Det viser en sammenstilling IntraFish har foretatt. Best marginer (ebit/kg) oppnådde Bakkafrost ved virksomheten sin på Færøyene, mens Salmonoes Chamanchaca i Chile fikk et elendig resultat.

Bent Rølland Foto: Anders Furuset

– Vi ser at det er en stor spredning mellom de ulike regionene. I Nord-Norge ser vi fortsatt spor av etterdønningene etter en svært kald vinter, sier analytiker Bent Rølland i SEB Markets.

Lave sjøtemperaturer ga problemer med vintersår. Det fører både til høyere kostnader og lavere priser, gjennom nedklassing av fisk og lave slaktevekter.

– Men Salmar gjorde det bra i Nord-Norge?

– Ja, Salmar er hovedsakelig i området rundt Harstad, i motsetning til Lerøy og Grieg som er lenger nord, sier Rølland.

Bakkafrost med god plassering

SEB-analytikeren mener at Bakkafrost nyter veldig godt av plasseringen sin på Færøyene, midt i Golfstrømmen.

– Selskapet har naturgitte fordeler som er vesentlig bedre enn noen av de norske har, sier Rølland. Selskapets skotske virksomhet hadde langt svakere marginer.

I tillegg nøt Bakkafrost Færøyene godt av et sterkt USA-marked i kvartalet.

– Hotell- og restaurantmarkedet der borte er tilbake, og etterspørselen har økt betydelig, sier Rølland.

Han mener at verden vil få mer atypisk vær fremover.

– Klimaendringene vil påvirke lakseproduksjonen, og oppdretterne må tilpasse seg nye værtyper. Det kan bli mer utfordrende å produsere laks, sier Rølland.

Bedre enn i fjor

De fleste selskapene rapportert om bedre marginer enn i andre kvartal i fjor. Andre kvartal i fjor var det første hele kvartalet med svært stramme koronatiltak i en rekke land.

Mowi meldte om en oppgang i spotprisene på rundt 18 prosent i Europa og nær 50 prosent i USA, sammenlignet med samme kvartal i fjor.

– Etterspørselen for laks har styrket seg som følge av mindre strenge tiltak mot korona i de fleste land, sa konsernsjef Ivan Vindheim i en pressemelding.

Salmar meldte om en sterkere prisutvikling enn de selv hadde ventet.

– Solid håndverk som har gitt gode biologiske prestasjoner har vært nøkkelen for de sterke segmentresultatene både i Midt og Nord-Norge i andre kvartal. Det som trekker ned for oss i kvartalet er det svake EBIT-resultatet fra salg og industri. Ved inngangen av året hadde vi dessverre et langt mørkere syn på markedet og lakseprisen enn det som har viste seg å bli tilfellet. Det at vi faktisk undervurderte laksen, og markedet, er hovedårsaken til at vi i dag – totalt sett – ikke leverer et godt nok resultat. På den positive siden har den siste tids utvikling vist oss hvor sterkt laksemarkedet er og vi er optimister i forhold til en fortsatt sterk markedsutvikling fremover, sa konsernsjef Gustav Witzøe i Salmar i en pressemelding da selskapet publiserte sin rapport.

____________________________________________________________________________________________________

Har du lyst til å lese flere nyheter fra sjømatnæringa? Prøv oss for 1 krone den første måneden