2022 nærmer seg slutten. For å summere opp året, vil vi trekke frem de mest leste sakene på Intrafish. For hver måned kan du se hvilke tre saker som var mest lest blant våre abonnenter, og hvilke tre saker som var mest lest både abonnenter og ikke-abonnenter. De mest leste sakene i første halvdel av 2022 kan du lese her.

Under følger de mest leste sakene for siste halvdel av 2022.

Juli: Gode priser og lite glede

Den mest leste saken blant abonnentene i sommermåneden juli handlet om gode laksepriser og oppdrettere som likevel så store utfordringer.

– Første halvår 2022 har vært tidenes beste, et eventyr, men jeg har ikke kunnet glede meg over de rekordhøge prisene, sa lakseoppdretter Geir Wenberg.

Nummer på to listen er en sak om at over 10.000 laks døde da en brønnbåt kjørte gjennom et algebelte i Finnmark.

Den tredje mest leste saken blant abonnentene handlet om formuesskatt på oppdrettstillatelser og advokat Mons Paulsen som mente bransjen gjorde for lite for sent.

De tre mest leste åpne sakene handlet den krevende bergingen av lasteskipet Eemslift Hendrika, en kronikk om sportsfiske og aksjesalg:

  1. – Det var så krevende. Jeg har aldri opplevd slike forhold, sier redningsmann Alvin Fyhn ett år etter det spektakulære havariet utenfor Ålesund
  2. Catch and release: Lek med en laks som kjemper for livet, bidrar til å gi fisket et dårlig omdømme
  3. Tjente nær 800 millioner kroner på aksjesalg i NRS
Lerøy og Bellona samarbeidet tidligere om oppdrett av laks og tare på lokaliteten Rongøy i Øygarden kommune utenfor Bergen. Tare-produksjonen er flyttet til andre anlegg, men Rongøy brukes fortsatt til lakseoppdrett. Der opplevde Lerøy høy dødelighet. Foto: Arkivfoto Kjersti Kvile

August: Ekstraordinær høy dødelighet

Den mest leste saken blant abonnentene i august handlet om ekstraordinær høy dødelighet på et Lerøy-anlegg utenfor Bergen. Over 30 prosent av laksen og hele 80 prosent av rensefisken som brukes til å spise lakselus døde i merdene ved et av oppdrettsgiganten Lerøys anlegg.

– Fiskehelse og fiskevelferd er noe Lerøy prioriterer høyt. Vi er ikke tilfreds med dette krevende produksjonsforløpet på lokalitet Rongøy, uttalte selskapet.

Den nest mest leste saken handlet om Aquafarm Equipment i Haugesund, som tapte 21 millioner kroner på driften i 2021, og som hadde fått en landbasert lakseprodusent som største eier.

Nummer tre på listen handlet om Roger Hofseth som kom med en bønn til fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran under Arendalsuka.

– Du er minister, og sier du har handlingskraft. Hadde du gått i forkant hadde du satt i gang med dette, å lukke oppdrett i fjordene. Det er noe vi brenner for, fortalte Hofseth fra scenen.

De tre mest leste åpne sakene handlet om gode kvartalstall, trafikklyssaken og nye brønnbåtkrav:

  1. Arbeidsplassen hans leverer gode tall. Det betyr penger i kassen for driftsteknikeren: – Steike artig å være med på den utviklingen
  2. Trafikklyssaken kommer ikke opp i Høyesterett
  3. Nye krav til brønnbåter og andre leverandører til havbruk – skal hindre, oppdage og begrense lakserømming
Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) sitt departement utsatte auksjonen for laksetillatelser i september uten å spesifisere hvorfor. Det gjorde at flere spekulerte i om det kunne bli grunnrenteskatt, som ble den mest leste saken blant abonnenter i høstmåneden. Foto: Bent-Are Jensen

September: Blir det grunnrenteskatt? Ja.

«Utsatte auksjoner fyrer opp nye spekulasjoner om grunnrenteskatt» var tittelen på den mest leste saken blant Intrafish sine abonnenter i september. Auksjonene for ny laksekapasitet ble utsatt med femten dager, til uken etter forslaget til statsbudsjett skulle legges frem. Auksjonen skulle blitt gjennomført 27. september, og utsettelsen ble ikke begrunnet av Nærings- og fiskeridepartementet. Dagen etter auksjonen skulle blitt gjennomført, 28. september, foreslo regjeringen å innføre grunnrenteskatt på havbruk.

Den nest mest leste saken handlet om andre generasjon oppdretter, Linda Storholm. Hun er kommunikasjonsansvarlig i landbasertselskapet Gigante Salmon. Faren Bjørnar Storholm, som gikk bort i 2013, var medeier i Gigante-konsernet sammen med Kjell Lorentsen.

– Vi er fiskerbønder som dyrker havet på en ny måte, sa Storholm.

På tredjeplass i september finner vi en sak om investor Tord Ueland Kolstad fra Bodø. Dagen etter at Kjell Inge Røkke meldte at han flytter til Sveits, meldte Ueland det samme. Selskapet T Kolstad Eiendom, som Kolstad eier, er nest største aksjonær i Gigante Salmon med 6,9 prosent av aksjene.

De tre mest leste åpne sakene handlet om grunnrenteskatt, stopp i investeringer og om Sondre Eide som tok over laksekonsernet da faren døde:

  1. Ystmark om grunnrentenyheten: – Jeg er sjokkert
  2. Grieg Seafood: – Setter alle investeringsbeslutninger på hold
  3. 28 år gammel måtte Sondre Eide ta over laksekonsernet etter at faren døde i kreftsykdom
– Eg søv alltid dårleg. Når du har vel 7.000 tilsette i systemet ditt, så kjenner ein på det, sa Helge Møgster i Austevoll Seafood da Intrafish besøkte selskapet. Saken ble den mest leste blant abonnenter i oktober. Foto: Marthe Njåstad

Oktober: Halvveis sjokkskadet

Den mest leste saken blant abonnentene i oktober handlet om laksemilliardæren Helge Møgster. I reportasjen fra Austevoll forteller Møgster blant annet om nyheten om grunnrenteskatt, som han fikk via en journalist, som gjorde at han ble «halvvegs sjokkskadd».

– Stemninga har vore dyster etter at forslaget kom. Det er ingen som tør å gjere noko i Norge i dag med den usikkerheita som er. Slik er det berre, sa Møgster.

Den nest mest leste saken handlet om Håvard Olaisen (24), som droppet BI-studiene i Oslo og bestilte flyttebil hjem til Lovund da skattenyheten sprakk.

– Jeg klarer ikke å sitte i Oslo når noe så dramatisk kan inntreffe bedriften og heimplassen min. Nå skal jeg heim for å bidra så godt jeg kan i denne situasjonen. Dette blir min øverste prioritet framover, og det føles helt riktig, uttalte laksearvingen.

Den tredje mest leste saken er en kommentar av finansredaktør Terje Erikstad i Dagens Næringsliv. Han tok for seg om det superprofitt i oppdrettsnæringen. At oppdrettsnæringen har hatt en superprofitt er det ingen tvil om, skriver Erikstad.

De tre mest leste åpne sakene handlet om kritikk mot Senterpartiet, reaksjoner på grunnrentenyheten og den daglige lederen i Kvarøy Fiskeoppdrett:

  1. Helge Singelstad med kraftig skyts mot både Sp og «eliten i hovedstaden»
  2. Konsernsjefen i Mowi: – Vi fryktet det verste – og det kom
  3. Han sel laks for hundrevis av millionar i USA. – Blir smånervøs av å seie at det går så bra
– Bakgrunnen var at jeg så en strukturering av næringa på færre eiere, god lønnsomhet, og stadig behov for mer areal. Jeg så for meg en arealavgift, sa Tarald Sivertsen som noen åtte år gamle tanker. Saken var den mest leste blant abonnentene i november. Foto: Arkivfoto Bent-Are Jensen

November: – Aldri blitt rammet av et større sjokk

Hva handlet den mest leste saken blant abonnentene i november om? Jo, den handlet ikke overraskende om grunnrenteskatt. Saken handlet om Tarald Sivertsen, som i 2014 tok til orde for innføring av grunnrenteskatt i oppdrettsnæringen. Åtte år senere er han rystet over forslaget som ligger på bordet.

– I mine 40 år i næringen har vi aldri blitt rammet av et større sjokk. Første inntrykket da jeg leste det var «konfiskering av privat eiendom» Men så fikk en nå roet seg ned, sa Sivertsen.

På andreplass denne måneden finner vi en sak om Lerøys interesse for SinkabergHansen. Lerøy-sjef Henning Beltestad bekreftet interesse for selskapet og at et kjøp ble vurdert.

– Ja, men akkurat nå er det ikke noe fokus på det. Slik situasjonen er nå, er det vanskelig å vite hva vi skal gjøre. Hva skal vi med fabrikkene våre? Næringen har stoppet opp, sa Beltestad.

På tredjeplass i november ligger «Den store laksebløffen», en kommentar av Terje Erikstad. «Hvorfor later Salmar som om det er uklart hvilken laksepris det skal skattes av? Regjeringen foreslår jo samme pris som selskapet selv bruker», skrev Erikstad.

De tre mest leste åpne sakene handlet om Atlantic Seafood, Stortingets spørretime og et leserinnlegg fra Arne Hjeltnes:

  1. Flere ansatte har levert konkursbegjæring mot Atlantic Seafood – selskapet har over 2 millioner kroner i inkassokrav
  2. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at «en del ting blir oppklart» på fredag
  3. Kva skal me eigentleg med lokalt eigarskap?

PS! Atlantic Seafood ble slått konkurs senere i november, og flere ansatte har fortalt at de sto uten penger til mat. 19 år gamle Donovan ble fløyet fra Litauen for å jobbe på Atlantic Seafood i september, men fikk ikke en krone betalt.

Desember: Ny rangering

Den mest leste saken blant abonnentene i årets siste måned handlet om en ny rangering av verdens 15 største lakseprodusenter. Norge troner fremdeles øverst, men det var noen endringer på listen til Kontali sammenlignet med tidligere år.

Den nest mest leste saken handlet om hvor mye lakseoppdretter Gerhard Alsaker tjente i fjor, og det nye huset han bygger på Onarheim.

I starten av desember ble ligningstallene for 2021 publiserte av Skatteetaten. Det var desembers tredje mest leste sak blant abonnentene. Gustav Magnar Witzøe, Inge Berg og Gerhard Alsaker toppet både formue-, skatte- og inntektslisten, som du kan lese mer om her.

De tre mest leste åpne sakene handlet om Helge Gåsø som handlet oppdrettsaksjer, massedød av torsk hos Havlandet og statsministeren som ble møtt med protest:

  1. Helge Gåsø på julehandel – kjøper aksjer i ulike lakseselskaper for flere hundre millioner kroner
  2. 32.000 oppdrettstorsk døde hos Havlandet
  3. Støre ble møtt med båtprotest i Trøndelag