Ifølge finansminister Trygve Slagsvold Vedum skjer dette på fredag.

– Det er lurt å sette seg ordentlig inn i hva som faktisk blir sagt av finansministeren, fra finansdepartementet, og det er at det er de faktiske, selvfølgelig de faktiske inntektene vi har som skal beskattes. Jeg kommer til å … nå merker jeg at det er mye diskusjon, så jeg kommer til å invitere de fem-seks store selskapene på en tur til finansdepartementet på fredag. Så får vi sette oss litt ned, jeg tror det er lurt å begynne å snakke litt med innestemme. Ta forslaget på alvor. De kommer til å få grunnrenteskatt. De må betale mer, og så skal de selvfølgelig ikke skatte av inntekter de ikke har, men at de må bidra mer tilbake til kysten – det må de, slo Vedum fast i et intervju på NRKs Dagsrevyen i går kveld.

Kraftig kritikk fra LO

Mandag kom LO-topp og forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Anne Berit Aker Hansen, med kraftig kritikk av regjeringen etter nye permitteringsvarsler i bransjen og ba regjeringen avklare om normpris umiddelbart.

– Dette er forferdelig trist. Nå må regjeringen umiddelbart avklare dette med normpris som blir presentert som grunnlaget for grunnrenteskatten. Avklaringen kan ikke vente til etter høringsfristen ved årsskifter eller til utpå våren, sa Hansen til IntraFish.

Slik svarer Skjæran

Til Intrafish svarer Skjæran følgende på kritikken fra LO-forbundet som organiserer de ansatte i lakseslakteriene og foredlingsindustrien:

Bjørnar Skjæran svarer om grunnrenteskatt. Bildet er tatt ved en tidligere anledning- Foto: Arkivfoto Kari Stautland

– Det er selvsagt en vanskelig situasjon for de det angår, og jeg har forståelse for at det skaper reaksjoner. Vi er i tett dialog med aktørene i næringen og er opptatt av å finne gode løsninger. Grunnrenteskatten vil bli innført, men vi ønsker en løsning og en modell som fortsatt vil gi arbeidsplasser og aktivitet langs kysten, samtidig som fellesskapet sitter igjen med litt mer av overskuddet fra en svært lønnsom næring. Høringsprosessen er reell, og vi jobber med innspillene vi allerede har fått. Vi vil sørge for en beskatning i det endelige forslaget som legges fram for Stortinget som bygger opp under målene i Hurdalsplattformen om flere arbeidsplasser, større verdiskaping og økte eksportinntekter fra havbruksnæringa, skriver ministeren i en epost til Intrafish.

Skjæran om normpris

Fiskeri- og havministeren var gjest i Politisk kvarter hos NRK tirsdag morgen. Der ble normprisen et tema. Med den som grunnlag kan oppdrettere risikere å betale skatt for mer enn de har fått inn.

– Jeg er i hvert fall helt sikker på at når vi går til stortinget med endelig opplegg, så vil målsetningen være at det skal være så presist som det kan være. Det er ingen norsk tradisjon at noen betaler overskudd eller inntektsskatt på inntekter man ikke har hatt, sa Skjæran i programmet.