Det melder eier og daglig leder Morten Berg i Fjordsmolt i en pressemelding.

- Det er sterkt beklagelig at en slik hendelse kan oppstå, og vi vil iverksette ekstraordinære sikkerhetstiltak under slike arbeidsoperasjoner. Som følge av dette kommer vi til å bygge en ekstra sekundær sikkerhetsbarriere, i tillegg til den vi allerede har utenfor avløpet, for å forhindre at en slik hendelse kan skje igjen, skriver han.

Det var 30. juli rundt klokka 12 at rømmingen skjedde fra selskapets landbaserte settefiskanlegg på Hellaren i Skånland kommune i Grovfjorden i Sør-Troms.

Hendelsen skjedde i forbindelse med en arbeidsoperasjon, hvor yngel på 12 til 15 gram ble sortert over i større kar.

Årsak til uhellet

- Årsaken til hendelsen var at slangen som fraktet fisk fra den ene avdelingen til den andre, løsnet og slo av en sikkerhetssil. Dette resulterte i at mye fisk rømte gjennom en avløpsledning og rett ut i steinfyllingen. Det ble umiddelbart satt i gang tiltak for å redusere omfanget av rømningen. Utstyr som ble brukt var garn, avkastnot og loddenot, heter det i pressemeldingen.

Berg skriver at de fort konstaterte at garn hadde liten effekt, da sei som jaktet på rømt yngel, surret sammen de finmaskede garnene. Dermed ble det iverksatt gjenfangst med loddenot i samarbeid med en lokal fisker. Arbeidet var krevende da sei og fugl beitet på yngelen under gjenfangstfisket.

Mesteparten døde

- Under gjenfangst-operasjonen ble det observert at majoriteten av fisken døde da den kom i kontakt med saltvann. Siden fisken var såpass liten, og er i ferskvannsfasen, så vil den dermed ikke være levedyktig i sjøvann på dette tidspunktet, skriver han.

Mesteparten av den gjenlevende yngelen svømte til utløpet til vannkraftstasjonen på Helleren.

Ved bruk av loddenota ble hele avløpet fra kraftstasjonen stengt av for å holde fisken inne på et begrenset område. Hålogaland Kraft stengte deretter kraftstasjonen i to døgn, og dermed tilførselen av ferskvann.

- Det gjorde at vi effektivt fikk stengt inne mye fisk i loddenota, og vi fikk da anledning til å fiske opp den rømte yngelen med avkastnøter og garn. Vi vil fortsette samarbeidet med Hålogaland Kraft i de neste ukene, for å drive videre med aktiv gjenfangst i utløpet til vannkraftstasjonen, skriver han.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.