Staten vil ikke gi oppdretteren Salaks ytterligere tillatelser til utviklingsprosjektet Fjordmax, viser et brev Intrafish har fått innsyn i. Selskapet fikk i slutten av 2019 seks tillatelser til å bygge utviklingskonsesjonen Fjordmax, som er en semilukket integrert oppdrettsplattform.

Salaks har tidligere opplyst til Intrafish at prosjektet er blitt langt dyrere på grunn av økte byggekostnader, blant annet for stål, og at prisen på prosjektet var satt til rundt én milliard, før prisene begynte å stige.

Ville ha flere tillatelser

20. mai ba selskapet Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) om tildeling av ytterligere tre utviklingstillatelser til konseptet. Salaks har fra før fått innvilget seks tillatelser, som var tre færre enn det ønsket seg.

– Nærings og fiskeridepartementet kan ikke se at det er gjort noen feil i vedtaket som begrunner en omgjøring. Departementet mener videre at den økonomiske utviklingen som har medført prisøkning, påvirker hele sektoren, skriver NFD i avslaget.

– Stort prosjekt med betydelig risiko

Prosjektleder Karl Erik Bekkeli i Salaks forteller at selskapet fortsatt har ambisjoner om å gjennomføre prosjektet, selv om det er blitt dyrere. Men først må selskapet få kontroll på ordinær drift:

– Vi ønsker å realisere Fjordmax, men Salaks har hatt en del biologiske utfordringer i driften. Vi må få kontroll over situasjonen på den ordinære driften først. Samtidig er vi er relativt lite selskap, og Fjordmax er et stort prosjekt med betydelig risiko. Men vi har absolutt ønske og ambisjon om å komme i gang med det, sier han til Intrafish.

Prosjektleder Karl Erik Bekkeli i Salaks. Foto: Pressefoto

– Kan du forklare Fjordmax-prosjektet?

– Det er en plattform som har alle systemer for drift integrert. Det er arealeffektivt. Den har doble nøter, oppsamling av feces og oppsamling av eventuelt fôrspill. Det er også systemer for å tilsette nytt vann og oksygen. Enheten er i større grad lukket enn tradisjonelle merdanlegg i dag. Den har også en mer robust struktur enn tradisjonelle plastmerder.

Intrafish laget tidligere i år en stor oversikt over status på de ulike utviklingsprosjektene. Den kan du lese her.

Mye allerede gjort

– Hva er veien videre for Fjordmax-prosjektet?

– Mye er allerede gjort. Det som gjenstår er å signere med verftet for å komme i gang med byggingen, sier han.

– Dere har tidligere oppgitt at rammen for Fjordmax var på én milliard kroner, før prisstigningen. Hva er prisen på nå?

– Vi vet ikke akkurat nå. Det skal vi finne ut. Men per nå kan vi anta at det er en betydelig økning, sier Bekkeli.

– Prisstigning alltid risiko

Departementet skriver også at omgjøringsbegjæringen ble sendt til departementet 1,5 år etter at det endelige vedtaket først ble fattet.

– Prisstigning er en risiko som alltid vil være til stede, og tildeling av nye tillatelser grunnet etterfølgende prisstigning vil innebære en endring i risikofordelingen mellom staten og næringen.

NFD har derfor ikke funnet grunn til å omgjøre sitt opprinnelige vedtak, opplyses det i brevet. Det kan ikke klages på avgjørelsen, ifølge departementet.

– Er Salaks skuffet over svaret fra departementet?

– Dette er en sak som har gått gjennom ordinære runder. Det er ikke uventet at vi har fått et slikt svar, så jeg kan ikke si at jeg er skuffet sånn sett, sier Bekkeli.