EUs nye dyrehelseregler er nå gjennomført i norsk rett, skriver regjeringen i en pressemelding.

For akvatiske dyr vil de nye dyrehelsereglene medføre noen endringer i hvordan Norge håndterer den smittsomme sykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA).

– ILA er en alvorlig sykdom og det er viktig at vi kan gjennomføre tiltak som reduserer antall utbrudd til et minimum og gir kontroll på smittespredningen, uttaler fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i pressemeldingen.

– Bør det være helt overkommelig

Som følge av nye krav til sykdomsbekjempelse er det derfor besluttet at det skal innføres et offentlig utryddelsesprogram for ILA i Norge. Utryddelsesprogrammet gjelder for alle akvakulturanlegg for atlantisk laks, regnbueørret og ørret i Norge, og erstatter dagens bekjempelsesplan for ILA.

I 2021 var det 25 utbrudd av ILA. Dette er en markant økning fra 2019, og langt flere utbrudd enn gjennomsnittlig antall utbrudd tidligere år, skriver regjeringen i pressemeldingen.

Utryddelsesprogrammet har som mål å redusere den årlige forekomsten av sykdommen til at mindre enn én prosent av alle lokaliteter som til enhver tid er i drift får påvist ILA. Dette betyr at det skal være færre enn ni årlige utbrudd av ILA. I tillegg er det et mål at minimum 75 prosent av norsk territorium oppnår fri-status for ILA. Målene skal oppnås innen det har gått 12 år.

– Tilsvarende nivåer lå vi på for 10 år siden, og med målrettet innsats bør det være helt overkommelig å komme ned til dette nivået igjen, uttaler Skjæran.

– Det er en forbedring

De nye dyrehelsereglene legger større vekt på å forebygge smittespredning. Regelverket gjelder for landdyr og akvatiske dyr, både ville og holdte dyr, samt avlsmateriale og produkter av animalsk opprinnelse.

– Det er en forbedring at det nye regelverket har større vekt på å forebygge smittespredning, slik vi har gjort i Norden lenge. Smitteforebygging bidrar til færre sykdomsutbrudd hos både dyr og mennesker, uttaler landbruks- og matminister Sandra Borch i pressemeldingen.