Det opplyste Cooke Aquaculture i en melding tirsdag 16. august.

Cooke har et par måneder forsøkt å kjøpe det børsnoterte australske selskapet, men lyktes altså først med å få på plass en avtale med selgerne forrige uke.

– Tassal passer utmerket for Cooke, siden det er flere likheter mellom selskapene. Våre ansatte og samfunn er også veldig sammenlignbare, med landbruk, fiskeri, akvakultur og skogdrift som støtter eksportdrevne økonomier, sier Cooke-sjef Glenn Cooke i en melding.

7,4 milliarder kroner

Tassal er børsnotert i Australia, og kjøpes til en pris på 5,23 australske dollar per aksje. Det tilsvarer en premie på 49 prosent over prisen 22. juni, dagen før de første meldingene om at et av Cookes selskaper kjøpte en eierandel i Tassal.

Prisen priser Tassals egenkapital til rundt 1,1 milliarder australske dollar, tilsvarende rundt 7,4 milliarder kroner.

Det er ventet at transaksjonen blir sluttført i slutten av 2022.

Blant verdens største

Ifølge en oversikt fra Kontali, var Cooke den sjette største produsenten av ulike typer laks i 2021. Da kom selskapet på 6. plass, med en anslått produksjon på 130.000 tonn.

Det kanadiske selskapet er ikke børsnotert, og har mindre åpenhet om produksjon og økonomiske nøkkeltall enn børsnoterte selskaper.

Etter kjøpet av Tassal vil Cooke rykke nærmere 5. plass på listen, som i fjor var holdt av Aqua Chile med 202.000 tonn.

Tassal har produksjon i fem ulike produksjonsområder i sjø, fire settefiskanlegg og fire foredlingsanlegg i Tasmania, Australia. Scampi-produksjonen foregår i New South Wales og Queensland.