Sjømatanalytiker i Sparebank 1 Markets, Knut-Ivar Bakken, er tydelig på at laksens opptur ikke er forbi.

– Faktisk tror vi at 2023 blir det tredje eller fjerde beste året noensinne, bak blant annet 2022 og 2017, sier han under et foredrag på Sjømatdagene på Hell tirsdag.

Han påpeker at 2022 har vært et fantastisk år for oppdrettsbransjen med fantastisk inntjening.

– Men det er blitt totalt overskygget, i hvert fall det siste halvåret, av diskusjoner rundt innføring av grunnrente og den usikkerheten det har skapt.

– Ja, det er usikkerhet rundt rammevilkår og grunnrente, men vi har et produkt med veldig høy etterspørsel og relativt lav tilbudsvekst de neste årene, som vil gi sterke priser og sterk inntjening for sektoren, sier Bakken.

Fortsatt høye fôrpriser

Han sier at det er et litt lavere kontraktsnivå vi ser nå.

– Selv om vi venter litt lavere spotpriser i 2023, så vil oppnådd pris være høyere i 2023 enn i 2022.

Men noen skyer i horisonten er det. Kostnadene er høye.

– Alt er ikke bare en fest, fôrprisene har steget. De er kommet opp de siste fire årene. Det gjelder for alle proteiner.

– Vi hadde en forventning om at fôrprisene skulle komme litt ned nå. Det var en bra kvote for fiskesesongen i Peru, men de klarer ikke å fange kvotene. Man vil fortsette å ha høye fôrpriser og kostnader framover, det trekker totalen litt ned, understreker Bakken.

Årlig eksportvekst i verdi

Verdien av laks fra Norge målt i euro har steget hvert eneste år, bortsett fra i 2020, under koronapandemien.

– Fra 2011 til 2019, har vi hatt en gjennomsnittlig vekst årlig på rundt ni prosent. Ser vi videre framover, og får man anledning til å drive med produktutvikling, kommer toget til å fortsette å gå. Det er fordelen med et produkt som det er stor etterspørsel etter.

Han nevner, som mange andre før han, at etterspørselen etter laks har fått hjelp av pandemien gjennom at man da begynte å tilberede laks hjemme.

– Det var noe fall i 2020 på grunn av pandemien, men egentlig var det en fantastisk markedskampanje for norsk laks. Da man stengte ned restaurantmarkedet måtte folk spise hjemme, og vi fikk mange nye konsumenter. Da restaurantmarkedet kom tilbake etter pandemien da, er summen ganske bra.

Han sier at online restaurantbestillinger fortsatt er på et høyt nivå.

– Sterk inflasjon har ikke påvirket restaurantbestillinger. De har lagt i pluss resten av året. Det ser bra ut. Men det er ofte en viss treghet i endring av vaner for konsumentene, påpeker Bakken.

Han tror at man kan få tilbakeslag i restaurantmarkedet igjen.

– Det blir spennende å se hvordan markedene responderer på inflasjonen, men jeg tror vi vil få en liten nedgang i restaurantmarkedet i 2023.

Lav tilbudsvekst

Analytikeren forteller at man har mindre biomasse med inn i 2023.

– Biomassen i sjøen er ned 3,5 prosent ved utgangen av november, og ned sju prosent i Chile.

Sparkebank 1 Markets estimat er at de venter totalt 2,9 prosent global tilbudsvekst i 2023.

– Det ligger nok litt høyere enn det Kontali og oppdretterne presenterer. Mangen tror det blir negativ vekst i Chile.

Nyttårstilbud: 8 uker for 80 kroner
Hold deg oppdatert med Intrafish.no i 2023! Tilbudet varer ut januar.

Men Bakken tror Chile kan produsere noe mer enn ventet.

– Det eneste året hvor Chileneren produserte mindre enn man trodde, var etter et massivt algeangrep i 2015. De har alltid klart og fått ut mer enn ventet. Om det har med at man underrapporterer det som er i sjøen, vet jeg ikke.

Få nye lisenser

Han sier det kommer veldig lite ny kapasitet ut fra myndighetene, og i år ble heller ikke alt solgt ut i trafikklysauksjonen.

– Man trenger ikke være bekymret for en plutselig volumvekst ut av Norge. Det er ingen utsikter til at myndighetene skal øke lisenskapasiteten i Norge betydelig. Lisenser er også et problem for Chile, Canada og Skottland. Dette indikerer lav tilbudsvekst over de neste årene.

God start på året

Sjømatanalytiker Finn-Arne Eggenes spådde eksportrekord i 2022 og fikk rett. Men alt fra grunnrente til krig i Ukraina gjør ham mer usikker på hva resultatet blir i 2023.

– 2023 har et langt mer komplisert bilde enn 2022. Levekostnadene, særlig i Europa, har økt kraftig. Du har høyere energipriser, økte rentekostnader, krigen i Ukraina og usikkerhet rundt grunnrenteskatten, samt store svingninger i valutakursen. Listen er lang, sa han i et nyttårsintervju med intrafish.

Om lakseprisen tenker Egeness følgende:

– Tar man prisen fra Fish Pool til grunn så får man en god start på året, og særlig i første og andre kvartal med over 90 kroner for laksen. Samtidig vet vi at biomassen i sjø var fire prosent lavere i oktober enn den var på samme tid i fjor som fører til mindre slakt, som typisk har en positiv effekt på prisnivået.