Skatte-demonstrasjon, ansatte uten penger til mat og en sjelden overrapportering

Journalist Anders Furuset oppsummerer uken som gikk.

Arbeidere fra Frøya tok bussen til Havnelageret i Oslo, og gikk derfra i samlet tropp opp til Stortinget på torsdag.
Arbeidere fra Frøya tok bussen til Havnelageret i Oslo, og gikk derfra i samlet tropp opp til Stortinget på torsdag.Foto: Per Thrana

Torsdag startet arbeidsdagen min av alle steder på en McDonald’s restaurant på Jessheim. Sammen med fotograf Per Thrana ventet jeg på en av bussene med laksearbeidere fra Frøya, som skulle til Eidsvolls plass foran Stortinget for å markere sin motstand mot den foreslåtte grunnrenteskatten.

Flere av dem vi møtte hadde fått varsel om permitteringer fra 1. januar, og var redde for arbeidsplassene sine. Derfor valgte de å ta den lange turen til hovedstaden, i håp om at politikerne kan snu, eller i det minste justere forslaget.

De vi snakket med tror ikke noe på at de er brikker i et politisk spill, hvor lakseoppdrettere permitterer arbeidere for å påvirke politisk, som en del mener.

– Det er absolutt ikke et spill, det tror jeg ingenting på. Salmar har ikke kontrakter som følge av all usikkerheten, sa Ralista Malakov. Hun er opprinnelig fra Bulgaria, men har nå bodd i Norge i rundt ti år. Både hun og mannen jobber for Salmar på Frøya og begge har fått varsel om permittering.

Markeringen i Oslo samlet rundt 250 mennesker, langt mindre enn hva initiativtaker Hans Stølan håpet da han begynte å planlegge arrangementet i starten av oktober.

Fra Frøya kom det rundt 150 personer, mens det også var ansatte fra ulike bedrifter både på Vestlandet og i Nord-Norge. Mange av de ansatte fikk reisen betalt av fagforeninger og klubbkasser, men noen betalte trolig turen helt eller delvis selv.

Hvorvidt markeringen fører til endringer, gjenstår å se. En liten strek i regningen for de fremmøtte var trolig at LO-forbundet Fagforbundet, hvor mange av de som jobber ved anlegg ute på sjøen er organisert, nå har snudd, og ønsker en grunnrenteskatt. Forbundsleder Jørn Eggum sa imidlertid at de ønsker justeringer fra dagens forslag, slik at det ikke rammer arbeidsplasser.

Intrafish publiserte denne uken en fersk meningsmåling gjennomført av Infact som viser at 44 prosent er positive til en grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen, mens 24 prosent er negative. Størst oppslutning for skatten er i Oslo (49 prosent), mens det er størst motstand i Nord-Norge (35 prosent).

Ansatte fikk ikke lønn, reiste blakke hjem

DN Sjømat har tidligere omtalt konkursen i Atlantic Seafood, et relativt lite selskap på Sunnmøre som fileterte laks for ulike kunder. Selskapet gikk nylig konkurs etter at flere ansatte hadde krevd det som følge av manglende lønnsutbetaling.

Virksomheten var i stor grad basert på ansatte fra Litauen, og det skal ha vært stor gjennomtrekk. Ifølge bostyrer har det så langt kommet 55 lønnskrav om selskapet.

Intrafish har snakket med flere av de tidligere ansatte, som forteller om perioder med for lite lønn, før utbetalingene stoppet helt opp. Selskapet har også fått varsel fra Arbeidstilsynet for manglende lønnsutbetalinger.

Inge Eidem leide ut et hus i Ulsteinvik hvor mange av de ansatte bodde. Huset var leid ut til selskapet, som så trakk de ansatte i lønn for husleie. Men Eidem sier at han etter hvert ikke fikk betalt, og at selskapet skyldte ham rundt 250.000 kroner.

– De ansatte fikk ikke lønn og hadde heller ikke penger til drivstoff eller transport for å komme seg hjem til Litauen. Til slutt fikk de hjelp av Nav for å kjøpe mat og komme seg hjem igjen, sier Eidem.

Daniel Andersen, som eide selskapet, sier at de ansatte har fått riktig betalt, men at det ikke ble utbetalt lønn i september og oktober grunnet den økonomiske situasjonen i selskapet. Andersen sier også at selskapet har krav mot flere tidligere ansatte, som det mener har ødelagt og/eller stjålet gjenstander fra selskapet.

Overrapportering for å ødelegge for konkurrent

En leser stadig artikler om (påstått) underrapportering av fisk. FN har anslått at ulovlig, urapportert og uregulert fiske på global basis utgjør omtrent 20 prosent av fangstene.

Også i Norge forekommer det dessverre underrapportering av fisk, ved at noen fisker mer enn de har kvoter til. Mer uvanlig er overrapportering, men det er nettopp det som angivelig har skjedd i 2020. Ikke av fisk, men av sel.

Det foregår fortsatt et lite fiske, eller rettere sagt fangst, etter sel i Vestisen (et belte av drivis utenfor Grønland). Rederne Bengt Are Korneliussen og Karl Magnus Pettersen er to av få aktørene i dette markedet.

I 2020 skal Korneliussen ha overrapportert hvor mange sel han tok, slik at det ikke var mer igjen av totalkvoten. Det hindret Pettersen og hans folk å fangste de selene de ønsket, fordi kvoten angivelig var tatt. Pettersen mener at Korneliussen bevisst overrapporterte for å ødelegge for ham, og saksøkte derfor Korneliussen for 3,7 millioner kroner.

Pettersen tapte i tingretten, men denne uken kom dommen fra lagmannsretten i hans favør. Domen slår fast at Korneliussen «klart sannsynlig» overrapporterte rundt 1.280 sel.

Korneliussens selskap må betale 370.000 kroner i erstatning til Pettersens selskap. Erstatningen er kun 10 prosent av det Pettersen krevde. Den kraftige avkortingen kom som følge av at retten mente at det var lite sannsynlig at Pettersen ville greie å fangste alle de selene Korneliussen overrapporterte.

-------

Denne teksten ble først publisert i nyhetsbrevet DN Sjømat. Dersom du har du er DN Total-abonnent kan du enkelt melde deg på dette og andre av våre nyhetsbrev.
(Vilkår)
Publisert 26. November 2022, kl. 08.00Oppdatert 26. November 2022, kl. 10.37
GrunnrenteskattSalmarAtlantic SeafoodKonkursSel