Salmar har mandag morgen varslet om permittering til 851 ansatte ved prosesseringsanlegg på Frøya og Senja. Dermed ble forhåndsvarselet fra Verdens nest største oppdrettsselskap sist torsdag om muligre permitteringer en realitet.

– Det er svært beklagelig å måtte gå til det skrittet, sier konsernsjef i Salmar, Frode Arntsen, til IntraFish.

Mandag gikk de ut med varsel om permitteringer fra 1 januar 2023 til juni 2023. Og omfatter 748 ansatte ved InnovaMar på Frøya, og 103 ansatte ved InnovaNor på Senja. Forslaget om grunnrenteskatt trekkes frem som hovedårsaken.

– Etter nyheten om at normpris skulle være beregningsgrunnlaget har kontraktsmarkedet falt helt sammen. Vi har jobbet for å prøve å få på plass flere bearbeidingsavtaler, sier Arntsen videre til Intrafish.

Takker de ansatte

Salmar har vært i dialog med tillitsvalgte før helgen om mulig permitteringer.

– Vi har hatt en god dialog med dem. I dag var det informasjonsmøte på våre fabrikker, forteller Arntsen.

– Hvordan tok de ansatte nyheten?

– Det er jo veldig dramatisk, synd og trist for dem. Samtidig var de ikke overrasket. De har fått med seg den store uroen som har skjedd i laksebransjen etter forslaget kom. Det har vært drøfta med tillitsvalgte, sier Arntsen.

Frode Arntsen, konsernsjef i Salmar.Her foran selskapets fabrikk på Frøya. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Arkivfoto Lars Otto Eide/Hitra-Frøya

Permitterte 600 i fjor

Også i fjor sendte Salmar ut permitteringsvarsel til flere hundre ansatte. Da var det rundt 600 ansatte som like før jul fikk varsel om at selskapet ikke hadde nok fisk til å kjøre full aktivitet ved fabrikken sin på Frøya.

– Basert på sesongvariasjon har det vært helt vanlig med begrensa permittering i vintermånedene. Det er på grunn av lavere slaktevolum. I år er det ekstraordinært der kontraktene stopper opp på bearbeiding. Så langt har vi berget oss med noen 2022-kontrakter som går inn i 2023, så det betyr at vi unngå 100 prosent bråstopp. Men det er altfor lite volum til alle våre folk, forklarer han til IntraFish.

Han legger samtidig ikke skjul på at det var vanskelig å ta den avgjørelsen de nå har tatt.

– For oss som bor i lokalområdet, også oss i ledelsen, så er det svært beklagelig. Vi kan ikke gjemme oss fra å møte folk fra butikken og på fotballtrening etter dette. Det er ikke med lett hjerte vi gjør dette. Om jeg treffer folk som vil ta en prat om det så skal jeg selvfølgelig gjøre det, sier Arntsen.

Ordfører i Senja, Tom-Rune Eliseussen er svært lei seg over nyheten som kom mandag.

– Dette er det verst tenkelige som kunne skje, sier han IntraFish.

For få uker siden besøkte finansminister Trygve Slagsvold Vedum Senja for å snakke nettopp om grunnrenteskatt.

– Dette kan få dramatiske konsekvenser i form av permitteringer, og da har man bommet på hoppkanten, uttalte Senja-ordføreren i forbindelse med ministerbesøket 1. november.

Vurderte permitteringer

Forrige uke gikk ut med tallene for tredjekvartal forrige uke. Der kunne de melde at driftsresultatet passerte 1 milliard kroner. Samtidig varslet konsernsjef Frode Arntsen allerede da at de vurderte permitteringer.

– Vi har stor forståelse for at Lerøy gikk ut med nyheten om permitteringsvarsel i går. Vi har heller ikke klart å fylle våre bearbeidingsanlegg med nok volum for 2023. Vi jobber løpende med dette. Men også i Salmar har permitteringer vært diskutert. Vi håper å unngå det, men vi er usikre på det, sa Arntsen til IntraFish torsdag forrige uke.

Mandag er det altså klart at de også gjør som Lerøy og varsler permitteringer.

(Saken oppdateres)