Lerøy Seafood Group sier tirsdag at de har sett bedring i det kinesiske markedet de seneste ukene.

– Det er normalt av volumet til Kina går ned rett etter kinesisk nyttår, men det har vært stopp noen uker etter det også. Nå begynner aktiviteten vår til Kina å ta seg opp. Den er ikke normalisert, men vi ser økende etterspørsel, og sender en del til Kina, sier konsernsjef Henning Beltestad til IntraFish etter selskapet presenterte resultater for fjerde kvartal tirsdag morgen.

Konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy Seafood Group Foto: Anders Furuset

Lerøy Seafood Group har ingen fabrikker i Kina, men selger både rødfisk og hvitfisk til landet.

– Det er litt mer komplisert med frakt, og høyere fraktkostnader, men generelt ser vi en bedring i markedet i Kina. (..) Dette er kortsiktig, og det vil ta seg opp igjen, sier Beltestad.

Laksehandelen med Kina falt ekstra kraftig

Ifølge statistikk fra Norges sjømatråd kjøpte Kina 23.500 tonn norsk laks i fjor, noe som tilsvarer rett under to prosent av norsk lakseproduksjon.

Eksporten av laks til Kina får hvert år et boost før feiringen av kinesisk nyttår (i år 25. januar – 8. februar), som er landets største høytid. Hvert år faller også eksporten kraftig ukene rett etter høytiden, men i år falt den ekstra kraftig grunnet Corona-viruset, og alle følgende det har gitt.

«Som følge av utbruddet av Coronaviruset (covid-19) ser hverdagen for kineserne ganske annerledes ut. Dette vises også i eksportstatistikken med en markant nedgang for fersk laks til Kina på 31 prosent så langt i år», skrev Norges sjømatråd i en pressemelding 14. februar.

En rekke flyselskaper har også kansellert flyvninger til og fra Kina, noe som har skapt utforinger med logistikk, samt høye fraktrater.

– Folk skal ha mat

Odd Eliassen er toppsjef i The Scottish Salmon Company, som færøyske Bakkafrost nylig kjøpte opp (nå kalles virksomheten Bakkafrost Skottland). Han melder også om en liten økning til Kina, fra lave nivåer.

Odd Eliassen er administrerende direktør i Bakkafrost Skottland samt Havsbrun Foto: Anders Furuset

– Det er alltid lavsesong etter kinesisk nyttår, men i år har det blitt forlenget med to uker. Vi har begynt å eksportere til Kina igjen, men det er små mengder. Vi vet ikke hvordan dette vil utvikle seg, men folk skal ha mat, og på et eller annet tidspunkt regner vi med at det retter seg opp igjen, sier Eliassen til IntraFish.

Eliassen melder også om utfordringer med transport til Kina.

– Det tar sikkert tid før vi kommer opp på samme nivå igjen.

Tror på snarlig Russland-åpning

Russland har siden høsten 2014 stengt for import av mat fra de fleste vestlige land, inkludert norsk laks. Dette som et svar på vestlige sanksjoner grunnet striden med Ukraina og annekteringen av Krimhalvøya. Færøyene har imidlertid vært en del av dette – noe Bakkafrost har nytt godt av.

I slutten av januar ble det imidlertid kjent at russiske veterinærmyndigheter (Rosselkhoznadzor) hadde påvist farlige bakterier i laks fra Bakkafrost, og dermed innførte stans på import av laks fra dem med virkning fra 10. februar.

– Vi har ikke gjort de samme funnene i vår fisk som det russerne har, sier Eliassen.

Han sier at de har fått signaler som gjør at de «håper og tror» at grensene gjenåpnes i løpet «av noen uker».

Det russiske markedet var midlertidig stengt for Bakkafrost også i perioden november 2018 til februar 2019.

Russland har også nylig stengt grensene sine for Mowis færøyske laks, i tillegg til to chilenske lakseoppdrettere (Salmones Aysen og Yadran Quello) av samme grunn.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.