe jeg skulle basere livet mitt på?

Berg-familien er glad i å reise, ifølge Salmon Evolution-sjefen. Her avbildet med kona Torunn Maridal Berg, datteren Mathilde, som nå er 16, og Jonathan, som er blitt 20. Foto: Privat

Berg landet på det siste, og forteller at troen på Gud er sentralt i livet sitt. Han er et aktivt medlem av Nordkirken, samt i Youth With a Mission, og forteller at trosretningen er nærliggende til pinsebevegelsen.

– Jeg kan ikke helt huske å ha hørt om så mange med finansbakgrunn i topplederstilling som snakker særlig om religion: hvordan henger det sammen?


– Jeg tror det er mange som meg, jeg er ikke særlig unik i denne sammenhengen. Tro er uansett essensielt for alt jeg er, selv om det å definere et svar på «hva det betyr» er en vanskelig oppgave. Som daglig leder i en virksomhet betyr det at jeg setter mennesker først, sier Berg.

Han tror også det gir en høy aksept for andre. Og at det gjør noe med synet på selvet:

– Når jeg våkner opp vet jeg at jeg er akseptert og at jeg har verdi. Jeg slipper å bevise noe. Da jeg gikk fra å ha et vagt forhold til troen til å ta et aktivt valg ble tusen tonn løftet av skuldrene mine. Jeg vet at jeg er godtatt av Gud. Det gir ro, og det gir trygghet.

Feriehåp

– Hva bedriver du fritiden med?

– Det er blitt lite av det, samt feriedager, i det siste. Jeg har ikke hatt en eneste dag ferie i fjor eller så langt i år. Men det må bli noen dager i år. Som familiefar, med litt større barn, går det mye i det sportsorienterte. Det er mye fotball og håndball i Molde-traktene.

Håkon André Berg i Salmon Evolution avbildet på toppen av Galdhøpiggen. Foto: Privat

– Ellers er det å gå på fjellet og stå på ski en viktig del av familielivet, følge Berg opp.

Han forteller at de ellers også er reiselystne, selv om pandemien har lagt en demper for det.

– Vi har vært stort sett i hele verden, sier Berg.

– Hva ville du gjort om du var fiskeriminister?

– Vi har én konkret sak vi kunne tenkt oss å adressere det politiske Norge: EL-avgift. Mange konkurranseutsatte næringer får unntak, men ikke oppdrett, ettersom vi er «beskyttet». Vi ser på landbasert oppdrett som konkurranseutsatt, og at vi ikke bør være klassifisert som resten av den tradisjonelle næringen. Da sørger man for at investeringene fortsatt skjer i Norge, sier Berg.