På en lørdag, nærmere bestemt 15. oktober startet Peder W. Egseth i jobben som «næringspolitisk sjef med ansvar for skatt og avgift» i Sjømat Norge. Siden har det gått i ett.

– Den første tiden i Sjømat Norge har vært hektisk, spennende og til dels frustrerende. Forslaget til grunnrenteskatt gjorde at mange av våre medlemmer over natten fikk rammevilkårene sine snudd på hodet, sier Egseth.

Intrafish møter den nyansatte påvirkningsagenten, eller som lobbyisten som mange sier, på hans kontor som ligger på Næringslivets Hus på Majorstua i Oslo.

– Hva gjør du på jobb?

– I hovedsak handler det nå om å bedre forstå implikasjonene og konsekvensene av det forslaget regjeringen har presentert. Jeg skal snakke med politikere, fagforeninger og andre for å få frem konsekvensene av det håndverket som er lagt ned i forslaget, og jobbe for at prosessen kommer i et konstruktivt spor hvor en får tid på seg til å få frem at næringen er innstilt på å bidra mer. Prosessen må være inkluderende og god.

– Tror du at det stemmer det mange sier, at grunnrenteskatten kommer uansett, og at det kun er detaljer en kan få flikket på?

– Det regjeringen har lagt på bordet nå har så store negative konsekvenser for kystens næringsliv og muligheter til å finansiere også andre næringer, at jeg har ingen tro på at dette forslaget kommer til å bli vedtatt slik det ligger.

Peder Weidemann Egseth

Stilling: Næringspolitisk sjef med ansvar for skatt og avgift i Sjømat Norge

Utdannelse: Finansøkonom fra BI Oslo, påbegynt master ved CBS

Alder: 34 år

Bosted: Oslo

Oppvekst: Trondheim (nærmere bestemt Tiller)

Familie: Samboer og to barn

Trønderen Egseth viser til at planlagte investeringer for nær 30 milliarder kroner er kansellert eller utsatt, og kontrakter for levering av fisk til fastpriskontakter er kansellert.

– Medlemmene våre sliter med å vite hvilket skatteregime som gjelder. Arbeidsfolk blir permittert, børsverdier for 65 milliarder kroner er forduftet og internasjonale investorer krever økt risikopåslag for å invester i Norge.

Nesten alle skatter øker

Den næringspolitiske sjefen er oppgitt over at nesten alt av skatter øker fremover.

– Formuesskatten øker, verdifastsettelsen av tillatelser øker, utbytteskatten skal opp. Det samme skal også arbeidsgiveravgiften og produksjonsavgiften. I tillegg kommer den generelle prisveksten, sukker han.

– Men Sjømat Norge sier at deres medlemmer er innstilt til å bidra mer. Hvordan ønsker dere at det skal skje?

– Det stemmer at medlemmene våre er innstilt til å bidra utover det de gjør i dag, det er de. Men en må se alt i sammenheng. Vi ønsker å få en helhetlig skattedebatt etter at Torvik-rapporten, som ser på hele skattesystemet, er levert i desember. Norsk politikk har gode tradisjoner for å få bredt forankrede forlik som står seg over tid.

Pøls og pils på Aquanor

Egseth er oppvokst i Trondheim, nærmere bestemt i drabantbyen Tiller noen kilometer sør for byen. Bydelen er kanskje mest kjent for kjøpesenteret City Syd, men har fint lite sjømatbedrifter.

– Jeg ble likevel tidlig introdusert til sjømatnæringen. Faren min har alltid jobbet for et lite leverandørselskap til næringen, og min første jobb var faktisk å servere «pils og pøls» til kunder og andre under Aquanor-messen da jeg var 8–9 år gammel. Siden da har jeg hatt en særlig interesse for næringen, både privat med hytte på Sørdyrøya på Frøya, i studier og gjennom jobb, for eksempel da jeg jobbet som trainee og analytiker i Danske Bank.

Det er imidlertid politikk generelt som Egseth har engasjert seg i, for partiet Høyre, hvor han fortsatt er medlem.

Han startet sent i ungdomspolitikken i Trondheim.

Egseth har jobbet både som rådgiver på Stortinget, rådgiver for Børge Brende da han var utenriksminister, pressesjef i Høyre og både rådgiver og statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK) for Erna Solberg.

Peder W Egseth og resten av de ansatte ved Statsministerens kontor (SMK) på vei ut av kontoret for siste gang. Foto: Privat

– Du har jobbet mye i mange år, men den ene saken alle husker deg for var da du var i kontakt med Molde-ordføreren før han kritiserte at Oslo for at de ikke hadde god nok kontroll på koronasmitten sin. Hvordan oppleves det?

Egseth tenker seg om noen sekunder – han vil veie sine ord godt før han svarer.

– Jeg skjønner godt at dette var en sak som pressen slo opp. Mange kommuner opplevde situasjonen som utfordrende, og folk var lei strenge tiltak og restriksjoner.

Egseth mener også at Molde-ordfører Torgeir Dahl ble delvis feiloppfattet i saken.

– Men da Erna Solberg ringte Raymond Johansen og beklager, la vi saken død, og fortsatte det viktige arbeidet med å håndtere koronapandemien. En kan ikke dvele med slike saker. En må gå videre.

– Hvordan var det å være en del av regjeringsapparatet under koronapandemien?

Han trives også veldig godt hjemme sammen med familien. Foto: Privat

– I mye av første fase var jeg i pappaperm, men også da jeg kom tilbake var det naturligvis lange dager og utrolig mye som skjedde. Jeg hadde blant annet ansvaret for Justisdepartementet, og mye handlet om grensekontroller og regelverket generelt. Alle som jobbet ved Statsministerens kontor i denne perioden jobbet svært mye med korona, samtidig som at Erna var veldig opptatt av at vi ikke skulle glemme regjeringens overordnede mål, som gode skoler, et godt helsevesen, konkurransedyktige rammevilkår for næringslivet og lignende. Vi fikk faktisk gjort en god del annet en korona-relaterte saker også.

I køen på McDonald's

– Hva med deg selv – fikk du viruset? Når?

– Jeg var blant de første i Norge som fikk korona. Jeg hadde det allerede i mars 2020. Heldigvis ble jeg ikke så hardt rammet, men det ble tre dagers hard influensa.

Egseth var ikke på skiferie i de østerrikske Alpene, på vinterferie i Italia eller andre «glamorøse steder» da han ble smittet.

– Jeg tror at jeg ble smittet i køen på McDonald's, da jeg stoppet for å spise litt på vei hjem fra en budsjettkonferanse.

Vassendgutane – ikke opera

Tross Høyre-bakgrunn og jobb i NHO-systemet, det er ikke en forestilling i Operaen som er Egseths nyeste kulturelle opplevelse.

– Forrige helg var jeg først på konsert med Bjarne Brøndbo og deretter på Vassendgutane på Vulkan arena. Jeg liker helt klart Vassendgutane bedre enn Nøtteknekkeren på Operaen, noe jeg tror også gjelder for de fleste medlemmene i Sjømat Norge.

Bandet Vassendgutane fra Ørsta spiller musikk som de selv omtaler som «fest-country» og er blant annet kjent for sangene «Ungkar med dobbeltseng» og «Silikon i tatti».

– Har du noe fri? Hva gjør du da?

– Med samboer og to små barn liker jeg å være sammen med familien. I tillegg bor vi i et gammelt hus, så det er stadig nye, praktiske prosjekter. Videre prøver jeg å være med venner, samt å trene litt.

Peder Weidemann Egseth i Sjømat Norge, her på kontoret ved Näringslivets Hus på Majorstuen Foto: Anders Furuset

– Hva leser du for tiden?

– Jeg har nettopp kjøpt boken «Moderne slaveri i Norge» av Einar Haakaas som handler om at arbeidstagere blir utnyttet på de groveste på måter vi ikke trodde forekom i Norge. I NHO og LO jobber vi hver dag for å sikre et godt og seriøst arbeidsliv, og det er noe jeg brenner for.

________________________________________________________________________________________________________________

Har du lyst til å lese flere saker fra sjømatnæringa? Prøv et abonnement på IntraFish - kun kr. 1 første måned - registrer deg her!