Under Arendalsukas havbruksarrangement på båten Vision of the Fjords tirsdag, la fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) frem sin visjon for næringen fremover. Han uttalte da at kystnær oppdrett fortsatt vil være bærebjelken for havbruksnæringen fremover, men i planene ligger også en storstilt satsing på havbruk til havs.

Tips fra Arendalsuka?

Fiskeribladet/Intrafish er til stede på Arendalsuka, og har du tips eller innspill til saker, kan du ta kontakt med våre journalister Anders Furuset og Robert Nedrejord.

Skjæran omtalte under sitt foredrag arbeidet med å utarbeide et eget konsesjonsregime for havbruk til havs som et «komplisert puslespill».

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) under Arendalsukas andre dag. Foto: Robert Nedrejord

- Noe vi brenner for

Ministerens havambisjoner stilte Hofseth Internasjonal-gründer Roger Hofseth seg spørrende til da det ble åpnet for spørsmål. Han er blant dem som ønsker en ordning der man konverterer åpne tradisjonelle oppdrettsnære langs kysten til lukkede.

Arendalsuka
  • Et arrangement for politikk, næringsliv og organisasjoner som foregår i Arendal hvert år i uke 33
  • Over 1.000 ulike seminarer og debatter, fra en rekke scener, telt og båter innen temaer som det grønne skiftet, demokrati, mediemangfold, diskriminering. skolepolitikk og internasjonal politikk, for å nevne noe
  • Samler en rekke politikere, beslutningstakere, lobbyister, pressefolk, toppbyråkrater, næringslivsledere og andre interessenter
  • Over 200 ulike organisasjoner, etater, institusjoner, selskaper og liknende har stands
  • Alle seminar og arrangement er gratis å delta på
  • Aktører som Norges Fiskarlag, Norges Råfisklag og Fiskebåt har gått sammen om «Sjømatteltet» hvor det tirsdag var tett program med ulike emner innen fiskeripolitikk, sameksistens og havvind

– Du er minister, og sier du har handlingskraft. Hadde du gått i forkant hadde du satt i gang med dette, å lukke oppdrett i fjordene. Det er noe vi brenner for, fortalte han fra scenen.

– Min enkle bønn er at mulighetene vi har i fjordene ikke blir lagt på is, men at ballen ruller videre like fort som andre satsinger, fortalte Hofseth.

Hofseth fortalte at selv om det er gode laksepriser nå, og sett på som gode tider, så er årsaken underproduksjon.

– Og kostnadene stiger. Norge har et fortrinn, men vi må sette full gass for å ikke miste dem, fortalte Hofseth.

Skjæran på sin side svarte Hofseth med at regjeringen ikke ønsker å gå inn for noen teknologispesifikke løsninger.

– Det stopper innovasjon, svarte Skjæran.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) diskuterte med Roger Hofseth i Hofseth International under Arendalsuka. Foto: Robert Nedrejord

Vil ikke si om ordningen er aktuell

– Hofseth og Norske lakseelvers konverteringsordning: er den helt uaktuell?

– Det kommenterer jeg ikke, sier Skjæran til Intrafish etter debatten.

Hofseth argumenterer med at havbruk til havs vil ta tid:

– Samtidig er det mange utfordringer for næringen sør for Hustadvika. Da foreslår vi en konverteringsordning der man kan bytte åpne merder med lukkede, og da med heftige vilkår i starten. For eksempel én til tre. For så å stramme til, sier han.

– Dette er ikke teknologi som er ferdigutviklet, men som vi trenger å få begynne på for å løse arealbruksutfordringene. Det er bedre med tanke på miljøutfordringer, fiskehelse og gir færre konflikter, følger han opp.