Salmar inngår avtale med selskapet Bluegreen om realisering av utviklingskonseptet Marine Donut. Det går fram av en pressemelding fra partene onsdag morgen.

Ideen til det smultringformede oppdrettsanlegget kom i 2015. Nå har Salmar og Bluegreen inngått kontrakt om overtakelse av utviklingskonsesjonene og bygging av den første Marine Donut. Dette blir verdens største konstruksjon i termoplast.

Kjøpt fra Mowi

Det var Mowi som opprinnelig ble tildelt to utviklingstillatelser av Fiskeridirektoratet i 2019. Av ulike årsaker ble prosjektet aldri realisert, og i juni ble det kjent at Bluegreen kjøpte tillatelsene fra Mowi.

Nå tar altså oppdrettsgiganten Salmar i Trøndelag ballen og vil gjennomføre utviklingskonsesjonsprosjektet, og har inngått kontrakt om bygging av den første Marine Donut.

Nils-Johan Tufte, administrerende direktør i Bluegreen er godt fornøyd med partnerskapet med Salmar. Foto: Bluegreen

– Salmar har bestandig vært innovativ og er derfor interessert i å ta i bruk ny teknologi til å produsere mer sunn mat. Marine Donut er et spennende konsept og vi gleder oss til å bidra til å videreutvikle dette sammen med leverandøren, uttaler konserndirektør i Salmar, Roger Bekken, i meldingen.

Nils-Johan Tufte, administrerende direktør i Bluegreen er godt fornøyd med partnerskapet med Salmar.

– Salmar er offensive, fremtidsrettede og ambisiøse. De er ikke redde for å utforske ny teknologi som løser utfordringene som bransjen står overfor. Vi er imponert over deres satsing på offshore farming, og vi håper at Marine Donut kan være en viktig brikke i dette, uttaler Tufte i meldingen.

Tufte opplyser i en epost til Intrafish at kontrakten som er inngått gjelder bygging av 1 Donut.

– Prislappen er konfidensiell, skriver han videre.

– Hvor skal denne innretningen ligge å produsere laks?

– Lokasjon må eventuelt Salmar kommentere, svarer Tufte. Han legger til at kontrakten med Salmar har stor lokal betydning for Bamble og vil sysselsette mellom 20–30 personer.

– Den skal plasseres i Romsdalsfjorden på lokalitet Seterneset i Molde kommune, opplyser Roger Bekken i en SMS-melding til Intrafish. Heller ikke han ønsker å kommentere prisen på byggverket.

– Ønsker ikke å gå ut med kostnad, skriver Bekken i sin melding.

Marin Donut vil gi circa 3-4 flere ansatte enn dagens på Seterneset.

Utviklingstillatelser
  • Utviklingstillatelsene er særtillatelser som kan tildeles prosjekter som innebærer betydelig innovasjon og betydelige investeringer.
  • Formålet er å legge til rette for utvikling av teknologi som kan bidra til å løse en eller flere av de miljø- og arealutfordringene som akvakulturnæringen står overfor.
  • Teknologien som blir utviklet i prosjektene skal deles slik at den kommer hele næringen til gode.
  • Det er Fiskeridirektoratet som tildeler tillatelsene til akvakultur av matfisk av laks, ørret og regnbueørret som skal brukes til utviklingsformål.
  • Ordningen med utviklingskonsesjoner var en prøveordning i to år. Det kunne søkes om utviklingstillatelser frem til 17. november 2017.
  • Etter endt prosjektperiode, kan tillatelsene etter visse kriterier konverteres til ordinære tillatelser – mot et vederlag på 10 millioner kroner per tillatelse.
Kilde: Fiskeridirektoratet

Byggingen er allerede i full gang

Oppdrettsanlegget blir verdens største konstruksjon i termoplast, og vil ha en diameter på hele 60 meter, et volum på 22.000 kubikkmeter og veie snaue 500 tonn.

Prosjektleder Geir Andresen, partner i Bluegreen opplyser i meldingen at det er krevende å bygge så stort i termoplast, men mener at de har gode forutsetninger for det:

– Våre folk har allerede bygd lukkede gjennomstrømningsanlegg som FishGlobe og Preline, og har med seg verdifulle erfaringer.

Det meldes om høg aktivitet på anleggsområdet i Bamble. Foto: Bluegreen

Bluegreen har totalentreprise for prosjektet. Byggekostnad er ikke oppgitt i meldingen og Bluegreen ønsker ikke å kommentere prisen på prosjektet overfor Intrafish.

– Dette er nybrottsarbeid. Vi etablerer verftsanlegget, hjelpekonstruksjoner og hovedstrukturen, samtidig. Heldigvis tok vi sjansen på å bestille inn kritiske produksjonsmaskiner i tidligfase, nå har flere av disse ekstremt lang leveringstid, legger Andresen til i pressemeldingen.

Bluegreen
  • Bluegreen obber mot oppdrettsnæringen og innen vann- og miljøteknologi.
  • Selskapet designer og bygger store, lukkede oppdrettsanlegg.
  • Hovedkontoret ligger på Stathelle i Bamble kommune.
  • Bluegreen består av litt ulike selskap, hvor Bluegreen Fusion er det største, og har også alle de ansatte (40 stk nå).
  • Bluegreen opprettet nylig et selskap i Canada - Bluegreen Canada Inc.

Skal eliminerer luseproblematikken

Marine Donut er et gjennomstrømningsanlegg med slamoppsamling. Anlegget holder 1100 tonn MBT. I henhold til utviklingskonsesjonene skal det settes inn fisk i to ulike sykluser, fra cirka 2,5 til 5,5 kilo, men anlegget vil også trolig fungere godt til post-smolt-produksjon opplyses det i meldingen.

Slik tenker man seg at konseptet Marin Donut vil ta seg ut når det kommer i sjø. Foto: Illustrasjon Bluegreen

Anlegget har vanninntak under lusebeltet og den lukkede membranen hindrer rømning, og er spekket med digitalisering og sensorikk.

– Ved å eliminere luseproblematikken bør trafikklyssystemet kunne utnyttes positivt, sier Tufte i meldingen.

Det er store dimensjoner på utviklingskonseptetet som når er under bygging i Bamble. Her er en illustrasjon hvor anlegg og fly sammenlignes i størrelse. Foto: Illustrasjon Bluegreen

Ferdig neste vår

Etter planen skal Marin Donut ferdigstilles og transporteres til Molde i løpet av vinteren eller våren 2023. Så fort den er installert og testkjørt vil utviklingskonsesjonsprosjektet utføres i tråd med Fiskeridirektoratets tilsagn og kriterier opplyses det i meldingen.

– Vårt mål er å demonstrere at til tross for at Donut’en har høyere capex enn tradisjonelle merder, blir kostnadene per kilo fisk konkurransedyktig. Kostnadene til fôr og medisiner går ned, fiskehelsen og fiskekvaliteten går opp. I tillegg gir anlegget smartere logistikk for oppdretteren, uttaler administrerende direktør i Bluegreen, Nils-Johan Tufte, i meldingen.

Bluegreen og Salmar har forent krefter: Fra v. prosjektleder Juan Carlos Torres, prosjektsjef Jon-Ivar Hovd, Lokasjonsleder Johannes Schjølberg (alle Salmar), administrerende direktør Nils-Johan Tufte, driftsdirektør Geir Andresen og Elg Ragnar Thunes, HMSK- og HR-leder (alle Bluegreen). Foto: Bluegreen

________________________________________________________________________________________________________________

Har du lyst til å lese flere saker fra sjømatnæringa? Prøv et abonnement på IntraFish – kun kr 1 første måned – registrer deg her!