Mowi sendte en børsmelding om saken onsdag morgen, de fire andre selskapene har bekreftet til Intrafish at de er ute av saken.

«Mowi har hele tiden vært fast på at anklagene om prissamarbeid åpenbart har manglet relevans og er fullstendig udokumenterte. Når det gjelder EU-kommisjonens saksbehandling er det ingen ny informasjon», skriver selskapet.

Intrafish har bedt Mowi om ytterligere kommentarer til saken, blant annet om denne etterforskningen har hengt sammen med et forlik som tidligere er inngått, men kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland svarer kort og gjentar budskapet i børsmeldingen:

– Vi har hele tiden ment at anklagene har vært ubegrunnede, og er glad for at Justisdepartementet i USA nå har bekreftet at saken er over. De ulike sakene du referer til har ikke noe med hverandre å gjøre, skriver Hjetland i en epost til IntraFish.

Også Grieg slipper videre etterforskning

Justisdepartementet i USA har avsluttet etterforskningen også av Grieg Seafood.

– Vi har også fått opplyst at etterforskningen i Department of Justice i USA, som Grieg Seafood var en del av, ikke lenger pågår. Som vi har sagt hele tiden så kjenner ikke vi til brudd på konkurranseretten, og vi samarbeider med alle relevante myndigheter i denne saken, skriver kommunikasjonssjef i Grieg Seafood, Kristina Furnes, i en epost til IntraFish.

Hun bekrefter at etterforskningen i USA for prisfiksing tilhørte samme sakskompleks som det ble inngått forlik om i fjor.

– Det gjelder samme sakskompleks, men ulike saker. Forliket var privatrettslig mellom lakseselskapene og amerikanske kjøpere, mens dette var undersøkelser av amerikanske myndigheter, opplyser Grieg Seafood i en epost til Intrafish.

Og Salmar og Lerøy og Bremnes

– Salmar har også fått opplyst at etterforskningen i Department of Justice i USA ikke lenger pågår. Vi har hele tiden ment at anklagene har vært ubegrunnede, og er glad for at Justisdepartementet i USA nå har bekreftet at de har lukket saken, skriver direktør strategiske prosjekter i Salmar, Runar Sivertsen, i en epost til IntraFish.

Han avviser sammenheng med forliket som ble inngått i fjor:

– Dette er en annen sak enn forliket som ble kommunisert i mai 2022.

Han skriver at Salmar har ingen ny informasjon om saken i EU.

Kommunikasjonssjef Aina Valland i Lerøy Seafood melder det samme:

– Vi har også fått beskjed om at etterforskningen i Department of Justice i USA, som Lerøy var en del av, er avsluttet. Vi har ikke noe ny informasjon om saken i EU, skriver hun til IntraFish.

Bremnes Seashore svarer det samme:

– Jeg kan bekrefte at vi har vært en del av de omtalte sakene. Vi har ikke kommentarer eller tilføyelser utover de uttalelsene som foreligger fra de øvrige aktørene, skriver visekonsernsjef Einar Eide i Bremnes i en e-post til IntraFish torsdag morgen.

Forliket i mai 2022

I mai i fjor ble det kjent at oppdrettsselskapene Salmar, Lerøy Seafood, Grieg Seafood og Mowi hadde inngått et forlik på mange hundre millioner kroner etter å ha blitt saksøkt for konkurransebegrensende adferd i USA.

Flere norske oppdrettsaktører ble i 2019 saksøkt i et gruppesøksmål i USA hvor de ble anklaget for å ha drevet med prisfiksing i det amerikanske markedet. Blant de saksøkte er selskaper som Mowi, Lerøy Seafood Group, Grieg Seafood, Salmar, Bremnes Seashore og flere tilknyttede datterselskaper.

Store avsetninger

Gruppesøksmålet ble startet av det amerikanske sjømatselskapet Euclid Fish Company og levert inn i en domstol i Florida. Denne saken ble forlikt – selv om den saksøkte gruppen av lakseselskaper avviste at det var grunnlag for påstandene og anså søksmålene som ubegrunnede.

Til sammen 820 millioner kroner måtte de norske oppdrettsgiganter punger ut med i det amerikanske forliket.

Grieg Seafood tok kostnader på 155 millioner kroner i forliket, noe som ble kjent da selskapet la fram sitt resultat for andre kvartal i fjor. Summen inkluderer juridisk bistand, slik Grieg Seafood presiserer i separat sak hos Intrafish.

– Det er avsetninger knyttet til saker i USA og Canada. Samtidig understreker vi at vi ikke påtar oss noe skyld, sa konsernsjef Andreas Kvame til Intrafish den gang.

Lerøy seafood satte av 211 millioner kroner til forlikskostnader i samme sak, noe som også ble kjent i forbindelse med kvartalsresultatet i august i fjor.

Nyttårstilbud: 8 uker for 80 kroner
Hold deg oppdatert med Intrafish.no i 2023! Tilbudet varer ut januar.

EU-sak med røtter fra 2014

I onsdagens melding fra Mowi opplyses det at det er ingen ny informasjon rundt EU-kommisjonens saksbehandling av samme tematikk. Norske lakseaktører etterforskes for prissamarbeid også i EU, i en sak som også har sitt utspring fra 2019 da kontrollører fra Europakommisjonen raidet norskeide lakseprodusenter i Skottland – i et forsøk på å finne ut om norsk oppdrettsnæring bryter EUs konkurranseregelverk.

EU-saken har røtter helt tilbake til 2014, da Russland stengte dørene for norsk laks – som en smekk på fingrene etter at Vesten hadde innført straffetiltak mpt Russland i forbindelse med landets konflikt med Ukraina.

– Europakommisjonen undersøker fortsatt hvordan det kan ha seg at Norge klarte å opprettholde høye laksepriser i markedene etter at det russiske laksemarkedet plutselig ble stengt, har assisterende direktør i bransjeorganisasjonen Sjømat Norge, Trond Davidsen, tidligere uttalt til IntraFish.