(Oppdatert kl. 17:33 med kommentarer fra Vedum, via NTB)

Fredag er de fem største lakseselskapene invitert til møte i Finansdepartementet. Der skal også fiskeri- og sjømatminister Bjørnar Skjæran (Ap) møte. Nå hersker det full forvirring om det blir møte, og hvem som eventuelt møter.

Normpris på laks
  • Grunnrenteskatten utformes som en kontantstrømskatt, som innebærer at inntekter og investeringer skattlegges løpende det året de innvinnes/pådras.
  • Inntekter fra laks fastsettes på grunnlag av en normpris. Denne normprisen fastsettes på grunnlag av den såkalte Nasdaq-prisen
  • Finansdepartementet skriver i sitt høringsnotat at lakseprodusentene ofte kontrollerer store deler av verdikjeden, og at bruk av normpris «gir mindre muligheter for skattemotivert tilpasning enn faktiske priser»
  • Inntekter fra ørret og regnbueørret baseres på faktiske omsetningspriser siden det ikke finnes børspriser
  • Flere lakseoppdrettere sier at nettopp normpris gjør risikoen med kontrakter enorm, da de kan risikere å bli skattet for langt mer enn de faktisk tjener dersom spotprisene skulle stige langt over kontraktsprisen. Derfor unngår de å inngå lange kontrakter
Kilde: Finansdepartementet / Intrafish

– Det kommer til å oppklare en del ting på det møtet, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under Stortingets spørretime onsdag. Han ville ikke være konkret på hva som kunne komme i møtet.

Vil sende organisasjonene

Representanter fra de fem største lakseselskapene har sammen funnet ut at de heller vil sende organisasjonene Sjømatbedriftene og Sjømat Norge dit.

F.v. Robert Eriksson og Geir Ove Ystmark er klare til å møte finansministeren fredag. Foto: Arkivfoto Anders Furuset

– Regjeringens forslag til vesentlige og omfattende endringer i havbruksindustrien sine rammevilkår er ikke noe som bare angår de fem største selskapene. Dette rammer hele verdikjeden. Følgelig mener selskapene det er riktig at bransjeorganisasjonene Sjømat Norge og Sjømatbedriftene stiller i møtet med finansministeren og fiskeri- og havministeren på fredag. Industrien består av komplekse verdikjeder og selskaper med ulike størrelser. Store, mellomstore og små selskaper i hele verdikjeden bør være inkludert. Ved at bransjeorganisasjonene stiller i møtet vil man sikre at en samlet næring blir ivaretatt, skriver de to organisasjonene i en felles pressemelding.

– Dumt og overraskende

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum synes ikke noe om forslaget, ifølge NTB.

– Jeg synes det er dumt og overraskende at selskapene ikke ønsker møtet og heller sender noen som gjør lobbyjobben for dem, sier Vedum til NTB torsdag ettermiddag.

Vedum understreker at det aldri har vært et spørsmål å fjerne beskatningen, men at det likevel er i bedriftenes interesse å møte opp.

– De gjør sine egne vurderinger, men min dør er alltid åpen, sier han til NTB.