– Vi synes det er et spennende marked i USA, og at landbasert teknologi nå er en teknologi som er bevist at fungerer, sier Henrik Tangen til DN.

Han er arbeidende styreleder i Aquacon, som jobber for å bygge tre landbaserte lakseanlegg i staten Maryland, øst i USA. Tangen har jobbet i skjæringspunktet fisk og finans siden midten av 1980-tallet, sist som partner på corporate finance-avdelingen til Pareto Securities.

Ved å produsere laksen på land i USA, og selge den under merkenavnet American Salmon, mener han at Aquacon vil oppnå høyere priser enn norsk laks oppnår. Når de i tillegg sparer transportkostnader, tåler de dermed godt litt høyere produksjonskostnader, mener han.

– Vi er ganske trygge på at vi kan produsere til rundt fem dollar kiloen, sier han. Det tilsvarer rundt 47 kroner med dagens kurs. Til sammenligning koster produksjon i åpne merder i sjø i Norge drøyt 40 kroner kiloen.

Planer om børsnotering

Selskapet ønsker å bygge tre anlegg med en samlet kapasitet på hele 45.000 tonn. Investeringene er anslått å være rundt 9,5 milliarder kroner. Pengene skal hentes i flere runder, og det planlegges en notering ved markedsplassen Merkur Market i 2021.

Byggestart på det første anlegget er planlagt første kvartal 2021. For de andre to anleggene, som også ligger i Maryland, er håpet å starte bygging i 2023 og 2025. Tomter er sikret, men hverken tillatelser eller finansiering er på plass ennå.

– Vi har funnet en svært god lokalisering. Ved å bygge tre separate anlegg som ligger ganske nær hverandre, mener vi at risikoen spres bedre enn om vi skulle gått for en løsning med et stort anlegg, sier Tangen.

Prosjektet er så langt finansiert av de involverte og noen ikke navngitte investorer.

Med seg på laget har Tangen blant annet Marit Solberg (63), søsteren til Erna Solberg, som styremedlem. Marit Solberg var i mange år leder for oppdrettsvirksomheten i Mowi, før hun gikk av med tidligpensjon fra selskapet i 2018.

Aquacon skal ledes av Pål Haldorsen, som tidligere hadde sentrale roller i Mowi. Ole-Christian Norvik (eks. Danmark-sjef for Atlantic Sapphire) er produksjonsdirektør.

– Strategisk viktig kontrakt

Teknologiselskapet Akva Group har inngått en ikkebindende intensjonsavtale for byggingen av det første anlegget. Anlegget skal bli et såkalt resirkuleringsanlegg (RAS), hvor vannet renses og gjenbrukes. Teknologien er den samme som praktisk talt alle nye settefiskanlegg i Norge bygges etter.

Ifølge Akva Group har avtalen en verdi for dem på minst 1,25 milliarder kroner. Leverandøren vil selv gå inn på eiersiden med 32 millioner kroner i egenkapital, samt gi et konvertibelt lån på fem millioner kroner.

– Vi anser dette som en strategisk viktig kontrakt for Akva Group, sier konsernsjef Knut Nesse til DN.

Akva Group leverer hovedsakelig utstyr til tradisjonell, sjøbasert lakseoppdrett, men har de seneste årene satset stadig mer også på landbasert.

– Vi tror at landbasert lakseproduksjon blir en del av fremtiden, særlig i USA og Asia. Produksjon på land der vil gi laks med langt lavere klimaavtrykk sammenlignet med laks som flys inn fra Norge og andre markeder, sier Nesse.

Akva Group har også gått inn på eiersiden i Nordic Aqua Partners, som skal bygge et landbasert anlegg på 7000–8000 tonn på østkysten av Kina. Finansieringen at dette prosjektet er ventet sluttført i løpet av høsten.

Mange norske aktører i USA

Oslo Børs-noterte Atlantic Sapphire bygger verdens første store, landbaserte lakseanlegg. Anlegget ligger utenfor Miami, Florida. I første fase vil anlegget få en produksjonskapasitet på rundt 10.000 tonn. Planene er langt større – om all utbygging går som de håper, skal anlegget ha en kapasitet på hele 220.000 tonn i 2031.

I tillegg til Atlantic Sapphire jobber Nordic Aquafarms med planer om to store anlegg i USA, et i Maine på Østkysten, og et i California på Vestkysten. Byggestart på anlegget i Maine er planlagt senere i år.

Investorer som Rasmussengruppen og Bård Eker er sentrale i Nordic Aquafarms. Konsernet eier også Fredrikstad Seafood, som er Norges første kommersielle landbaserte lakseanlegg.

I mars meldte IntraFish.com at tidligere Akva Group-sjef Hallvard Muri og flere norske aktører er engasjert i selskapet West Coast Salmon, som vil bygge et landbasert anlegg på 15.000 tonn utenfor Reno, i Nevada. Investor Johan Henrik Krefting skal også være med på prosjektet, ifølge nettstedet. Muri sier fredag at han ikke ønsker å kommentere planene eller artikkelen.