I en pressemelding torsdag skriver Fiskeridirektoratet at Atlantis Subsea Farming AS har fått konvertert en utviklingstillatelse til en alminnelig, kommersiell matfisktillatelse.

– Det vil si at selskapet nå står fritt til enten å drive tillatelsen videre med nedsenkbar Atlantis-merd, eller til å benytte tillatelsen i alminnelig produksjon, skriver direktoratet.

Tre utsett

– Hva tenker dere om å få konvertert tillatelsen?

– Vi er veldig glade for det. Det var en lang og krevende søknadsprosess som tok nesten to år, og nå har vi oppfylt alle målkriterier, sier daglig leder i Atlantis, Trude Olafsen, til Intrafish.

– Jeg vil skryte litt av det jeg mener vi har gjort rett: Vi har vært veldig opptatte av å dele og formidle resultatene våre, og har jobbet mye med å legge data ut på nettsidene våre, sli kat andre kan få ta del i kunnskapen. Vi mener det er viktig å være åpne, følger hun opp.

Her kontrollerer Henning Holm Atlantis fra flåten. Foto: Atlantis Subsea Farming

Hun forteller at de gjennom prosjektet har lært mye om dyp drift, og at det nå jobbes med å videre utvikle konsepter for dette.

– Det har vært to hovedmål: å senke fisken ned til nivået under der lakselusen befinner seg. Den befinner seg i de øverste meterne. Den andre var å drive oppdrett på en litt mer eksponert lokalitet enn det som er vanlig i dag. Vi mener å ha bevist at det er mulig, sier hun.

– Stor interesse

Hun forteller at det har vært interesse for konseptet, både her i Norge og i utlandet.

– I Akva Group merker vi stor interesse for dyp drift fra utlandet. Det er eksempelvis enkelte havområder der det er for varmt i overflaten om sommeren, der det kan fungere å senke fisken ned der det er kjøligere. Så det er andre fortrinn enn å bare hindre lus, sier hun.

– For Akva Group er det viktig å selge både nasjonalt og internasjonalt, og i starten opplevde vi større interesse for teknologien vår fra utlandet enn her hjemme, men nå er det også stor interesse fra andre oppdrettere i Norge, fortsetter hun.

Rolf Skjærvø fra SinkabergHansen leder utsettet av fisk i Atlantis på Otervika. Foto: Atlantis Subsea Farming

Det er gjennomført tre utsett med fisk i prosjektet. Ifølge Olafsen har resultatene vært lovende: fisken har hatt gode helse, og produksjonen har fungert godt. I siste av de tre utsettene var fisken nedsenket i 3–4 måneder uten at det var nødvendig å ta merdene til overflaten, opplyser selskapet i en pressemelding fredag.

– Stor tro på dyp drift

Atlantis Subsea Farming har vært et samarbeid mellom SinkabergHansen, Akva Group og Egersund Net AS. Sistnevnte er nå heleid av Akva Group.

– Vi har også hatt med oss en rekke dyktige underleverandører der mange har tilhold i nærområdet til SinkabergHansen, og vi vil spesielt trekke frem Nærøysund Aquaservice og deres bidrag inn i prosjektet, uttaler OIafsen.

I pressemeldingen forteller konsernsjef Svein Gustav Sinkaberg i SinkabergHansen at målet med prosjektet er å skille laks og lus gjennom forebyggende arbeid for å unngå avlusningsoperasjoner.

– Vi har stor tro på dyp drift fremover, uttaler konsernsjefen.

Utvikle kommersielle løsninger for dyp drift

Selv om Atlantis Subsea Farming er avsluttet som prosjekt jobbes det nå videre med ulike løsninger for dyp drift, ifølge pressemeldingen fra Atlantis Subsea Farming.

– Atlantis har bidratt med mye viktig grunnleggende kunnskap om dyp drift og vi har hele tiden i prosjektet vært opptatt av å dele vår kunnskap med resten av næringen. Nå bruker vi kunnskapen til å utvikle kommersielle løsninger for dyp drift, avslutter Trude Olafsen.

Konvertering av utviklingstillatelser
  • Utviklingstillatelsene var en midlertidig ordning med særtillatelser som kunne tildeles prosjekter som innebærer betydelig innovasjon og betydelige investeringer. Formålet er å legge til rette for utvikling av teknologi som kan bidra til å løse en eller flere av de miljø- og arealutfordringene som akvakulturnæringen står overfor.
  • Fiskeridirektoratet kan gi tillatelse til at en utviklingstillatelse konverteres til en ordinær tillatelse etter endt prosjektperiode, men dette kan bare skje dersom kriteriene som er fastsatt for prosjektet er oppfylt.
  • Ved konvertering skal det betales et vederlag på 10 millioner kroner per tillatelse til staten, justert i tråd med konsumprisindeksen.
  • Fiskeridirektoratet vurderer at utviklingstillatelsene ved konvertering opphører å eksistere, og det skrives ut nye matfisktillatelser.
  • Salmar-prosjektet Ocean Farming var det første som ble konvertert. Tidligere i år er Nordlaks' Havfarm 1 og Atlantis Subsea Farmings nedsenkbare Atlantis-merd også konvertert.
Kilde: Fiskeridirektoratet

Selger sin del

Før tillatelsen kan tas i bruk som kommersiell tillatelse må imidlertid innehaver søke Fiskeridirektoratet om innplassering i et produksjonsområde. Når Fiskeridirektoratet har foretatt innplassering kan selskapet søke om klarering hos fylkeskommunen.

Fiskeridirektoratet ga Atlantis Subsea Farming AS tilsagn om en utviklingstillatelse 22. februar 2018. Atlantis Subsea Farming AS søkte om å få konvertere tillatelsen den 19. november 2021.

I en melding fredag morgen skriver Akva Group, som eier 33 prosent i prosjektet, at selskapet selger sin andel i prosjektet. Selskapet estimerer at gevinsten av salget utgjør 35 millioner kroner.

– Som del av transaksjonen vil Akva bli eier av teknologien som er blitt utviklet i Atlantis Subsea Farming.