DNB-toppene mener økte kostnader kan styrke laksens posisjon

Prisvekst på fôrråvarer påvirker lakseprodusentens inntjening negativt på kort sikt. På lengre sikt kan det styrke laksens posisjon, mener DNB-toppene Anne Hvistendahl og Dag Sletmo.

Anne Hvistendahl, leder for sjømatavdelingen i DNB og Dag Sletmo, som er senioranalytiker sjømat i DNB.
Anne Hvistendahl, leder for sjømatavdelingen i DNB og Dag Sletmo, som er senioranalytiker sjømat i DNB.Foto: Javad Parsa

– Det er sterk prisvekst på mange områder. Råvarene stiger i pris, og transport er dyrt. I tillegg er det økt usikkerhet med omikron-varianten. Samtidig kan økte priser på fôrråvarer styrke laksen sitt relative prispunkt, da fôret utgjør en enda større del av kostnadene for andre typer produksjonsdyr, sier Dag Sletmo.

Han er senioranalytiker sjømat i DNB, verdens største sjømatbank. Sammen med sin sjef Anne Hvistendahl stiller han til intervju om året som gikk, og året som kommer.

– I år har laksemarkedet vært preget av høyere slaktevolum enn ventet, samtidig med at prisene har holdt seg bra. Kanskje har vi sett et bevis på hypotesen om at korona og nedstengte restauranter har gitt laksen et bedre fotfeste i butikkene, en posisjon som beholdes også etter restaurantene åpnet igjen.