– Det er synd, og et stort skritt tilbake for en hel næring, opplyser finansdirektør Tore Bratland i Emilsen Gruppen i en pressemelding mandag.

– For usikkert

Emilsen Fisk melder mandag at de benytter seg av muligheten for å heve konsesjonskjøp. Det samme gjør Nova Sea. Nærings- og Fiskeridepartementet åpnet for at dette kunne gjøres i etterkant av at regjeringen lanserte sine grunnrenteskattplaner.

Emilsen Fisk holder til i Trøndelag. Foto: Agnar Berg

Emilsen Fisk var blant selskapene som tidligere i år benyttet seg av mulighet om kjøp av MTB til en fastpris på 200.000 kroner tonnet. Veksten tilsvarte en verdi på 6,8 millioner kroner, ifølge selskapet.

– Med forslaget fra regjeringen om grunnrenteskatt anser selskapet det som for usikkert å betale en slik pris for vekst. Hevingen gjelder 1 prosent vekst og unntaksvekst som er gjort tilgjengelig gjennom produksjon med lave lusetall, opplyser selskapet.

Tore Bratland er finansdirektør i Emilsen Fisk. Foto: Emilsen Fisk

Overfor Intrafish kommenterer Bratland:

– Vi avventer å se ytterlige konsekvenser av forslaget. Konsekvensene og beregninga av skatten må frem på bordet. Vi holder på å jobbe med det nå.

– Svært dramatisk

Også Nova Sea melder om selskapet trekker kjøp. Selskapet kjøpte i juni vekst for en verdi tilsvarende 53,4 millioner kroner.

– Med bakgrunn i regjeringens grunnrentebeskatning, gjenspeiler ikke verdien av kjøpt fastpris den faktiske verdien av volumet, melder selskapet.

Administrerende direktør Tom Eirik Aasjord i Nova Sea. Foto: Bent-Are Jensen

Administrerende direktør Tom Eirik Aasjord kommenterer at det handler om at rammebetingelsene for å skape vekst og nye arbeidsplasser er snudd på hodet.

– Vi har bygget opp vårt selskap over 50 år for å kunne skape flere arbeidsplasser, lokale ringvirkninger og bygge sterke lokalsamfunn. Nå settes dette på spill, noe som er svært dramatisk, kommenterer han.

Hevet kjøp på 244,6 millioner

I forrige uke meldte Salmar at det valgte å heve kjøpet av 1.223 tonn til et samlet vederlag på 244,6 millioner kroner. Også da ble det vist til regjeringens grunnrenteskattforslag.