– Det gir oss en unik mulighet til å produsere fisk av sushikvalitet til lokale, sveitsiske restauranter, og gir oss muligheten til å servere fisk til kundene bare timer etter at den blir slaktet ved anlegget, uttaler Rudolf Ryf, som er sjef og Swiss Blue Salmon-gründer,

Selskapet har nå inngått et strategisk partnerskap med Billund Aquaculture, med det målet om å produsere landbasert laks i Sveits, samt bygge en lokal akvakulturindustri der.

Ifølge Billund Aquaculture importerer Sveits 98 prosent av fisken som spises der, og fisken ankommer enten via land eller luft – noe som bidrar til at landet har høyt karbonavtrykk på fiskekonsumet sitt. Nå ønsker de to selskapene å bygge det de omtaler som verdens smarteste landbaserte resirkuleringsanlegg (RAS) i kantonen Glarus.

– Det kan erstatte opp til åtte prosent av laksen importert til landet, skriver Billund Aquaculture i en pressemelding.

Ryf uttaler at en av de opprinnelige ideene bak selskapet var å gjøre noe med sjømathandelsunderskuddet i landet, der mesteparten av fisken blir importert.

– Vi har god kvalitet på vannkildene våre og jeg ser en mulighet i å bygge opp sveitsisk akvakulturindustri og redusere importnivået fra 98 prosent.

Avansert

Teknisk direktør Sune Møller hos Swiss Blue Salmon forteller at man gjennom samarbeidet vil dele data for å øke innovasjonen, og at anlegget vil benytte helt ny og avansert teknologi, blant annet kunstig intelligens, automatisering og maskinlæring.

– Fra fiskeoppdretternes synspunkt skaper vi en god del data som blir lastet opp i en skybasert plattform, og fra der deler vi alle rådata med våre samarbeidspartnere, slik som Billund. Og Billund vil få anledningen til å analysere disse dataene og bruke sine egne idéer og løsninger, for å sørge at begge holder seg fremst i sine næringer, uttaler Møller.

Det er også planlagt å arrangere guidede turer for lokalsamfunnet slik at man kan på hvordan opplegget fungerer.

Sune Møller er teknisk direktør hos Swiss Blue Salmon. Foto: sune moeller

– Vi ønsker å være så åpne og transparente som mulige. Voksne og barn vil ha muligheten til å komme og besøke anlegget vårt, for å lære om landbasert oppdrett. Slik vil vi være i stand til å vise dem det høye nivået av fiskevelferd og hygienestandard, noe vi må greie for å levere et førsteklasses produkt, forteller Ryf.

Selskapet har også ambisjoner om å knytte til seg lokale universiteter, blant annet for å få tilgang til kloke hoder i form av ansatte i fremtiden, samt muligheten for å forske.

Vannkraft

Sveits benytter seg i stor grad av vannkraft. Dette, i tillegg til bruk av strømsparingsteknologier, mener selskapene vil gi dem et fortrinn:

– I motsetning til mange andre anlegg er vi i stand til å benytte passiv kjøling med vann fra innsjøer på 6-8 grader, mens en effektivt varmegjenvinningssystem benyttes spesielt på vinteren. I tillegg sikter vi mot å installere solceller på taket, noe som vil dekke 15-25 prosent av strømforbruket vårt.

Møller legger til at avfallet fra produksjonen enten vil omdannes til gjødsel eller brukes i lokal biogassproduksjon.

– I tillegg ønsker vi å benytte oss av 100 prosent av fisken, og omdanne det som ellers ville bli sett på som avfall, enten til farmasøytiske produkter, menneskemat eller som dyrefôr, uttaler han.

Driftsdirektør og utviklingssjef Bjarne Hald Olsen hos Billund Aquaculture uttaler at han er fornøyd med samarbeidet mellom de to selskapene.

– Det representerer et stort steg mot dannelsen av en bærekraftig sveitsisk akvakulturnæring.