Det har vært dramatisk i lakseselskapet NTS den seneste tiden, der familiene på eiersiden har kjempet om å sikre seg flertallet av aksjene – og kontrollen over styret.

Mandag ettermiddag tok kampen en ny vending.

Først meldte konkurrenten Salmar, som ledes av Gustav Witzøe og er kontrollert av hans sønn Gustav Magnar Witzøe, at det vil komme med et konkurrerende bud.

Deretter trakk Mowi, verdens største oppdretter og kontrollert av den London-bosatte kyprioten John Fredriksen, at det dropper sine budplaner.

«Vilkårene er ikke lenger tilfredsstilt», konstaterte Mowi i sin melding til Oslo Børs.

Ugjenkallelig aksept

Mens Mowi hadde lansert en hensikt om å by 110 kroner aksjen der halvparten ville være i Mowi-aksjer, bød Salmar 120 kroner, der 24 kroner var kontant.

Begge de to budene var med krav om at minst halvparten av eierne aksepterte budet.

Salmar meldte i en teknisk melding uten kommentarer eller annet snikksnakk, at familiene Dolmen, Emilsen og Jacobsen-familien hadde gitt ugjenkallelig aksept om salg av sine aksjer til Salmar. Disse aksjonærene har totalt 23,6 prosent av aksjene. Det betyr at Salmar uansett har sikret seg en plass som den nest største enkeltaksjonæren i NTS.

I tillegg hadde familiene Bondø, Williksen og en annen Dolmen-gren med totalt rundt 26,5 prosent av aksjene, gitt en støtteerklæring og stilt seg positive til budet. Det fremgår ikke om de hadde stilt noen forutsetninger om å kunne akseptere høyere bud eller lignende for sin støtte.

Den største eieren av NTS er Helge Gåsø fra Frøya, som eier 37 prosent av NTS.

Aksjen over budpris

Oslo Børs bestemte seg for å suspendere all handel i de relaterte selskapene før meldingen mandag. Det gjaldt både Salmar, NTS, NTS-datterselskapet NRS, samt det relaterte brønnbåtrederiet Frøy.

NTS-aksjen føk naturlig nok til værs etter at suspensjonen på Børsen ble opphevet, og endte dagen på 120,50 kroner, og dermed opp fem prosent fra sluttkursen fredag. Tar man hensyn til at Salma

r-aksjen endte bitte litt ned, betyr det at NTS-aksjen endte dagen 70 øre over Salmars bud.

Arctic Securities er finansielle rådgivere for Salmar, mens Bahr er juridiske rådgivere. Meglerhuset Carnegie og advokatfirmaet Thommessen er rådgivere for aksjonærene som har gitt forhåndsaksept og støttet Salmars tilbud.

Gustav Witzøe ønsket spørsmål om budet mandag på epost, og besvarte ikke DN/IFs henvendelser innen deadline mandag ettermiddag. Gåsø besvarte ikke DN/IFs umiddelbare henvendelser.

Kampen om NTS
  • Flere oppdrettsfamilier har kjempet om makten over lakseselskapet NTS i Rørvik i Nord-Trøndelag. Foreløpig har Gustav Witzøe-styrte Salmar vunnet kontroll over halvparten av aksjene i selskapet, mens hans nabo på Frøya, Helge Gåsø, eier 37 prosent.
  • NTS driver egen oppdrett i selskapet Salmonor, men eier også 68 prosent i det børsnoterte oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon (NRS), som produserer laks i Nord-Norge. NTS er også dominerende eier av brønnbåtrederiet Frøy.
  • Dagens ledelse i Norway Royal Salmon har varslet et søksmål mot NTS, etter NTS stemte mot en planlagt kapitalinnhenting på 2,2 milliarder kroner på en ekstraordinær generalforsamling 7. april. Samtidig har NTS krevd nok en ekstraordinær generalforsamling i Norway Royal Salmon for valg av nytt styre. Den gjennomføres 20. april.
  • Salmars bud på NTS er nå fremmet med akseptfrist forlenget til 29. april. Gåsø er kastet ut av styret.
  • NTS ble prises til rundt 15 milliarder kroner i Salmar-budet, men 80 prosent er med oppgjør i Salmar-aksjer, som har steget i verdi siden budet ble fremmet.
Kilde: DN

Hans Martin Storø var foreslått som ny styreleder da de opprørske familie-eierne ville kaste Gåsø og sønnen ut av NTS-styret i slutten av januar. Han snudde i stedet i siste liten, Gåsøene fortsatte i styret, og Storø gikk inn som ordinært styremedlem. Storø sier mandag ettermiddag at han er skuffet.

– Jeg synes det er meget merkelig at en del av aksjonærene har akseptert dette, uten at vet hvor dette ender, sier han, og viser til at halvparten av familiene som har akseptert budet ikke har mulighet til å trekke aksepten tilbake.

Storø mener at en slakt av NTS har vært planen hele tiden for disse aksjonærene.

– Dette visste jeg allerede ved forrige generalforsamling, og det var bakgrunnen for at jeg ikke ville gå inn som styreleder, sier han.

Fredag denne uken er det ny generalforsamling i NTS, hvor valg av styre og valgkomité står på planen.