Øystein Hage, ansvarlig redaktør IntraFish/Fiskeirbladet. Foto: Lena Knutli

Nyheten om at Norge har fortsatt å eksportere laksefôr til Russland, til tross for at det er innført sanksjoner på de fleste andre varer, er en dårlig sak for norske fôrselskaper. Det er også uforståelig at både regjering og opposisjonen til både høyre og venstre mener dette er greit.

Krigsprofitører

NHH-professor Ola Grytten var raskt ute og mente norsk oljenæring var krigsprofitører, og overfor IntraFish er han også klar på at fôrselskapene med sin eksport hjelper russisk næringsliv samtidig med at vesten skal boikotte det samme næringslivet. – Det er selvsagt problematisk, sier han til IntraFish.

Krigsprofitører er ikke et ord som kler norsk næringsliv særlig godt, men dessverre kan vi fint bruke dette begrepet på denne handelen.

Det er nemlig mer enn underlig at myndighetene ikke er konsekvente i boikotten av russerne. Slik eksport burde aldri vært fritatt fra sanksjonene, og kan heller ikke forsvares moralsk.

Fra 2012 og frem til i dag har Norge eksportert fiskefôr til Russland for 3,6 milliarder kroner. Samtidig har vi importert ingredienser fra vår nabo i øst for 18 milliarder.

Etter invasjonen av Ukraina i februar har eksporten tatt seg dramatisk opp, slik at den fra mars til april økte fra nesten 54 millioner kroner til drøyt 141 millioner kroner. Russerne har rett og slett brukt tiden etter krigsutbruddet på å bygge opp et stort fôrlager.

Politikken har dermed resultert i at Norge har bygget opp den russiske sjømatindustrien siden 2014, og at vi nå etter krigsutbruddet sikrer at russerne holder hjulene i gang.

Fisk er unntatt

Bakgrunnen for den omfattende handelen er at sanksjonene mot Russland siden 2014 ikke har inkludert eksport av teknologi, smolt og norsk fiskefôr eller import av russiske råvarer til produksjon av laksefôr i Norge.

De ulike sanksjonspakkene nå etter krigens utbrudd har heller ikke inkludert restriksjoner på fisk og marine produkter. Det er imidlertid iverksatt et importforbud for skalldyr, kaviar og kaviarsubstitutter.

Norge har fulgt EUs linje i sanksjonssaken, og norske myndigheter har ikke ønsket å uttale seg om ensidige restriksjoner er aktuelt.

Det er samtidig merkverdig å lese at både Torgeir Knag Fylkesnes (SV) og Høyre med Olve Grotle skjuler seg bak EU-standpunktet. Den ellers så moralske Fylkesnes er overraskende unnvikende i en så prinsipiell sak. Det kler SV-eren svært dårlig. At Høyre primært tenker på interessene til norsk næringsliv er kanskje ikke like overraskende.

Defensiv holdning

Disse politikerne, inkludert den rødgrønne regjering, viser dessverre en svært defensiv holdning. De burde nemlig spurt seg selv om slik handel er moralsk forsvarlig å drive når russerne kriger i Ukraina.

Er det virkelig riktig å bidra til at russisk sjømatindustri får fortsette sin drift som normalt, når resten av det russiske næringslivet skal boikottes?

Det burde ikke være tvil hva norske myndigheter burde gjøre.