– Vi kommer til å bruke tid på å se på forslaget. I mellomtiden setter vi alle investeringsbeslutninger på hold i Norge. Vi er enige i at når vi får bruke fjordene som tilhører fellesskapet til en del av produksjonssyklusen, skal vi skal bidra tilbake. Derfor har vi støttet at vi har den produksjonsavgiften som vi har hatt de siste årene. Det opplever vi har fungert bra, sier global kommunikasjonssjef i Grieg Seafood, Kristina Furnes til Intrafish.

Regjeringen foreslo i dag å innføre grunnrenteskatt på havbruk fra 1. januar 2023. Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Sjømatorganisasjonene og lakseselskapene er i harnisk etter nyheten fra Støre og Vedum i dag.

– Det er klart at en sånn type grunnrentebeskatning som er blitt foreslått i dag er vi veldig bekymret for. Vi er bekymret for at det skal svekke investeringsviljen, konkurransekraften og det potensial som ligger i norsk havbruk, hvor vi er verdensledende. Og hvor vi har alle muligheter til å fortsatt være det med de rette vilkårene.

Regjeringens forslag til grunnrenteskatt
  • Effektiv sats på 40 prosent.
  • Gjeld produksjon av laks, aure og regnbogeaure.
  • Et botnfrådrag på 4 000–5 000 tonn sikrar at berre de største aktørane vil betale grunnrenteskatten, hevdar regjeringa.
  • Verknadstidspunkt frå 1. januar 2023.
  • Skatteinntektene rekna til 3,65-3,8 milliardar kroner årleg.
  • Skatteinntektene fordelast likt mellom staten og kommunesektoren.
  • Forslaget var på høyring med frist 4. januar 2023.

– Interessant å se hva som skjer i auksjonen

Furnes sier at forslaget er litt teknisk og de må bruke tid på å skjønne det konkret og hvordan det slår ut.

– Vi må vurdere investeringene i henhold til nye rammevilkår. Jeg har inntrykk av at alle lurer på hva dette egentlig betyr. Jeg vil tro at om et par uker så har man klarhet i mer. I mellomtiden må alle investeringsbeslutninger settes på hold.

– Vil dette påvirke deltagelsen deres i auksjonen av laksetillatelser om to uker?

– Jeg ønsker ikke å si noe om hvordan vi vil stille oss i auksjonen, men det blir interessant å se hva som skjer, sier Furnes.

– Viktig å få en totalitet

Lakseselskapet Grieg Seafood fikk et driftsresultat før verdijustering knyttet til biologiske eiendeler på 986 millioner kroner i andre kvartal 2022, mot 44 millioner kroner i samme kvartal året før.

– Dere hadde tidenes kvartal nylig. Har dere ikke råd til å betale mer i skatt som kan komme innbyggerne i Norge til gode?

– Vi er ikke imot at vi skal gi tilbake for at vi får bruke sjøarealene i litt av produksjonssyklusen, gjennom produksjonsavgift. Det er vi for. Men det som er viktig her, er at vi får en totalitet som gjør at vi kan bevare en havbruksnæring som er verdensledende og som hele tiden utvikler seg i den retningen – og som hele tiden investerer i lokalsamfunn og stadig mer miljøvennlig teknologi. Vi må sikre en totalitet til det beste for kystsamfunn, Norge og næringen.