Onsdag ble det kjent at Frøya-baserte Måsøval kjøper lakseprodusenten Vartdal Gruppen på Sunnmøre for 1,52 milliarder kroner. Kjøpet finansieres hovedsakelig med lån i DNB, men 200 millioner kroner betales i Måsøval-aksjer.

Vartdal Gruppen
  • Består av selskapene Vartdal Invest, Aquafarms Vartdal, Vardal Fiskeoppdrett, Urke Fiskeoppdrett, Western Seaproducts og Vartdal Fryseri
  • Ligger i Vartdal, sør for Ålesund
  • Har fire matfisktillatelser med en total MTB-grense på 3.120 tonn
  • Konsernet har egen produksjon av smolt og post-smolt, samt slakteri og fryseri
  • Eies 100 prosent av Ottar Vartdal (63) før transaksjonen med Måsøval blir gjennomført

– Jeg er tilfreds med å overlate livsverket til Måsøval. Måsøval har gode forutsetninger for å videreutvikle bedriften og arbeidsplassene. Måsøvals eksisterende volum i produksjonsområde 5 vil sammen med Vartdal Gruppen sørge for bedre utnyttelse av lokaliteter, smoltanlegg og slakteri når dette etter hvert samordnes, sa Ottar Vartdal i en pressemelding onsdag.

63-åringen får over 1 milliarder kroner på konto i løpet av året om transaksjonen går som planlagt. Vartdal har så langt ikke besvart vårt ønske om ytterligere kommentarer.

Ble kjent gjennom salgsselskap

Administrerende direktør i Måsøval, Asle Rønning, opplyser at partene ble kjent gjennom Pure Norwegian Salmon (PNS) – et selskap på Averøya utenfor Kristiansund som Måsøval nylig kjøpte. Dette selskapet selger fisk for Vartdal.

– Vi har hatt dialog om denne strategiske muligheten med Ottar Vartdal over en tid, og nå er det altså en realitet, skriver Rønning i en epost.

Ifølge Rønning tar de på Frøya seg ikke tid til å feire oppkjøpet.

– Nå blir det å brette opp ermene og samordne aktivitetene i Måsøval og Vartdal Gruppen og utvikle en robust og effektiv driftsenhet i produksjonsområde 5. Det er en nå jobben starter, og vi gleder oss til å bli kjent med nye kolleger på Sunnmøre, skriver han.

Mowi var deleier

Mowi, eller Marine Harvest som selskapet het da, var i noen år eier av 49 prosent av aksjene i Vartdal Gruppen. Sommeren 2010 kjøpte Vartdal ut konsernet, og har siden da eid 100 prosent av selskapet.

Mowi har mye virksomhet i området, og Vartdal Gruppen ville trolig passet godt inn i deres organisasjon.

Kommunikasjonsdirektør Ola-Helge Hjetland i Mowi ønsker ikke å svare på om de gjerne skulle fått kjøpt selskapet, eller om hvorvidt de har vært involvert i noe prosess. Samtidig var det etter IntraFish erfarer en bilateral prosess, altså kun forhandlinger direkte mellom Vartdal og Måsøval.

Rønning i Måsøval ønsker ikke å kommentere noe rundt Mowi, mens Vartdal selv altså ikke har besvart våre henvendelser.

– Begge parter har hatt ekstern kompetanse tilgjengelig gjennom prosessen da dette for begge er en stor og viktig transaksjon, skriver Rønning, uten å navngi hvilke advokater og meglerhus som er benyttet.

Øker volumet til nær 10.000 tonn i PO5

Vartdal Gruppen ventes å slakte rundt 4.500 tonn laks i år. Selskapet har nylig ferdigstilt et nytt landbasert postsmoltanlegg (sjøvann, gjennomstrømming). Dette ventes å gi 1.200 tonn i året i økt slaktevolum. I tillegg mener Måsøval at de gjennom bedre drift kan øke slaktevolumene ytterligere 1.200 tonn, slik at det blir produsert 6.900 tonn fisk per år fra Vartdal Gruppens tillatelse.

Måsøval har fra før to tillatelser i produksjonsområde 5 (sør for Hustadvika) – slik at de samlet sett venter å produsere 9.800 tonn per år i dette området fra 2023. Dette skal de slakte på Vartdal Gruppens slakteri (i dag slakter de litt på Vikenco).

– Kjøpet av Vartdal Gruppen er et stort, strategisk løft for oss, sa Rønning på en presentasjon torsdag.

Til sammenligning venter Måsøval (uten Vartdal) å slakte 17.100 tonn i 2021, etter å ha slaktet 12.656 tonn per utgangen av tredje kvartal.

Analytiker: – Fair pris

I meldingen fra Måsøval spesifiseres det at de betaler 1.441 millioner kroner for oppdrettsvirksomheten til Vartdal, som altså omfatter fire matfisktillatelser (med fisk og utstyr) samt smolt og postsmoltanlegg.

Knut-Ivar Bakken i Sparebanken 1 Markets Foto: NTB Scanpix

– Transaksjonen priser tillatelsene på nivåer lik nylige transaksjoner i Norge. Det er en høy pris, men med forventninger om høye laksepriser fremover kan en absolutt regne det hjem, sier Knut-Ivar Bakken. Han er finansanalytiker i Sparebank 1 Markets.

Med en forventet produksjon på 6.900 tonn per år på Vartdal-virksomheten, tilsvarer det en selskapsverdi på rundt 210 kroner per kilo slaktet fisk.

– Det er litt over prisingen på Lerøy og Grieg, men litt under alle de andre børsnoterte lakseselskapene, sier Bakken.

Han presiserer at han ikke har analysedekning på Måsøval, og ikke kjenner selskapet inngående.

– Men for dem er det en fordel at de nå får spredt produksjonen litt mer. De er jo hovedsakelig i produksjonsområde 6, men kjøper seg nå opp i produksjonsområde 5, sier han.

Måsøval-aksjen steg 0,7 prosent onsdag da oppkjøpet ble kjent. Torsdag stiger aksjen rundt 5 prosent etter selskapet har rapportert sterke resultater for tredje kvartal.

Med dagens aksjekurs på 44,45 kroner prises selskapet til rundt 4,8 milliarder kroner.