– Samlet så ble dette et veldig spennende tilbud som tar meg nærmere og mer direkte på næringen. Nå skal jeg være med å bygge opp et selskap fra starten, så jeg er ydmyk og stolt over å være med på satsingen til Bewi, sier Roy Angelvik (46) til IntraFish.

Den tidligere statssekretæren er ansatt som administrerende direktør i det nyetablerte selskapet BE Aqua, et datterselskap i Bewi Invest. Det nye selskapet har som mål å kommersialisere teknologien bak en ny oppfinnelse «Folkemerden», som er en semi-lukket tankkonstruksjon som skal bidra til at havbruksnæringen kan produsere laks enda mer bærekraftig i fremtiden.

– Tanken og ønsket til Bewi er å komme seg sterkere inn på produksjonsbiten gjennom den nye oppfinnelsen som er en semilukket tankkonstruksjon i hardplast. Den er åpen i bunnen med en propell konstruksjon som tilfører friskt sjøvann under 20 meter og skaper sirkulasjon. Det synes jeg virker veldig spennende, sier Angelvik, som starter 1. februar.

Nytt nyhetsbrev!
Nå kan du abonnere på nyhetsbrevet vårt om Arbeidsliv, og få journalist Joar Vatlestad sine nyhetsbrev rett i innboksen annenhver uke.

Vekselbruk

I prosjektet ligger det også en tanke om vekselproduksjon og bruk av energi fra vind og sol.

– Vekselbruken handler om å få til en kombinasjon av tare, skjellproduksjon, skalldyr og andre organismer på bunnen under «folkemerden», som bruker reststoffene fra lakseproduksjonen i merden. Så ligger det konkrete planer om bruk av solceller og vindkraft, eller en kombinasjon av begge, i samband med anleggene. «Folkemerdene» føler vi møter målene og kravene som kommer fra regjeringen, sier Angelvik.

Svenn Bekken, seniorpartner i Bewi Invest, ser frem til at Angelvik starter i jobben.

– At Angelvik med sin bakgrunn har en kompetanse som vi trenger i dette arbeidet er det liten tvil om. Det er et økende behov i de fleste større konsern for kunnskap og kjennskap til forvaltningen. Dette behovet blir heller ikke mindre, hverken med tiden eller med en stadig voksende portefølje i BEWI, sier Bekken i en pressemelding fra Bewi Invest.

Angelvik ble i 2016 utnevnt til statssekretær for fiskeriministeren og ble med det Norges første statssekretær som kun hadde ansvar for havbruksnæringen. De siste to årene har han jobbet i it-selskapet Atea, hvor han har ledet havbrukssatsingen.

– Havbruksselskapene sitter med mye informasjon om produksjonen og hvordan ting gjøres gjennom mange løsninger og system. En stor del av min jobb der handlet om å få selskapene til se sammenhengen og verdien i disse dataene. Det gikk både på produksjon, intern HMS og sikkerhet. Dataangrepet på Akva Group bidro til sette søkelyset på dette, sier Angelvik, som også jobbet med dokumentasjon fra hele næringskjeden fra rogn til ferdig produkt.

Roy Angelvik (46) ble i 2016 utnevnt til statssekretær for fiskeriministeren, og ble med det Norges første statssekretær som kun hadde ansvar for havbruksnæringen. Her fra landsmøtet i Norges Fiskarlag i 2019. Foto: Nils Torsvik

– Kribler i kroppen

Angelvik sier han ikke er noen IT-mann, men at fem år som statssekretær gjorde at han hadde god kjennskap til næringen.

– Jeg trivdes godt og Atea er et solid selskap. Jeg fortsetter i havbruk og sjømat, som er en næring jeg er glad, sier Angelvik, som nå skal ta fatt på nye utfordringer.

Selskapet BE Aqua er snart oppe og går. Etablering og generalforsamlingen er ventet første uken i februar.

– Planen, etter at vi har lykkes med merdene, er å selge systemet til andre oppdrettere. Vi har god dialog med utstyrsleverandører og vi har en fremdriftsplan som gjør at det kribler i kroppen etter å komme i gang, sier Angelvik, som skal jobbe fra kontorlokalene til Bewi Invest i Trondheim.

Bewi er en internasjonal leverandør av emballasje, komponenter og isolasjonsløsninger, og ble etablert på Frøya i 1980. Bewi ble grunnlagt av Bekken-familien. Siden den gang har selskapet vokst blant annet gjennom en rekke oppkjøp, og selskapet ble notert på Oslo Børs i 2020.

I 2021 kjøpte Bewi opp blant annet det belgiske isolasjonsselskapet Kemisol Group, Jackon Holding og Volker Gruppe. Selskapet ble børsvinner i 2021 med en stigning på 220 prosent.

– Det blir lærerikt og spennende å være med på den fantastiske reisen til Bewi, sier Angelvik.