I et intervju med IntraFish nylig etterlyste industrimannen Atle Eide langsiktige politiske vekstmål for norsk havbruk – og han kritiserte regjeringen for ikke å ha satt slike mål som næringa kan styre etter.

Fiskeriministeren fra Ap avviste kritikken overfor IntraFish. I en epost skreiv han at det gir lite mening å sette et konkret volumtall når målet er at veksten skal skje på en bærekraftig måte.

Partiprogrammet

Men i Aps partiprogram heter det at partiet vil «Doble verdiskapingen fra havbruk innen 2030.»

IntraFish sendte han derfor følgende skriftlige oppfølgingsspørsmål:

– Hvorfor vil du da ikke konkretisere ønskede vekst-mål?

IntraFish begrunnet spørsmålet slik:

Et verdiskapingsmål er noe annet enn et produksjons- eller omsetningsmål. Men det kan være vel så vanskelig å nå et verdiskapingsmål. Verdiskaping er normalt definert som inntekter fratrukket utgifter, og med en stabil pris og potensielt økende utgifter, blir en dobling av verdiskapingen uten volumøkninger krevende. Nye produksjonsformer som havbruk til havs og landbasert oppdrett har høyere kapitalkostnader og derfor lavere verdiskaping per produsert enhet enn konvensjonelt havbruk. Men prisøkninger kan her spille inn, slik det har skjedd siden 2016, men prisøkning er en usikker faktor å lene seg på.

Da spør IntraFish Skjæran:

– Ville det ikke da være nødvendig å fastsette et produksjonsmål i kvantum for å oppfylle partiprogrammet?

Hurdalsplattformen

Skjæran svarer per epost via kommunikasjonsrådgiver Halvard Wensel i Nærings- og fiskeridepartementet:

– Vår regjering styrer på Hurdalsplattformen. Vi har hele veien vært veldig tydelige på at vi ønsker vekst i norsk havbruksnæring, og at det må skje på en bærekraftig måte. Derfor jobber vi med å videreutvikle trafikklyssystemet; derfor har vi satt fart på arbeidet med havbruk til havs; og derfor gjennomgår vi nå høringsinnspillene til miljøteknologiordninga nøye, skriver statsråden og legger til:

– Likevel vil noe av det aller viktigste være at både vi og næringa sjøl også bruker tid på å løse de store utfordringene. Det er én av grunnene til at vi nettopp strammet inn reglene for både rømming og bruk av medikamenter.

Atle Eide, Foto: Ellen Fossbakk

Og til slutt svarer Skjæran indirekte på spørsmålet om å kvantifisere vekst, ved å henvise til norsk eksport generelt, og ikke bare til sjømat:

– I tillegg har regjeringen et mål om å øke eksporten med 50 prosent innen 2030, utenom olje og gass. Dette vil bidra til mer verdiskaping, flere arbeidsplasser og aktivitet i hele landet. For å nå dette målet, må sjømatnæringene bidra tungt, skriver fiskeri- og havministeren.