– Vi er rett og slett i harnisk over at regjeringen kan foreslå dette på denne måten. Det var ingen drøfting eller trepartssamarbeid, som har vært vanlig i store skatteomlegginger i Norge. De har heller ikke ventet på det sentrale skatteutvalget som kommer med sin innstilling i desember, sier Hans Stølan, hovedtillitsvalgt i oppdrettsgiganten Salmar.

Han er nettopp ferdig med et planleggingsmøte av en markering, «et brøl», mot forslaget om grunnrenteskatt i havbruk utenfor Stortinget. Sammen med Roald Jensen, konserntillitsvalgt NNN i en annen oppdrettsgigant, Mowi, har Stølan initiert «Kystbrølet», som skal markeres foran Stortinget, på Eidsvolls plass, torsdag 24. november.

I Facebook-arrangementet skriver arrangørene av «Kystbrølet» at det mobiliseres mot en «næringsfiendtlig skatt der verdiskapingen er størst».

Stølan er ikke fornøyd med innholdet i forslaget.

– Det sentrale skattetrykket blir så stort at noen selskaper risikerer å skatte over hundre prosent. Jeg opplever ikke at noen er negative til å bidra mer, men alt med måte, sier Stølan.

Hans Stølan t.h. er hovedtillitsvalgt NNN i Salmar, og sammen med Roald Jensen, konserntillitsvalgt NNN i Mowi, har de tatt initiativ til en markering foran Stortinget i slutten av november. Foto: Privat

– Mye frustrasjon og sinne

Stølan mener «Kystbrølet» er et passende navn, for han beskriver markeringen som et kystopprør.

– Jeg føler det er så mye frustrasjon og sinne rundt omkring langs kysten at det er på høy tid at det mobiliseres til markering på Stortinget, forteller Stølan.

– Hva håper dere å få ut av markeringen?

– Poenget er å synliggjøre bekymringen tillitsvalgte og vi som jobber i næringen har når det gjelder grunnrenteskatteforslaget. Det handler om vanlige folk og industriarbeidsplasser langs kysten av Norge, ikke om styrtrike laksebaroner eller lakselobbyer. Her skal vanlige folk sitt syn komme frem, svarer Stølan, og legger til:

– Vi blir provoserte når finansminister Vedum repeterer at lakselobbyen ikke skal vinne frem. Vi er drittlei og skal synliggjøre at det er vanlige folk i vanlige industriarbeidsjobber dette går utover. Dette er et grasrotopprør, sier Stølan, som er tidligere Ap-ordfører på Frøya.

– Det er kort varsel, men vi har en fiskermentalitet på kysten og er vant til å kaste oss rundt, sier Hans Stølan, tidligere Ap-ordfører på Frøya, om den planlagte markeringen foran Stortinget i slutten av måneden. Foto: Arkivfoto Per Thrana

– Dette kommer til å skje

– De store oppdrettsselskapene kan bare legge bort tanken om at de kan slippe unna grunnrenteskatt. Uansett hvor mye lobbypenger de bruker i Oslo, så kommer dette til å skje, sa Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB forrige uke.

Samme Vedum sa også at det er mulig det må gjøres justeringer på forslaget da han besøkte næringsaktører forrige uke.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa under spørretimen at det var på tide og riktig av regjeringen å legge frem forslaget om grunnrenteskatt i havbruk.

– For å dele noen av de veldig store verdiene som kan skapes i norsk oppdrett. Det har vi gjort på norsk olje og gass. Innenfor vannkraft og vi foreslår det innenfor vindkraft på land og havbruk. Det er en rettferdig måte å sørge for at ressurser som kan gi ekstraordinære høyt utbytte kan komme til en rettferdig fordeling, sa statsministeren.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har lagt frem et forslag om grunnrenteskatt i havbruk. Det har ført til at tillitsvalgte i næringen vil markere foran Stortinget i slutten av november. Foto: Gunnar Lier

Den hovedtillitsvalgte er heller ikke fornøyd med innholdet i forslaget.

– Det sentrale skattetrykket blir så stort at noen selskaper risikerer å skatte over hundre prosent. Jeg opplever ikke at noen er negative til å bidra mer, men alt med måte, sier Stølan.

– Alvorlig situasjon

Han er også redd for hva som kan skje på egen arbeidsplass og de som jobber der.

– På fileten, der det jobber 350 personer, kan det bli store permitteringer over nyttår. Klart det er en alvorlig situasjon. Derfor må regjeringen rydde opp i hva som skjer med normpris, sier Stølan.

– Frykter du for jobbene til folk?

– Der må jeg svare et ubetinget ja. Dette handler ikke bare om investeringer frem i tid, veivalg for selskapene eller om lokalsamfunnene, men også om jobbene til mange av mine medlemmer, sier Stølan.

Forslaget fra regjeringen baserer seg på en normpris, som igjen er basert på børspriser på laks. Langsiktige avtaler er ofte lavere enn spotprisen i markedet, som igjen gjør at selskaper som driver med foredling ikke har inngått avtaler som de vanligvis gjør på denne tiden av året.

– Iverksettelsen av forslaget må utsettes til januar 2024, slik at det blir tid til en grundig prosess med alle parter, og forhåpentlig et bredt forlik på Stortinget, sier Stølan.

Nå skal Stølan og andre tillitsvalgte jobbe for å få flest mulig til hovedstaden den 24. november.

– Vi kan ikke forvente at folk tar fri uten lønn og betaler reise selv, for det er dyrt å reise fra distriktene, så det må nok et spleiselag til fra hver enkelt bedrift, sier Stølan.

– Vi prøver å favne bredt, både folk fra NNN og Fellesforbundet. Det er kort varsel, men vi har en fiskermentalitet på kysten og er vant til å kaste oss rundt, sier Stølan, som håper flere hundre møter opp.