Samtidig har Helge Gåsø, som eier 37 prosent av NTS, sagt nei til innstilling til styreplass, opplyser selskapet valgkomité. Gåsø bli ikke navngitt, men valgkomiteen skriver:

– Valgkomiteen har tilbudt selskapets største aksjonær plass i innstillingen til nytt styre, men de har valgt å takke nei.

Gåsø har selv bedt om at valgkomiteen endres. Den består i dag av Ivar S. Williksen (leder) Solveig Gaasø og Solvår Hallesdatter Hardesty. Ivar S. Williksen er broren til Nils Martin Williksen.

Kampen om NTS
  • Flere oppdrettsfamilier har kjempet om makten over lakseselskapet NTS i Rørvik i Nord-Trøndelag. Foreløpig har Gustav Witzøe-styrte Salmar vunnet kontroll over halvparten av aksjene i selskapet, mens hans nabo på Frøya, Helge Gåsø, eier 37 prosent.
  • NTS driver egen oppdrett i selskapet Salmonor, men eier også 68 prosent i det børsnoterte oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon (NRS), som produserer laks i Nord-Norge. NTS er også dominerende eier av brønnbåtrederiet Frøy.
  • Dagens ledelse i Norway Royal Salmon har varslet et søksmål mot NTS, etter NTS stemte mot en planlagt kapitalinnhenting på 2,2 milliarder kroner på en ekstraordinær generalforsamling 7. april. Samtidig har NTS krevd nok en ekstraordinær generalforsamling i Norway Royal Salmon for valg av nytt styre. Den gjennomføres 20. april.
  • Salmars bud på NTS er nå fremmet med akseptfrist forlenget til 29. april. Gåsø er kastet ut av styret.
  • NTS ble prises til rundt 15 milliarder kroner i Salmar-budet, men 80 prosent er med oppgjør i Salmar-aksjer, som har steget i verdi siden budet ble fremmet.
Kilde: DN

I innstillingen fra valgkomiteen opplyses det også at deres innstilling er fra «flertallet i valgkomiteen». Etter det DN erfarer har Solveig Gaasø stemt mot.

Valgkomiteens medlem Solvår Hallesdatter Hardesty, som er datter av Halle Sivertsen, er også foreslått som nytt styremedlem. Sivertsen-familien eier 9,7 prosent gjennom selskapet Haspro, som nylig kjøpte seg opp i selskapet ved å kjøpe aksjer fra Alfred Berg, og dermed sørget for at de Rørvik-tilknyttede opprørerne igjen fikk flertall.

Dagens styreleder ut?

Dagens styreleder Odd Reidar Øie er ikke blant dem som valgkomiteen nå innstiller til nytt styre. Det er heller ikke dagens nestleder, tidligere Trondheimsordfører Anne K. Slundgård. Både storeier Helge Gåsø og hans sønn Anders Gåsø vil også forsvinne ut av styret, dersom valgkomiteens innstilling blir vedtatt.

Følgende styre er innstilt:

  • Nils Martin Williksen, styreleder
  • Paal E. Johnsen (ny), nestleder
  • Vibecke Bondø
  • Solvår Hallesdatter Hardesty (ny)
  • Mari-Anne Hoff (ny)
  • Karl Høie (ny)
  • Roald Dolmen

– I forhold til situasjonen som har oppstått i forkant av ekstraordinær generalforsamling i NTS ASA 18. februar, har valgkomiteen gjennomført samtaler med de største eierne, styremedlemmer og mulige uavhengige kandidater. Videre har valgkomiteen over tid, i samråd med flere av aksjonærene, jobbet for å sikre et mer effektivt styrearbeid ved å redusere antall styremedlemmer, skriver valgkomiteen i meldingen.

Det var Nils Martin Williksen, Vibecke Bondø og Roald Dolmen som innkalte til den ekstraordinære generalforsamlingen. Det skjedde etter de overraskende tapte avstemmingen om nytt styre på den dramatiske generalforsamlingen i januar, hvor Hans Martin Storø få minutter før generalforsamlingen skiftet side, og sørger for at flertallet falt.

Foreløpig ikke forslag til valgkomité

NTS opplyser på sine nettsider av Gåsø foreløpig ikke har kommet med forslag til ny valgkomité i selskapet.

– Det har ikke kommet forslag til ny valgkomité pr 15.02.2022. Saken vil oppdateres dersom det kommer forslag til ny valgkomité i forkant av generalforsamlingen, heter det.

Øie kjøpte aksjer

Tidligere tirsdag kom det melding om at dagens styreleder Odd Øie i dag kjøpte 73.375 akjer i NTS til kurs 120 kroner. Det tilsvarer kjøp for 8,8 millioner kroner.

Øie har ikke besvart DNs henvendelser om hvorfor han kjøpte.

Kursen er omtrent det Salmar byr på selskapet gjennom sitt varslede bud, hvor det hovedsakelig er oppgjør i Salmar-aksjer. Det varslede budet fra Salmar priser NTS til 15,1 milliarder kroner.

Leif Eriksrød i Alfred Berg Kapitalforvaltning uttalte tirsdag formiddag til DN at han tror at Salmar lykkes med å kjøpe NTS.