Lakseselskapet NTS har og den lille kystbyen Rørvik helt nord i Trøndelag har de siste ukene fått mye oppmerksomhet. Eierne har kjempet om kontroll, og både Mowi og Salmar har forsøkt å kjøpe det populære lakseselskapet.

Denne uken lyktes Salmar med å få kontroll over 50 prosent av aksjene, og fredag fikk grupperingen med Rørvik-tilknyttede aksjonærer som har inngått avtale med Salmar flertall for sitt ønskede styre. Samtidig ble Helge Gåsø, største aksjonær i selskapet, kastet ut av styret.

- Det er godt med en avklaring. Alle er tjent med det, både eiere og ansatte. Nå kan vi begynne å se fremover, sier nyvalgt styreleder Nils Martin Williksen i NTS.

DN møter ham få timer etter generalforsamlingen på hans kontor. Det ligger i en rød, gammel brygge rundt 150 meter fra de NTS' kontorer i Rørvik sentrum.

Etter at Williksen har forholdt seg taus stort sett under hele prosessen rundt NTS, føler han nå endelig at han kan snakke uten å si noe som kan bli feil i forhold til regelverk og børs.

- Nesten like godt

Hvor lenge Williksen blir sittende som styreleder, og hvor lenge NTS forblir et selvstendig selskap er høyst uklart, gitt at lakseselsskapet Salmar er i ferd med å kjøpe dem opp.

- Nå fortsetter NTS som et selvstendig selskap. Det er business as usuall, sier han.

Styrelederen mener at Salmar vil bli en god eier.

- Det er flere grunner til at jeg er veldig optimistisk på at det skal gå bra. Salmar driver veldig godt. De har resultater så det holder, og er nesten like gode som vi har vært her oppe, sier han med et smil om munnen

Salmar går for å være det av de store lakseselskapene med lavest kostander og best marginer over tid.

Mange interessenter

Williksen forteller at det har vært stor interesse for selskapet.

- Det var flere enn Mowi og Salmar som har vært interessert, men ingen av dem kom så langt at det var et tydelig opplegg på hva de ville.

Williksen ønsker ikke å gå i detalj rundt salgsprosessen. Han vil ikke svare på om det stemmer at de inviterte Mowi til å legge bud på selskapet, eller om planen til Rørvik-eierne opprinnelig var å kjøpe NTS selv.

- Forretningsmessig forhold

Forholdet mellom Williksen og Helge Gåsø, den største eieren i NTS, er ikke verdens beste.

- Vi har hatt lite kontakt, og har et forretningsmessig forhold, sier Williksen.

Gåsø møtte ikke opp på dagens generalforsamling. Han har heller ikke besvart DNs henvendelser.

- Jeg synes ikke at det er noe trivelig når en ikke greier å bli enige om å kjøre løpet sammen. De som kjenner meg vet at jeg ikke er en som tar en strid for stridens skyld, men når vi har såpass ulikt syn på hvordan ting skal gjøres endte vi opp som det gjorde, sier Williksen.

Tror slakteriet består

Williksen har gjentatte ganger uttalt at han mener at lokalt eierskap og engasjement er viktig. Tillitsvalgte i NTS sa i slutten av januar at mange var usikre på arbeidsplassene sine. Det gjelder særlig de rundt 100 ansatte ved lakseslakteriet Salmonsea rett utenfor Rørvik, samt ansatte i administrasjonen.

- Salmar har et stort slakteri på Frøya. Er du trygg på at slakteriet her i Rørvik består?

- Vi har ingen grunn til å tro noe annet, sier Williksen, og legger at slakteriet nylig er bygget opp og modernisert.

- Det er langt fra Rørvik til Frøya? Nå blir ikke selskapet lokalt styrt lengre?

- Når situasjonen ble som den bli finner vi det meget tilfredsstillende at vi fortsetter med trønderske eiere.

Fra Rørvik helt nord i Trøndelag til Frøya langt sør tar det 6-7 timer å kjøre, avhengig av hvordan en treffer med ferjetidene.

- En sørgelig dag

Hans Martin Storø ble fredag stemt ut av styret. Han er selv en liten NTS-aksjonær, men forvalter aksjeposten til en tidligere nabo som eier rundt 1,3 prosent av NTS.

- Dette er en sørgelig dag for Namdalen. Vi er i ferd med å miste et selvstendig selskap som har lang historie, sier han.

NTS ble startet i 1867 som Namsos Dampskipsselskap. I mange år drev det med transport av passasjerer og gods, før det i 2007 gjorde sine første investeringer i laksenæringen.

Storø mener at lokale arbeidsplasser står i fare om Salmar lykkes med å overta selskapet.

- Om vi ikke lykkes med å beholde NTS som et børsnotert selskap, står helt klart mange arbeidsplasser i Namdalen i fare. Både hovedadministrasjonen og slakteriet kan ryke, mener han.

Hans Martin Storø er ikke fornøyd med utfallet av generalforsamlingen i NTS. Foto: Per Thrana

Styreleder Williksen ønsker ikke å gå inn i en offentlig diskusjon med Storø, men sier at han «ikke deler Storøs syn på saken».

- Da jeg kjørte hjem til Lund i natt, passerte jeg noen av oppdrettsanleggene som i sin tid tilhørte Lund Fiskeoppdrett. Jeg mener at det med nasjonal og helst også lokalt eierskap er et viktig prinsipp både for lakseoppdrett, vannkraft og skog, sier Storø, som også har vært en aktiv Venstre-politiker.

Selskapet Lund Fiskeoppdrett ble for mange år siden innlemmet i Salmonor, som i dag er en del av NTS.

Hva som skjer videre i NTS, mener Storø avhenger av om hvorvidt Helge Storø selger aksjeposten sin på 37 prosent eller ikke.

- Guntvedt Holding og jeg ønsker i utgangspunktet å fortsette eierskapet i NTS sammen med Gåsø og flest mulig av de andre aksjonærene. Men om det lar seg gjennomføre, gjenstår å se.