I en månedlig oppdatering onsdag opplyser selskapet at rundt 60 tonn laks fra fiskegruppe 2 gikk tapt som følge av økt dødelighet i mars.

– I lakseoppdrett kan en ikke vente å drive uten at noen fisk dør. Det handler om å minimalisere det, sa konsernsjef Johan E. Andreassen under en webcast onsdag ettermiddag.

Dødeligheten skyldes utfordringer med et filter.

Atlantic Sapphire
  • Ble startet av tremenningene Johan Andreassen og Bjørn-Vegard Løvik sammen med danske Thue Holm i 2010.
  • Like etter videregående etablerte Andreassen og Løvik leppefiskselskapet Villa Organic i 1995. 15 år senere solgte de selskapet til Lerøy og Salmar og startet samme år opp Atlantic Sapphire for å drive landbasert oppdrett i USA.
  • Atlantic Sapphire bygger verdens største landbaserte oppdrettsanlegg i Homestead i Florida med et mål om å produsere 95.000 tonn ferdigsløyd Florida-laks innen 2026.
  • Selskapets anlegg i Danmark, med kapasitet på 2400 tonn i året, brant ned i september 2021

– Vi vil ikke gi mer detaljer om det nå, men undersøker vannprøver og interne logger.

Andreassen sier at dødeligheten skjedde i en tank, og at det ikke vil påvirke resten av fiskene i fiskegruppe 2 i tiden fremover.

Han poengterer også at det var en liten hendelse, kun 60 tonn av rundt 1.800 tonn fisk døde.

Stabilt

Fiskene i anlegget til Atlantic Sapphire vokste med 310 tonn i mars. Om det ikke var for den ekstraordinære dødeligheten ville det vært rundt 400 tonn. Samtidig opplyses det at slaktevolumet i kvartalet var rundt 850 tonn.

Andreassen meldte at foruten hendelsen med dødeligheten, går ting bra.

– Generelt fortsetter anlegget å være stabilt, sa han.

De nye fiskegruppene fortsetter å vokse bedre enn de eldre fiskegruppene.

Anlegget kjører for tiden ikke med full kapasitet.

– Vi benytter muligheten til å gjøre grundig rengjøring og stans av systemer som har kjørt kontinuerlig siden oppstart, sa Andreassen.

Forsikring

Selskapet opplyste, som tidligere meldt, at politietterforskningen av brannen som totalskadet selskapets danske anlegg er avsluttet. Den kunne ikke fastslå årsaken, men konkluderte med at det ikke er noe som tyder på at den var påsatt.

– Som vi har sagt før, var det ingen formelt krav til at politietterforskningen skulle være avsluttet før forsikringsoppgjøret var klar, men det gjør usikkerheten som måtte være der mindre, sa finansdirektør Karl Øystein Øyehaug.

Øyehaug sa at selskapet venter å få en avklaring på forsikringsoppgjøret i løpet av andre kvartal – og poengterer at de også venter utbetaling av oppgjøret i løpet av kvartalet. Han sa også at selskapet ikke har vedtatt om anlegget i Danmark skal bygges opp igjen eller ikke.