Nofima: – Pukkellaksen er en ypperlig matfisk

Nofimas matforskere har undersøkt om den forhatte laksen, som invaderte norskekysten i fjor sommer, kan bli en nyttig ressurs.

Pukkellaksen ble ifølge Store Norske Leksikon satt ut i en del nord-russiske elver på slutten av 1950-årene, og siden har det blitt foretatt slike utsettinger med ujevne mellomrom. Arten spredte seg tidlig over store deler av Norskehavet og Ishavet.
Pukkellaksen ble ifølge Store Norske Leksikon satt ut i en del nord-russiske elver på slutten av 1950-årene, og siden har det blitt foretatt slike utsettinger med ujevne mellomrom. Arten spredte seg tidlig over store deler av Norskehavet og Ishavet.Foto: Privat

– Hva om pukkellaksen kan bli en nyttig ressurs? skriver matforskningsinstituttet Nofima i en pressemelding onsdag.

Pukkellaksen, som ifølge Store Norske Leksikon er den minste av stillehavslaksene, strømmet inn mot norske elver i store mengder i fjor sommer, og ble mye omtalt av både nisje- og riksmedia.

Mange fryktet at laksetypen ville påvirke den norske villaksbestanden på negativt vis, og Miljødepartementet bevilget store summer for å fjerne den. I tillegg gjorde mange stor innsats for å fjerne den fra elvene.

Men nå har Nofimas forskere undersøkt hvordan fisken er som mat.

– Egner seg veldig godt til røyking

– Denne fisken ligner mer på vill laks, røye eller ørret, enn oppdrettslaks, da den har mindre fett og rødere farge på muskelen. Den egner seg veldig godt til røyking. Røkt pukkellaks er tørr og fast, og har fin rødfarge, uttaler forsker Torbjørn Tobiassen i pressemeldingen.

Pukkellaksen har undersøkt pukkellaksen ved bruk av filetindeks og spektroskopiske målinger, og vurdert egenskaper som lukt, tekstur, fettinnhold og farge. Noen av filetene ble brukt i lagringsforsøk, og andre ble røkt. Forskerne brukte sin lange erfaring med andre fiskearter, og sammenlignet resultatene, ifølge meldingen.

– Som for all annen fisk er også pukkellaksens kvalitet avhengig av at fisken fanges skånsomt, og at man har rask nedkjøling og utblødning etter avliving, uttaler Tobiassen.

Rognpotensial

I tillegg viser seniorforsker Sten Siikavuopio til at det også ligger et stort potensial i å ta vare på den delikate rogna til pukkellaksen, som er et svært ettertraktet produkt internasjonalt.

– Det er viktig å få på plass effektive og selektive fangstredskap som kan ta vare på pukkellaksen og sortere ut uønskede arter på en skånsom måte. Et slik arbeid bør startes i 2022 for å være klar til sesongen 2023 når vi neste gang forventer stor-innrykk av pukkellaksen, forteller han.

(Vilkår)
Publisert 5. januar 2022, kl. 09.30Oppdatert 5. januar 2022, kl. 09.30
NofimaPukkellaksmatTorbjørn TobiassenSten Siikavuopio