Tonje Foss

Stilling: Administrerende direktør i Frøy

Alder: 50 år

Utdanning: Sivilingeniør i petroleumsøkonomi

Familie; Gift, to barn og ett bonusbarn.

Foss er ny administrerende direktør i Frøy Gruppen etter NTS-gründer Helge Gåsø. Det er hans selskap som eier Frøy Gruppen.

Tonje Foss er for tiden på turné langs kysten for å lære sin nye organisasjon å kjenne. 50-åringen besøke alle stedene Frøy Gruppen har kontorer.

– Akkurat nå prøver jeg å treffe store deler av organisasjonen. Jeg har bestemt meg for å bli kjent med Frøy og besøke de ulike lokasjonene, sier Foss til IntraFish. Hun tiltrådte stillingen etter Gåsø etter jul, etter mange år i oljeindustrien.

Foss sier at hun alltid har tenkt at havbruksnæringen kunne være en spennende bransje å tre inn i.

– Det som er så artig er at det er fantastisk mye verdiskaping ut i distriktene og det føles bra å jobbe med å sikre arbeidsplasser der folk bor.

– Og så var Frøy et spennende selskap, og ungt på børs. Det var en unik mulighet til å få være med på reisen og å utvikle selskapet videre, sier Foss.

Hovedeier i heftig budkamp

Midt i hennes tiltredelse er også Frøys hovedeier, NTS, midt i en heftig budkamp, der det knives blant andre selskap om hvem som får kjøpt selskapet. Frøys nye sjef ønsker ikke å si så mye om det, men sier dette.

– Vi observerer det, og så er Frøy et selvstendig selskap på børs, så vi er opptatt av å bygge verdier for de eierne vi har til enhver tid, sier Foss.

Det var ikke gitt at karriereveien skulle lede henne inn mot havbruk. ¨

En smilende og blid Tonje Foss i barndommen på Strindheim i Trondheim. Foto: Privat

50-åringen er født og oppvokst i Trondheim på 1970- og 1980-tallet. Faren jobbet i Vegvesenet og moren var førskolelærer, som det den gang het. Hun forteller at som barn var hun nok ikke klar over den verdiskapingen som ble til langs kysten i oppdrettsnæringens pionertid.

– Det jeg husker best var at Trondheim Mekaniske Verksted ble lagt ned. Det var mye oppmerksomhet rundt dette, da Trondheim Mekaniske Verksted hadde en lang historie som stor industriarbeidsplass i Trondheim. Jeg vet at mange av de som mistet jobben der fikk seg jobb i oljeindustrien, noe som ble en del av min historie etter hvert, sier Foss.

– Ble til mens jeg gikk

Foss banet seg en nesten 20 år lang karriere i oljenæringen, men forteller at det ikke er et produkt av et målbevisst valg fra starten av.

– Hvis jeg ser tilbake på CV-en min så er det en reise av valg som ble til mens jeg gikk. Det har aldri vært nøye planlagt, men jeg har alltid søkt nye utfordringer som har ført meg videre, forteller hun.

I Stavanger utdannet hun seg til sivilingeniør i petroleumsøkonomi.

– Samtidig var det nok delvis kjærligheten som brakte meg dit. Han jeg ble gift med flyttet til Stavanger for å studere ett år før meg, sier hun.

Tonje Foss på besøk på Ocan Farm i forbindelse med styreverv i Salmar. Foto: Privat

Foss minnes at oljenæringen selv var inne og fremmet sivilingeniørutdannelsen hun startet på.

– Det startet med kveldskurs for Statoil-ansatte, men etter hvert ble det et større behov for denne kompetansen, og endte til slutt opp i å være et studietilbud som ble til en mastergrad.

Hun var blant studentene i studiets andre kull som ble uteksaminert. De neste 19 årene tilbrakte hun i oljenæringen.

– Min første jobb etter endt studier var hos Rosenberg Verft. Vi skulle bygge Siri-plattformen som skulle på dansk sokkel, sier hun.

Mannsdominert miljø

Foss fikk ansvaret for innkjøp av det som den gang het «hvite fag». Det besto av innkjøp av blant annet maling, brannbeskyttelse og stillas.

– Det var min første jobb, jeg var jente og skulle inn i et mannsdominert miljø. Jeg pleier å si feil kjønn, feil alder og feil bakgrunn. Det var ikke så mange kvinnelige sivilingeniører på Rosenberg Verft på den tiden, sier Foss og ler.

Hun understreker at hun aldri har hatt vanskeligheter med å bli kjent med nye folk uavhengig av bakgrunnen hun har hatt.

– Hvis man er spørrende og nysgjerrig så blir man godt mottatt. Jeg kom jo ikke dit med svarene, men hadde lyst å lære og gyve løs på oppgaven med god energi. Det var virkelig en pangstart for arbeidslivet.

Tonje Foss som holder foredrag i Atea. Foto: Atea

Selv har hun aldri tenkt så mye over det å være jente i et mannsdominert yrke.

– Det har vært irrelevant for meg. Jeg har bare opplevd at vi er i mindretall.

Hun husker godt første gangen noen gjorde henne bevisst på dette.

– Jeg husker første gangen noen sa til meg, at vedkommende aldri hadde hatt en kvinnelig leder. Da tenkte jeg, å ja?

– For jeg har aldri sett på meg selv som en kvinnelig leder, jeg har bare vært en leder, jeg, sier Foss.

– Hopp ut i det, så lærer du noe nytt

Gjennom årene har hun også vært mentor og rådgiver til folk hun har møtt på sin vei.

– Da sier jeg: grip de mulighetene du får, det vil bringe deg videre. Ikke tenkt at du ikke er god nok eller ikke kan noe om det. Hopp ut i det, så lærer du noe nytt. Det er vel kanskje det som har laget CV-en min også, sier Foss.

– Hvordan vil dine nærmeste beskrive deg?

– De ville nok sagt at jeg var glad i utvikling og det å komme seg videre. Faren min syns nok at jeg som ungdom og ung voksen var utålmodig, men så har erfaring og alder gitt meg mer roen, men jeg har alltid likt at det skjer ting. Begge de to siste jobbene jeg har hatt, har handlet om å utvikle bedriften videre i et omskiftelig landskap, sier hun.

Tonje Foss på plass i Singapore for å bygge Ivar Aasen plattformen. Foto: Privat

De siste årene i oljenæringen tilbrakte hun i London og Singapore. Da ble hun satt til å være med på byggingen av Ivar Aasen-plattformen. Da var hennes mann, bonusbarn og to barn med på reisen.

Da hun kom tilbake til Norge etter tre år, skiftet hun beite.

– Jeg hadde holdt på med det samme i så mange år, at jeg måtte ta sjansen og lære noe nytt.

– Nødt til å være bærekraftig

Før hun gikk inn i ny jobb som administrerende direktør i Frøy, jobbet hun som regiondirektør i Atea for region Nord, og senest som strategidirektør i Enova.

– Da jeg flyttet tilbake til Trondheim var jeg veldig åpen for hva jeg skulle jobbe med, sier Foss.

I dette arbeidet har hun vært opptatt av mangfold, der hun blant annet har jobbet for å få flere kvinner inn i IT-bransjen. Samtidig har bærekraft blitt stadig viktigere å prioritere, også i IT-bransjen.

– Det har nok blitt mer viktig med årene. Vi jobbet mye med det i Atea også. At man ikke automatisk kaster elektronisk utstyr når de skal skiftes ut, men gjenbruker ressursene på en klok måte, sier Foss.

– Nå er jeg jo også kommet inn i en bransje der man er nødt til å være bærekraftig. Det jobber vi systematisk med i Frøy. Vi gjør veldig mye bra, og så må vi være flinke å fortelle til omverdenen det vi gjør, og så må vi utvikle oss videre. Det er en vei igjen å gå for bransjen, sier Foss.

Introdusert gjennom styreverv

Hennes første møte med havbruksnæringen fikk Foss da hun jobbet i Atea.

– Der jobbet vi med noe som heter blokkjede, en IT-teknologi knyttet til det å følge data på fisken fra den er et egg til den ligger i fiskedisken. I forbindelse med dette var jeg rundt og snakket med aktører i næringen. Da skjønte jeg at det var en bransje som hadde mer å hente ut ved å bli mer digitalisert. Det var svært spennende sett fra et IT-perspektiv.

Tonje Foss, administrerende direktør i Frøy ser helt klart fordelen ved at selskapet blir større. Foto: Frøy

Etter hvert ble hun også styremedlem i Salmar.

– Der ble jeg enda bedre kjent med næringen fra et styreperspektiv. Det var en fin introduksjon til bransjen, sier Foss.

Nå er hun blitt øverste sjef i et av Norges største kompetansemiljø innen akvaservice, men lederrollen i seg selv tror hun ikke er så forskjellig på tvers av bransjer.

– Jeg tror folk er folk uansett hvilken bransje de jobber i. Alle bransjer har sine forutsetninger og sin business, men det å lede folk er det mye likt i, sier hun.

Foss forteller at en av hennes viktigste oppgaver i Frøy blir å samle konsernet, men også å bygge på selskapets stolte historie og videreutvikle selskapet for fremtiden.

– Jeg ønsker å hente ut det beste fra de ulike selskapene Frøy består av, sikre synergier på tvers og bygge en felles Frøy-kultur. Det gleder jeg meg til, sier hun.