– Dette er positivt signal. For oss betyr det at vi nå kan behandle kontrakter, sier samfunnskontakt Simen Nesse Økland i Bremnes Seashore, som understreker at det ikke nødvendigvis skjer over natten.

Tirsdag formiddag var han med på møtet med Bergen Næringsråd der han var bekymret for at de ikke fikk bruke internpriser slik grunnrenteskattforslaget lå an. I realiteten kunne dette bety at arbeidsplasser i foredling sto på spill.

– Notatet sier egentlig at vi prøver å lure staten med internpriser. De tror vi er banditter, slik føles det i hvert fall for oss med integrerte selskap, sa Økland under møtet.

Onsdag fikk han signaler om at det kom til å bli endringer. Det kommer frem i et brev fra Trygve Slagsvold Vedum til Stortinget. FriFagbevegelse omtalte brevet først.

– For 2023 vil internprisen til selskapene være utgangspunktet, men man må kunne godtgjøre overfor et normprisråd at det er riktige inntekter, sier Vedum til FriFagbevegelse.

Finansminister Vedum skriver i brevet at han nå mener det ikke er noen grunn til å vente med å inngå kontrakter ut fra foredlingsvirksomheten.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har kommet med en presisering om hvilke priser selskapene kan bruke som grunnlag for grunnrenteskatten i 2023. Foto: Gunnar Blöndal

– Litt mer ro og trygghet

Intrafish snakket med Økland etter møtet i Bergen Næringsråd der han forklarte mer om problemet med at de ikke kunne bruke internprising.

– Det er kanskje ikke så mange selskap som blir rammet av denne typen internprising, men det er et firesifret antall arbeidsplasser som blir rammet. Det syns jeg at vi ikke kan ignorere, sa Økland da.

Halvparten av deres 600 ansatte jobber innen opptak, foredling, salg og merkevarebygging. I Norge har man allerede sendt ut permitteringsvarsel til over 1000 ansatte innen foredling i denne bransjen. Økland presiserte at de ikke hadde gjort det samme fordi han håpte på at politikerne kom til å endre på forslaget. Etter nyheten om brevet og endringen kom er han glad for å se at han fikk rett i håpet.

– Dette gir oss litt mer ro og trygghet, så må vi samtidig fortsatt løse hele komplekset med den totale skattebyrden. Men rekkefølgen på hvordan man gjør det blir mer riktig nå. Jeg ser på dette som et signal på at man kan se på ting i lag og ordne opp i utilsiktede konsekvenser, sier Økland torsdag morgen.

Simon Nesse Økland, samfunnskontakt i Bremnes Seashore, under et møte i regi av Bergen Næringsråd. Tom-Christer Nilsen i bakgrunnen Foto: Jan Willie Olsen

– Har vært bekymret

Presiseringen gjelder kun for 2023 i første omgang. Hva som skjer med skatten videre er mer uklart, men det kommer frem i brevet at departementet vil nå vurdere hvordan et normprisråd best kan organiseres.

– Vi må se hva det fører til. At et normprisråd skal ta en vurdering av internprisene er i utgangspunktet helt ok, og noe Skatteetaten ville gjort uansett, sier Økland.

– Du sa på møtet i Bergen at du håpte på en tidlig førjulspresang. Er dette det?

– I den grad noe blir tatt fra deg og gitt tilbake, så er det kanskje en presang. Men for filetarbeiderne så er dette en førjulspresang. Det er spesielt de som har vært veldig bekymret for om man har en jobb å gå til.

Endringen er også i tråd med høringsinnspillet Bremnes kom med.

Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre fra da de la frem skatteforslag på Blaafarveværket. Foto: Per Thrana

Forventer ikke nye kontrakter med et knips

Konsernsjef Frode Arntsen i Salmar sier en kommentar til Intrafish at de nå skal bruke tid på å se nærmere på hva som står i brevet fra Vedum.

– Slik vi leser det vil normprisrådet bli et nytt kontrollorgan, men finansministeren sier ingenting om hvilket mandat de skal ha, hvilke rapporteringskrav som stilles, hvem som skal sitte i utvalget og hvilken myndighet organet skal få, sier Arntsen.

Frode Arntsen, konserndirektør i Salmar, sier de vil vurdere brevet fra Vedum nøye for å se konsekvensene. Foto: LARS OTTO EIDE

Han påpeker at det burde være en selvfølge at næringsliv og privatpersoner ikke må betale skatt på en inntekt de ikke har. Derfor er forslaget som nå er kommet et steg i riktig retning.

– Men det er fortsatt en risiko for at organet vil overstyre de faktiske prisene som realiseres i tillegg er det en rekke elementer i forslaget rundt grunnrenteskatt som skaper betydelig usikkerhet. Det er uansett ikke slik at det bare er å knipse i fingrene så kommer kontraktene tilbake. Det vi trenger nå er 100% sikkerhet for at det er faktisk pris som gjelder og at det settes ned et bredt sammensatt utvalg for å se på helheten rundt skattleggingen av næringen.

– Alle priser er transparente

Mowi skriver i sitt høringsnotatet at de er sterkt imot et byråkratisk og fordyrende normprisråd.

– Alle priser i næringen er transparente og foreligger allerede i dag. De er også lett tilgjengelige på regnskapsbilag. Videre er de gjenstand for revisjon av uavhengige revisorer som ledd i ordinær selskapsbeskatning, står det i notatet.

Mowi mener videre at prinsipper og dokumentasjon for internprising er veletablerte og robuste gjennom mange års praksis inkludert tilsyn og oppfølginger ikke bare fra norske, men ikke minst utenlandske skattemyndigheter.

Intrafish har vært i kontakt med Mowi angående presiseringen om at internpriser kan brukes for 2023, men selskapet hadde ikke anledning til å kommentere dette nå.

Hold deg oppdatert!
Skreddersy varslene dine og følg med på hva som skjer i næringa.

Normprisråd

Brevet fra Vedum kommer som et svar på et representantforslag fra Høyre der de ber om at ikke blir lagt til grunn et normprissystem for regnskapsåret for 2023.

Til FriFagbevegelse sier Vedum at Normprisrådet vil være oppe og gå i 2024. Intensjonen med å starte dette rådet er også omtalt i brevet.

«Departementet vurderer nå hvordan et eventuelt normprisråd best kan organiseres. Målet er å treffe den reelle markedsprisen best mulig. Dette mener jeg et normprisråd skal sikre. Interne priser kan legges til grunn for innføringsåret 2023, men aktørene må kunne legge frem dokumentasjon på at det er rett prising overfor normprisrådet. Normprisrådet kan overprøve internpriser som rett skattegrunnlag dersom prisen ikke speiler reell markedspris for den enkelte aktøren.» heter det i brevet.

Glad for avklaring

Under møtet i regi av Bergen Næringsråd fikk Hans Inge Myrvold fra Senterpartiet jobben med å forsvare grunnrenteskatten. Han var klar over at problematikken med internprising allerede da var diskutert internt i finansdepartementet og i partiet. Han lovte samtidig å ta med bekymringen fra Bremnes til Oslo. Nå har det kommet en avklaring på dette.

Hans Inge Myrvold fra Senterpartiet. Stortingsrepresentant. Foto: Jan Willie Olsen

– Jeg var klar over at dette var ankerpunkter man jobbet med, så det er gledelig at man fikk avklaringer som ble etterlyst fra Bremnes så raskt, sier Myrvold til IntraFish.

Som ordfører i Kvinnherad før han ble stortingsrepresentant ble han god kjent med oppdrettsnæringen. Derfor har han hatt forståelse for utfordringene Bremnes – og andre selskap står i.

– Det svaret fra finansministeren nå er i tråd med det Bremnes Seashore har etterlyst, påpeker han.

– Vil typisk velge lave priser internt

Økonomiprofessor ved Universitet i Oslo, Karen Helene Ulltveit-Moe, ledet havbruksutvalget i 2019 som anbefalte en grunnrente på havbruk. Hun forklarer i en epost til Intrafish utfordringene med å bruke internpriser som grunnlag for hva man skal betale i grunnrenteskatt.

Karen Helene Ulltveit-Moe presenterer her utredningen om lakseskatt for finansminister Siv Jensen i 2019. Foto: Per Ståle Bugjerde

– Fordi at de vil ikke nødvendigvis speile den faktiske verdien til fisken. Nå

r et selskap selger og kjøper til seg selv og en del av virksomheten skal betale grunnrenteskatt, så vil man typisk velge lave priser internt i selskapet, skriver hun.

– Er ikke priser i næringen transparente og foreligger allerede i dag, slik Mowi skriver i høringsnotatet?

– Det er ikke tilstrekkelig at de er transparente. Dette handler ikke om at næringen er banditter, men om lang erfaring hos skattemyndighetene om at de aller fleste tilpasser seg skattesystemet. Av denne grunn har vi nettopp et normprisråd innen petroleum. Hovedprinsippet er at vi ønsker en verdsetting som er slik at prisene settes til det de ville være dersom fisken ble omsatt mellom uavhengige parter, påpeker professoren.

(Oppdatert 8.12 kl 14.17 med kommentarer fra Frode Arntsen i Salmar)

________________________________________________________________________________________________________________

Har du lyst til å lese flere saker fra sjømatnæringa? Prøv et abonnement på IntraFish - kun kr. 1 første måned - registrer deg her!