Det var i forbindelse med fremleggelsen av selskapet førstekvartalsrapport 21. mai det ble kjent at styret og ledelsen vurderer strategiske alternativer for NRS Region Sør, og at DNB Markets var engasjert som finansiell rådgiver.

– Rent konkret kan det bety et salg, et joint venture eller andre samarbeidsformer, sa konsernsjef Charles Høstlund til IntraFish da. Han understreket også at det også kan tenkes at de ikke finner noen bedre løsning enn å fortsette som i dag.

Første budfrist i ferd med å gå ut

Etter det IntraFish har grunn til tro, er første frist for å legge inn tilbud i ferd med å gå ut i disse dager, og flere selskaper skal ha vist stor interesse. Spørsmålet er om noen vil møte prisforventningene NRS har.

Høstlund sier til IntraFish i dag at de ikke har ytterligere kommentarer utover det som ble gitt under kvartalspresentasjonen i mai, og at de ikke har satt noe tidsperspektiv på den strategiske prosessen.

Seks konsesjoner

I NRS region sør er det seks konsesjoner fordelt på to produksjonsområder i Nord-Rogaland og Sunnhordland. Det er drøyt 20 ansatte i denne delen av selskapet og fem lokaliteter. I tillegg eier NRS Farming en tredjedel av lakseslakteriet Espevær Laks der de lokale selskapene Eidesvik Laks og Fylkesnes Fisk også eier en tredjedel hver. NRS har ikke egen smoltproduksjon i området, og all smolt blir kjøpt eksternt.

Hva verdivurdering som er satt på eiendelene, er ikke kjent. Etter det IntraFish har grunn til å tro, er det forventninger om at det må ligge over én milliard kroner på bordet for at det skal bli et salg. Det vil da trolig inkludere både konsesjoner, fisk, utstyr og eierandelen i slakteriet.

For dyrt for de minste

Prisen vil trolig derfor ekskludere noen av aktørene som er interessert, deriblant medeierne i slakteriet; Eidesvik Laks og Fylkesnes Fisk. De vil trolig være mer aktuelle dersom utfallet blir etablering av et samarbeid gjennom et joint venture.

Prisen vil trolig også utelukke at et selskap som Fremskridt Laks, som er på størrelse med Eidesvik og Fylkesnes, kan tenkes å kunne kjøpe alt alene. Derimot er det også flere store selskaper i området som vil være interesserte.

Grieg Seafood har pengene

Grieg Seafood er en åpenbar kandidat som ikke vil ha problemer med å få på plass finansiering. På generalforsamlingen til selskapet for to uker siden fikk styret fullmakt til å trykke knappe 11,2 millioner nye aksjer i en emisjon. Med dagens kurs betyr det at det kan hentes inn knappe 1,4 milliarder kroner i ny egenkapital.

En annen som trolig er interessert i å kjøpe, er Gerhard Alsaker i Alsaker Fjordbruk. Selskapet leverer i dag smolt til NRS, og har begge de siste to årene levert over en halv milliard kroner i resultat før skatt. Så heller ikke der vil det mangle på mulighet til å finansiere. Spørsmålet er likevel om prisen kan bli høyere enn det Alsaker er villig til å betale.

For langt unna for Mowi og Lerøy

Det samme gjelder trolig også den andre store lokaleide aktøren, Bremnes Seashore. At det regnes på kontoret til Olav Svendsen er helt klart, men om svaret som dukker opp samsvarer med tallet som står på kalkulatoren til Charles Høstlund, er mer usikkert.

Andre selskaper som trolig også har hatt kontakt med DNB Markets, er selvsagt Mowi og Lerøy Seafood Group. Heller ikke her er finansiering et problem, spørsmålet er heller om de er interessert i å gå høyest i en budrunde. NRS sine lokaliteter ligger ikke like ideelt til for disse to som for Alsaker, Bremnes og Grieg. For Mowi og Lerøy kan det være andre selskaper som er mer interessante å bruke penger på.

Spørsmålet er dermed trolig hvem av de tre favorittene som er villige til å strekke seg lengst. Vi tipper at det blir Grieg Seafood.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.