Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp), ordfører i Salangen kommune, har vært en tydelig motstemme mot regjeringens forslag om grunnrenteskatt på havbruk. Det har ført til flere turer til hovedstaden der hun har vært med å organisere møter for Sp-ordførere med finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Hun har stått i front for det enkelte har kalt «havbruksgerilljaen» blant kystordførerne. Sist på Senterpartiets landsmøtet tidligere i mars.

Nå er hun på vei inn i de innerste gemakker etter at hun fredag ble utnevnt som ny statssekretær for kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Fra og med 15. april blir det fast pendling til Oslo for henne.

– Det kom et lyn, humrer Prestbakmo når Intrafish slår på tråden en times tid etter nyheten ble kjent i statsråd.

Snakke mindre, lytte mer

– Jeg har forstått at jeg er blitt spurt fordi jeg er den jeg er og det jeg representerer. Det tar jeg med meg inn i arbeidet med distriktspolitikken.

Og de siste månedene har hun profilert seg som en som har vært en kraftig motstemme mot lakseskatten.

– Må du moderere motstemmen mot grunnrenteskatt nå da?

– Som sagt så har jeg blitt spurt og oppnevnt for det jeg representerer, så jeg tenker det vil være rom for å være den du er. Men nå har jeg gått fra innbygger, til folkevalgt, til ordfører og nå statssekretær. Etter hvert har jeg fått lang trening i møte meg selv i døren. Politikk handler om kompromiss. Jeg tror jeg sikkert må lytte mer, og snakke litt mindre, sier hun.

På innsiden

Prestbakmo hadde allerede varslet at hun ikke tok gjenvalg som ordfører i Salangen. Nå gleder hun seg til å fordype seg i departementets politikk.

–Jeg kjenner Sigbjørn godt fra ungdomstiden så vi har en relasjon fra før av. Jeg liker måten han jobber på, både praktisk og politisk. Det blir kjempespennende å gå inn i distriktspolitiske tema på denne måten. Man kan bli litt vimset som ordfører fordi du skal innom alle områder. Her kan man fordype seg og engasjere seg mer spisset.

– Ser du frem til å komme på innsiden av avgjørelsene?

– Selvfølgelig. Jeg tror på at politikk kan påvirke. Jeg bruker å si at jeg ikke kan flytte fjell, men jeg er ganske god på å bære stein. Det handler om å flytte de strekene man kan og bygge videre på det.

Nå venter to uker før ordfører-jobben i Salangen byttes ut med pendling til Oslo.

– Nå må jeg sørge for at det blir en ordentlig overgang til den som tar over ordførervervet. Så skal hvile litt påsken og få litt familietid før det blir pendling, sier den ferske statssekretæren.