– Det er ikke hver dag et selskap som hentet penger på 5 kroner aksjen handles til over 8 kroner første dag, sier styreleder Tore Tønseth til DN.

Tidligere i september hentet selskapet inn 500 millioner kroner i en emisjon hvor interessen var på over 3 milliarder kroner.

I skrivende stund har selskapet en markedsverdi på 1,7 milliarder kroner.

Salmon Evolution
  • Salmon Evolution er i gang med bygging av et landbasert lakseanlegg i Hustadvika kommune utenfor Molde. Første byggetrinn har en produksjonskapasitet på 9.000 tonn, og skal stå ferdig i slutten av 2021
  • Ferdig utbygd skal anlegget få en kapasitet på 36.000 tonn. Investeringene er beregnet til 1,3 milliarder kroner i første trinn

Har store planer

Salmon Evolution er i gang med byggingen av sitt landbasert lakseanlegg, som i første omgang får en kapasitet på rundt 9.000 tonn per år. I løpet av 10 år håper de å produsere rundt 70.000 tonn laks i året, hovedsakelig i Norge, men også gjennom et joint venture i Sør-Korea.

– Det er en voldsom interesse for laks i markedene, sier daglig leder Håkon André Berg til DN. Han tror at dagens laksepris på litt over 40 kr/kg er midlertidig, og at den snart vil komme opp igjen. De seneste årene har prisen ligget rundt 60 kr/kg.

Anlegget Salmon Evolution bygger, er en kombinasjon av såkalt resirkulering (RAS) og gjennomstrømmingsanlegg.

– Ved å resirkulere noe av vannet, men samtidig pumpe masse ferskt sjøvann inn i anlegget er det langt mindre risiko med produksjonen, sier Berg.

Tre landbaserte selskaper

Salmon Evolution er det tredje landbaserte lakseselskapet som er notert ved Oslo Børs' markedsplasser. Fra før er Andfjord Salmon notert ved Merkur Markets. Bjellesauen Atlantic Sapphire, som bygger verdens største landbaserte anlegg i Miami, er notert på hovedlisten. Sistnevnte prises til 9,1 millioner kroner.

Flere andre har uttalt planer om å søke notering, blant dem Nordic Aquafarms som har et lite landbasert lakseanlegg i Fredrikstad, men har store planer i USA. Også AquaCon, et selskap startet av tidligere Pareto Securities-direktør Henrik Tangen som vil bygge anlegg i USA, har offentlig snakket om mulig notering i Oslo.

Trenger mer penger

Styre og ledelse i Salmon Evolution er tydelige på at de trenger mer penger etterhvert. De venter ikke noe kontantstrøm i selskapet før første laks slaktes ut, trolig i årsskiftet 2022/2023. Selskapet har heller ikke nok penger til investeringene som er nødvendig på første byggetrinn som koster rundt 1,3 milliarder kroner.

– Vi regner med at vi må hente rundt 450 millioner kroner i løpet av neste år, sier styreleder Tønseth.

Han sier at en notering ved Merkur Markets er viktig for dem.

– Vi er et vekstselskap som vil trenge kapitaltilførsel. En notering på Merkur Markets er et viktig instrument for det, sier han.

– Hvorfor solgte dere aksjer på 5 kroner? Var det en for lav pris?

– Vi gikk bevisst til markedet med et lavt prisintervall for å tiltrekke riktig kapital. Den kapitalen skal få en god avkastning, sier styrelederen.

Brønnbåtredere på eiersiden

Største eier i Salmon Evolution er brønnbåtreder Roger Halsebakk via selskapet Ronja Capital, hvor styreleder Tønseth er investeringsdirektør.

En annen stor eier er brønnbåtreder Odd Einar Sandøy, som også eier Rostein. Hans direktør Glen Bradley er også representert i styret. Bradley er ikke redd for at landbasert lakseoppdrett vil ødelegge for brønnbåtnæringen, som lever av å frakte levende fisk.

– Landbasert lakseoppdrett vil komme uansett. Spørsmålet er hvem som tar tak i det, og hvor det skjer. Vi synes det er flott at det bygges landbaserte lakseanlegg også i Norge, noe som vil gi positive ringvirkninger også til den konvensjonelle laksenæringen, sier han.

Blant andre store eiere er det Sørkoreanske sjømatselskapet Donwong. De driver primært med tunfisk, men er også distributør av blant annet laks. Sammen med Salmon Evolution jobber de i disse dager med å klargjøre for bygging av et landbasert lakseanlegg i Sør-Korea.

Glen Allan Bradley løper avgårde med plakaten utenfor Oslo Børs etter at Salmon Evolution ble notert på børsen. Til høyre styreleder Tore Andreas Tønseth. Foto: Gunnar Lier