2022 nærmer seg slutten. For å summere opp året, vil vi trekke frem de mest leste sakene på Intrafish. For hver måned kan du se hvilke tre saker som var mest lest blant våre abonnenter, og hvilke tre saker som var mest lest både abonnenter og ikke-abonnenter. Under følger de mest leste sakene for første halvdel av 2022.

Januar: Konsolidering

Den mest leste saken blant abonnentene i årets første måned handlet om konsolideringer og selskapene vi tok «farvel» med i 2021. Antall produsenter av laks og ørret har falt, og fortsetter å falle – samtidig med at totalproduksjonen stiger og stiger. Vi får færre, men større, enheter, skrev Intrafish i en sak som tok for seg selskaper som er blitt kjøpt av andre eller hadde planer om dette eller lignende i 2021. Særlig var det mye action i Midt-Norge.

Den neste saken på listen over mest leste blant abonnenter i januar, var Nordlaks sin kamp for å omgjøre Havfarmen til matfisktillatelser, og at selskapet fryktet permitteringer. I mars godkjente direktoratet havfarmen «under tvil».

På tredjeplass finner vi en børskommentar fra Thor Chr. Jensen i Dagens Næringsliv om maktkampen i NTS.

De tre mest leste åpne sakene handlet om Salmon Evolution-aksjen, sammenslåing og mannskapene som reddet kolleger:

  1. Salmon Evolution-aksjen opp nær 30 prosent på en uke, analytiker tror på videre oppgang
  2. Slår sammen Salmonor og NRS – skaper verdens sjette største lakseoppdretter
  3. Dramatisk dag på jobben – kantret på vei til lokalitet og ble reddet av kolleger
Anne har flyttet til en annen del av Norge, og har startet et nytt liv, langt vekk fra fiskeindustrien. Hennes historie var den mest leste saken blant abonnenter i februar. Foto: Erlend Angelo/NNN

Februar: Seksuell trakassering

De to mest leste sakene blant abonnenter i februar handlet om Anne, som jobbet på lakseslakteri hos Salmar. Hennes historie handlet om uønsket oppmerksomhet og hvordan hun opplevde frykt på arbeidsplassen. Hun kom med et tydelig budskap til alle i fiskeindustrien om å si fra og å bry seg.

– Jeg tror hele bransjen trenger å våkne opp. Jeg er helt sikker på at flere har opplevd lignende situasjoner som meg, sa Anne.

Salmar sa at det ville vært naivt å tro at seksuell trakassering ikke skjer hos dem – men understreket at denne form for krenkende adferd er totalt uakseptabelt.

«Dette synes vi er trist og alvorlig, og vi beklager sterkt at Anne mener hun er blitt utsatt for seksuell trakassering hos Salmar. Hennes historie forplikter oss til å fortsette arbeidet med holdninger og kultur på arbeidsplassen. Denne form for krenkende adferd er i strid med selskapets kjerneverdier og er totalt uakseptabelt», skrev HR-direktør Arthur Wisniewski i en epost.

Februars tredje mest leste sak blant abonnentene handlet om Charles Høstlund, som høsten i forveien trakk seg på dagen som NRS-sjef. Han hadde startet i sin første jobb utenfor oppdrettsnæringen, som handlet om å lede gründerselskapet Antigrade. I april returnerte Høstlund som midlertidig toppsjef i NRS.

De tre mest leste åpne sakene handlet om investor som solgte aksjer, en av landets best betalte lærlinger og sjømatutsendingen i Japan og Sør-Korea:

  1. Voldberg solgte alle Atlantic Sapphire-aksjene sine
  2. Siril Jørgensen (19) er blant de best betalte lærlingene i landet: – Lønn betyr ikke alt
  3. Johan Kvalheim er sjømatutsending i Japan. Der har han klar ein sekk med overlevingsutstyr
Renate Larsen ga seg som administrerende direktør i Norges sjømatråd, og en sak om potensielle arvtagere ble godt lest blant Intrafish sine abonnenter i mars. Foto: Knut Åserud/Norges sjømatråd

Mars: Hvem tar over

Den mest leste saken blant abonnentene i mars handlet om aktuelle kandidater til jobben som sjef i Sjømatrådet. Renate Larsen ga beskjed om at hun skulle gi seg måneden før, og i saken ble flere navn nevnt. Ett av dem var Christian Chramer, som endte opp med å få jobben etter at Børge Grønbech hadde jobben midlertidig.

I sagaen om NTS var det en sak om tidslinje og tekstmeldinger som ble nest mest lest av abonnentene. Et vedtak fra Oslo Børs i striden rundt NTS ga ny innsikt i hvordan forhandlingene om selskapet hadde pågått.

På tredjeplass denne månedene finner vi en annen sak om NTS. Den handlet om én av flere ekstraordinære generalforsamlinger og Nils Martin Williksen som reagerte på krav fra en tidligere styreleder i selskapet.

De tre mest leste åpne sakene handlet om svindelforsøk, verdensherredømme i havbruk og eks-fiskeriminister i ny jobb:

  1. Alsvåg Lakseslakteri utsatt for svindelforsøk – spansk kundebedrift luktet lunta
  2. Gjestekommentar fra Atle Eide: Verdensherredømme innen havbruk er ledig
  3. Odd Emil Ingebrigtsen får ny jobb – men hva Future Farms skal drive med holder han tett til brystet

PS! Ingebrigtsen leder nå Jim-Roger Nordlys nye satsing på lakseoppdrett gjennom selskapet Paradigm Aquatic.

NRK-journalist Helene Sandvig intervjuet fiskeriminister Bjørnar Skjæran under sjømatmessen i Barcelona. Saken om at Sandvig «sjekker ut» laksenæringen ble mest lest blant abonnentene i april. Foto: Anders Furuset

April: Helene sjekker ut

Den store begivenheten denne aprilmåneden var sjømatmessen i Barcelona. Der var blant annet NRKs Helene Sandvig, som «sjekket ut» lakseoppdrett.

– Hva driver dem? Tenker de på dyra? Hva gir de tilbake til samfunnet? Det er mye jeg har lyst å spørre om, sa NRK- journalisten til Intrafish. Det var den mest leste saken blant abonnentene denne måneden.

På andreplass finner vi en ny sak om kampen over kontrollen i NTS, som handlet om en Hjort-gransking etter intern uro i NTS-lakseselskapet Salmonor og en prosjektleder som hadde sagt opp.

På tredjeplass er en sak om Henry Helgheim som selger livsverket sitt med tungt hjerte. Oppfinneren har laget Licetube, som var klart til kommersialisering, men som han selv ikke skulle være med på.

De tre mest leste åpne sakene handlet om lederlønninger, laksepriser og NTS-salg:

  1. Romuld tjente mest i Salmar i fjor – fikk over 5 millioner kroner
  2. – Vi klarer nesten ikke å oppdatere Excel-arkene våre raskt nok
  3. Mowi sier at kun pris var utslagsgivende for NTS-salg

Mai: Prisfall

Hver fredag lager Intrafish en sak om lakseprisene, et øyeblikksbilde på handelen i spotmarkedet for fersk laks. I midten av mai kunne en eksportør fortelle om «et fall vi aldri har vært vitne til tidligere», som ble den mest leste saken blant abonnentene denne måneden.

På andreplass finner vi en sak om Gerhard Alsaker, eier og sjef i Alsaker Fjordbruk, og de rekordsterke lakseprisene.

– Vi har ikke nådd toppen ennå, og jeg tror at vi skal passere i alle fall 150 kroner på den største fisken i løpet av mai, sa Alsaker.

På tredjeplass over de mest leste sakene blant abonnentene finner vi en sak om Klaus Hatlebrekke, som etter ti år i ledelsen hadde sagt opp sin stilling i NRS. I august ble det klart at Hatlebrekke blir investeringsdirektør i Helge Gåsøs investeringsselskap Frøy Kapital.

De mest leste åpne sakene handlet om å selge eller ikke selge, rettssak om trafikklys og Linda Aase som ny Salmar-sjef:

  1. Line Ellingsen har startet diskusjonen om å selge seg ut eller å gå på børs: – Men det er ikke det vi ønsker, sier oppdretteren
  2. Oppdretterne i vest tapte på ny om trafikklyset: – Vi er skuffet
  3. Ny sjef hos Salmar i dag: – Jeg gleder meg skikkelig til å ta fatt på arbeidsoppgavene

PS! Aase ga seg som Salmar-sjef i oktober. Der har Frode Arntsen tatt over.

Alle disse var i toppsjiktet lønnsmessig i Intrafish sin oversikt i juni. Fra øverst til venstre: Johan Andreassen i Atlantic Sapphire, Arne Møgster i Austevoll Seafood, Trond Williksen i Benchmark, Henning Beltestad i Lerøy Seafood og Ivan Vindheim i Mowi. Foto: Diverse

Juni: Hva sjefen tjener

En sak om hvor mye sjømattoppene tjente i 2021 toppet listen over mest leste saker blant abonnentene denne junimåneden. I listen kunne du se hva 98 toppledere fra en rekke bedrifter i norsk sjømatnæring tjente i 2021, både i ren lønn og i total godtgjørelse.

– Det er færre om beinet, og det er vanskelig å få tak i rett kompetanse. Dette ser vi over alt nå, sa Jørgen Aase Bjørsvik i rekrutteringsselskapet Seafood People.

På andreplass finner vi en sak om laksemilliardær Helge Gåsø som har kjøpt en liten aksjepost i nok et børsnotert selskap. Denne gangen var det 75.000 aksjer i Grieg Seafood.

Krigen i Ukraina førte til et søkelys på norsk handel med Russland. På tredjeplass over de mest leste sakene i juni er saken om at Norge har eksportert fiskefôr til Russland for 3,6 milliarder kroner og importert ingredienser for nesten 18 milliarder kroner.

De mest leste åpne sakene handlet om toppsjefen i Cermaq, utviklingsdirektøren i Salmar Aker Ocean og en millionsvindel:

  1. Skotten på toppen i Cermaq: – Jeg vil påstå at nordmenn ofte rekker å gjøre mer i løpet av seks timer enn hva andre gjør på tolv timer
  2. Utviklingsdirektøren hos Salmar Aker Ocean: – Det er ingen vits i å bli som menn, då er poenget borte
  3. Norsk lakseslakteri brukt i millionsvindel – ukrainsk selskap rammet: – Vi er helt knust