Sjømat Norge vil ikke ha fiskeriminister
I stedet vil næringas største bransjeorganisasjon ha en «sjømatminister».
– Tittelen «sjømatminister» er mer dekkende for det som næringa står for i dag, det vil si hele verdikjeden innen villfisk- og havbruksnæringene, samt nye arter som kan høstes og dyrkes. I tillegg gir det økt forståelse for at det er mat vi høster og produserer, sier direktør for samfunnskontakt i Sjømat Norge, Aina Valland, til IntraFish.
Interesseorganisasjonen hennes representerer nesten 800 medlemsbedrifter som igjen sysselsetter 16.000 mennesker.
I august 2019 endret tidligere fiskeriminister Harald Tom Nesvik tittelen fra kun fiskeriminister til fiskeri- og sjømatminister.
– Nesvik tok et skritt i riktig retning. Nå er det på tide å ta et steg til. Vi ser at det faktisk er oppstått forvirring som følge av dagens tittel. Noen oppfatter at fiskeri er villfisk, og sjømat er havbruk, noe som jo er helt feil. Sjømat er en samlebetegnelse, sier Valland.
Endringer i departementsstruktur
Under de pågående regjeringsforhandlingene kan det komme endringer i departementsstrukturen.
– Uansett mener vi at sjømatnæringa er så viktig i dag, og vil bli det i enda større grad i årene framover, at vi må ha en egen statsråd. Sjømat er en viktig del av det grønne skriftet. Med de rette rammene kan vi skape mange nye arbeidsplasser og høste og produsere betydelig mer mat enn de rundt 36 millioner måltidene som eksporteres daglig i dag. Da trengs det en minister i regjeringen med dette ansvarsområdet, sier hun
Arealkampen
Tidligere i uka gikk Sjømat Norge ut og advarte mot at sjømat vil tape arealkampen mot olje og gass.
– Vi opplever at fagmiljøene er blitt svekket etter at regjeringen la ned Fiskeri- og kystdepartementet. Vi ligger bakpå når det gjelder å få på plass forvaltningsregimer. Vi kan komme i en situasjon, frykter jeg, at lønnsom sjømatnæring taper kampen om arealer på bekostning av olje- og gassektoren, uttalte Ystmark til Nordlys på mandag.
Kravet bortfaller?
– Nei, som jeg sier, uansett departementsstruktur er behovet for en samlende sjømatminister større enn noensinne. Dragkampen om arealer vil bare tilta. Det dreier seg ikke bare om sjømat, olje og gass, men også om havvind, arealer til havs og fritidsaktiviteter. Sjømatperspektivet vil stå sterkere når bransjen har en egen statsråd, sier Valland.
– Jeg skjønner godt at mange spekulerer i hvem som kan bekle en slik post. Jeg må innrømme at jeg er spent. Men uansett hvem det blir, og ministertittel, ser vi fram til godt samarbeid og god dialog, svarer Valland.
(Vilkår)