De skyhøye lakseprisene er temaet som preger laksebransjen som er samlet til verdens største sjømatmesse, Seafood Expo Global, i Barcelona denne uken.

– I november 2021, da jeg skulle være positiv, anslo jeg at lakseprisen i 2022 ville bli 70 kroner kiloen, sier sier analytiker Alexander Aukner i DNB Markets til IntraFish.

Som kjent er lakseprisen langt over dette nivået. Forrige uke rapporterte bransjen om priser på nær 110 kroner kiloen for kjernestørrelsene, og opp mot 120 kroner kiloen for enkelte partier stor fisk. Til sammenligning er produksjonskostnadene 40–45 kroner kiloen.

Laksepris var snakkis

Mandag kveld, i forkant av messeåpningen i Barcelona, samlet DNB og Fish Pool et par hundre sjømattopper til sitt årlige seminar - og det er de høge lakseprisen det snakkes om i solskinnet rundt bassengområdet på hotell Miramar.

Seminaret, så vel som Seafood Expo Global har naturligvis hatt et par års avbrudd grunnet korona, men denne uken braker det løs. Og showet er flyttet fra Brussel til Barcelona.

– Dette er den store uken i løpet av året for meg – noe som kanskje sier litt om privatlivet mitt, sa Søren Martens da han ønsket velkommen.

Martens er toppsjef ved laksebørsen Fish Pool, som nå er den del av Oslo Børs.

Lakseprisene er for tiden høye, svært høye. Men omsetningen av fremtidskontrakter ved Fish Pool er nesten ikke der.

– Det er ingen selgere, så da blir det ingen forward-kurve, sa Ståle Johansen fra DNB.

Tror på høyere nivå

Johansen jobber risikostyring i DNB. Han jobber med råvarer generelt, og laks spesielt. Rådgiveren tror ikke at lakseprisene vil kommer tilbake det som tidligere var «normalt nivå» på rundt 60 kroner kiloen.

– Det handler om inflasjonen, som ikke er isolert til laks. Priser på forbruksvarer generelt øker med rundt 8 prosent på årlig basis, både i EU og USA. Det er ganske dramatisk, sa Johansen.

Bankmannen advarte alle med mye gjeld.

– Vær forberedt fordi rentene vil øke betydelig fremover, både i Europa og USA. Høy inflasjon og høyere renter vil også påvirker lakseprisene, som kommer til å legge seg på et nytt og høyere nivå, sa han.

Johansen sa også at fôrprisene stiger betydelig som følge av oppgang i prisene på råvarer som hvete, vegetabilsk olje og mais.

– En fôrprodusent jeg snakket med hadde økt fôrprisene sine med 11 prosent på ett kvartal. Det vil påvirke laksemarkedet.

Rundt 200 personer er samlet under DNB og Fish Pools seminar ved Hotel Miramar i Barcelona mandag 25. april Foto: Anders Furuset

Strategi ved fastpris

Det meste av laksen blir solgt i spotmarkedet, men også en del aktører handler deler av volumet sitt på fastpriskontrakter med ulike varighet.

Johansen anslår av foredlere sikrer rundt 30 prosent av planlagte innkjøp til faste priser. Men det må være balanse, mener han.

– Foredlere kan komme i svært utfordrende posisjoner dersom det ikke er samsvar mellom fastpris for innkjøp og salg.

Han anbefaler også at de sikrer seg tilsvarende på valuta.

– Valutasikring må stå i samsvar med lengden og volumet på fastpriskontraktene, sa han.

Overraskende sterk

Analytiker Alexander Aukner er overrasket over hvor raskt og hvor høyt lakseprisen har steget.

– Det er veldig vanskelig å fastslå de lange prisene, sa han til de frammøtte, og viste frem tidligere anslag han hadde gitt – og bommet.

De lød langt lavere enn dagens faktiske laksepris.

Hoveddriveren for de høye prisene er at slaktevolumene i år ventes å falle med 1 prosent sammenlignet med 2021. I 2023 ventes det derimot en oppgang på rundt 6 prosent.

– I år kommer det mindre laks fra nesten alle de store lakseproduserende landene. (..) Samtidig har det tatt lengre tid før det kommer noe særlig volum fra landbasert produksjon, sa Aukner.

Excel-ark

Aukner sa at han stadig må oppdatere Y-aksen i sine prisgrafer.

– Vi klarer nesten ikke å oppdatere Excel-arkene våre raskt nok.

Han sa flere ganger at prisene var overraskende høye, og at etterspørselen også har overrasket han positivt.

– Utbudet faller, noe vi har sett noen ganger tidligere. Da pleier prisresponsen å være temmelig sterk.

Men alt er ikke fantastisk for lakseprodusentene.

– Produksjonskostnadene har steget, blant annet som følge av høyere fôrpriser. (..) Den store kostnadsdriveren er biologi, som Bård Misund ved Universitetet i Stavanger har skrevet en del om. Om en får kontroll med lakselus vil den falle betydelig, sa Aukner.

Analytikeren viste også til at laks er en relativ vinner sammenlignet med andre produksjonsdyr, da laksen spiser mindre fôr enn dyr som storfe, svin og kylling.

– Vi er overrasket over styrken i markedet, og jeg blir ikke overrasket om lakseprisen stabiliserer seg på et høyere nivå enn vi har sett tidligere, sa han.

Rundt 200 personer er samlet under DNB og Fish Pools seminar ved Hotel Miramar i Barcelona mandag 25. april Foto: Anders Furuset

___________________________________________________________________________________________________

Har du lyst til å lese flere saker fra sjømatnæringa? Prøv et abonnement på IntraFish - kun kr. 1 første måned!