Prosjektet Blu Farm legges nå på is. Det opplyser Grieg Seafood i en pressemelding tirsdag kveld.

– Prosjektet er basert på tildeling av 4,5 utviklingskonsesjoner, som skal redusere risikoen det er å utvikle så usikker teknologi. Etter regjeringens forslag til grunnrenteskatt er verdien av utviklingskonsesjonene redusert betydelig. Derfor legges Blu Farm-prosjektet nå på is, skriver kommunikasjonssjef i Grieg Seafood, Kristina Furnes, en epost.

Blu Farm-konseptet har en investeringsramme på 750 millioner kroner, og skulle bygge på verdensledende offshore-kompetanse i Rogaland og videreutvikle teknologi fra petroleumsnæringen mot fremtidig bærekraftig havbruk til havs.

– Blir mindre verdt

– Bærekraftig havbruk til havs gir store muligheter for Rogaland og Norge. Med Blu Farm har vi ønsket å være med å utvikle næringen i denne retningen, men det vil kreve svært mye kapital og har svært høy risiko. Utviklingskonsesjonene har gitt viktig risikoavlastning for å gjennomføre denne type usikre prosjekter. Med grunnrenteforslaget blir utviklingskonsesjonene mindre verdt, og vi vil i tillegg ha mindre kapital igjen i selskapet til investering og utvikling. Derfor settes Blue Farmen nå dessverre på is, uttaler regiondirektør i Grieg Seafood Rogaland, Nina Willumsen Grieg, i pressemeldingen fra selskapet.

Hun peker på at i forslaget til grunnrenteskatt blir utviklingstillatelser ilagt grunnrenteskatt når de konverteres. Dermed blir ikke investeringene i de nye teknologiene lenger lønnsomme, og risikoen for gjennomføring er for stor mener selskapet.

Utviklingstillatelser
  • Utviklingstillatelsene er særtillatelser som kan tildeles prosjekter som innebærer betydelig innovasjon og betydelige investeringer.
  • Formålet er å legge til rette for utvikling av teknologi som kan bidra til å løse en eller flere av de miljø- og arealutfordringene som akvakulturnæringen står overfor.
  • Teknologien som blir utviklet i prosjektene skal deles slik at den kommer hele næringen til gode.
  • Det er Fiskeridirektoratet som tildeler tillatelsene til akvakultur av matfisk av laks, ørret og regnbueørret som skal brukes til utviklingsformål.
  • Ordningen med utviklingskonsesjoner var en prøveordning i to år. Det kunne søkes om utviklingstillatelser frem til 17. november 2017.
  • Etter endt prosjektperiode, kan tillatelsene etter visse kriterier konverteres til ordinære tillatelser – mot et vederlag på 10 millioner kroner per tillatelse.
Kilde: Fiskeridirektoratet

Der opplyses det at konseptet Blu Farm er en strekkforankret betongmerd, som bygger på velkjent teknologi innen olje- og gass. Prosjektet har så langt vært i planleggingsfase. Det har vært anslått byggetid på cirka 2 år etter planleggingen er ferdig.

–Det er mange utfordringer å løse i havbruksnæringen og utviklingskonsesjonene har gjort at mange nye innovasjoner innen åpen, semi-lukket, lukket og offshore oppdrettsteknologi kunne testes ut. Dersom dagens forslag til grunnrenteskatt blir stående er det dessverre mange av disse prosjektene som ikke blir gjennomført. Det er synd for alle som ønsker bærekraftig utvikling i havbruksnæringen, legger Willumsen Grieg til.

Illustrasjon av konstruksjonen Blu Farm. Foto: Grieg Seafood

Det andre prosjektet som legges på is

I oktober varslet Grieg Seafood at de fryser utbyggingsplaner for 250 millioner kroner og at planen om å utvide Grieg Seafoods smoltanlegg Trosnavåg på Bokn er satt på vent. Anlegget ville gitt seks nye arbeidsplasser.

I dagens melding opplyser selskapet at Grieg Seafood Rogaland i utgangspunktet nå var klar til å gå i gang med å utvikle lukket havbruksteknologi i sjø. Sammen med Fishglobe skulle selskapet utvikle en stor matfisk-versjon av det lukkede Fishglobe-anlegget som i dag produserer post-smolt (mindre fisk). Prosjektet ble satt på is i oktober, ettersom utviklingskonsesjoner også her lå til grunn for investeringen.

– Vi har forståelse for at det er krevende tider i Europa og i Norge, og vi skal bidra mer og betale mer i skatt enn i dag. Men det bør skje på en måte som ikke går ut over investeringer, aktivitet i distriktene og Norges posisjon og potensial som verdensledende produsent av mat fra havet, uttaler Nina Willumsen Grieg i meldingen.