Ved Nord universitet i Bodø har havbruksstudentenes forening Nugla leid ett av byens største lokaler. Den største studentbegivenhet helt siden 1970-tallet har vært den årlige samlingen av blå studenter.

I år trekker Havets Døgn rundt 190 deltakere. Hver får egen pult der det tidligere år har sittet to, og fra podiet er der stadige formaninger om sprit, avstand og smittevern.

– Er det matnyttig å være her?

Eirin Åsgard tar mastergrad i samfunnsvitenskap. Hun skriver om innovasjon i havbruk og om innovative virkemidler for å skape bedre bærekraft.

– Jeg ser på havbruksselskapene heime. De prøver stadig ut nye teknologier og nye måter å gjøre ting bedre på. De er framtidsretta, sier medstudent og venninne Oda Myhre til IntraFish.

Lokalpatrioter

Myhre legger til at de begge er fra Rørvik.

– Det er vi stolte av, sier hun.

Tettstedet Rørvik ligger i Norges største havbrukskommune, Nærøysund, lengst nord i Trøndelag, på grensen til Nordland.

Konferansier var komiker Magnus Devold, her med en storfangst fra Lofothavet. Foto: Bent-Are Jensen

Fra før har Myhre bachelor i havbruk. Hun tar nå bachelor i internasjonal markedsføring.

I løpet av dagen skal sju bedrifter ha presenterte seg for studentene, i form av foredrag og stand.

– Trur dere at dere vil treffe framtidig arbeidsgiver her?

– Det kan godt hende, men det er ingen bedrifter heimefra her. Det er vakker musikk når foredragsholderne forteller fra scenen at vi studenter er ettertraktet. Det er oppmuntrende. Snart skal vi jo ut å søke jobb. Jobbmuligheter gjør det jo også fristende å bli her nord etter endt studium. Det er en fin landsdel, hyggelige folk og vakker natur, sier Åsgard.

Fremadstormende folk

Første foredragsholder var produktteknisk direktør Vegard Denstadli fra fiskefôr-produsenten Biomar.

Etter å ha presentert bedriften og snakket om nye og miljøvennlige ingredienser i fôr, sa han:

– Her i salen ser jeg at der er mange fremadstormende folk. Her sitter mye kunnskap. Min bedrift trenger allsidig kompetanse, fra jobb på lager, lærlinger til folk med doktorgrad. Jeg vil be dere ta kontakt og søke om trainee-stillinger eller sommerjobb. Så kan det bli noe annet etter hvert, sa han.

Neste foredragsholder var Ellisiv Løvold fra Løvold Solution. Hun presenterte familiebedriften, men snakket like mye om visjonen grønn vekst i ei blå næring.

– Vi som jobber i denne blå næringa, må bli grønne ambassadører, sa hun.

Noen av folkene som jobber på Havfarmen. Foto: Bent-Are Jensen

Havfarmen i uvær

Satsing på ny teknologi og bærekraft er en gjenganger på konferansen.

Kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks fortalte om erfaringene hittil med Havfarmen, som representerer noe av det nyeste innen oppdrettsteknologi i verden.

Installasjonen er 385 meter lang.

– Om bord har vi det eneste toget i Vesterålen, Nordlaks-banen, sa Martinussen litt spøkefullt om en skinnegående innretning,

Havfarmen ligger utsatt til, med storhavet rett ut. Bare noen skjær i forkant tar av for noe av sjøen.

I september fikk Havfarmen prøve seg i to uvær. Båra gikk seks meter høg og vindkastene kom opp i 150 kilometer i timen.

– Ingen av mannskapet fikk oppholde seg på dekk, men fisken klarte seg fint, sa Martinussen.

Havfarmen kan produsere 10.000 tonn laks på nåværende lokalitet, men den befinner seg fortsatt i en innkjøringsfase med utprøving av det nye utstyret.

Martinussen avsluttet presentasjonen med å oppfordre studentene til å søke praksisplass i Nordlaks, men samtidig om å gjøre det i god tid.

Nestleder for Havets Døgn, Lene Gudvangen, fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen og leder Samson Vonen. Foto: Bent-Are Jensen

– Gjør som jeg sier

Hovedgjesten på Havets Døgn var fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen. Han begynte i si tid på det blå studiet i Bodø, på fiskeriøkonomi, men han fullførte aldri fordi han heller satset på livet som forretningsmann, kombinert med politikk.

– Ikke gjør som meg og studer ferdig først, oppfordret han, samtidig som han la til at det jo har gått bra for han sjøl, likevel.

Ett av forretningsprosjektene hans er Havet hotell der Havets Dagn nå går av stabelen.

– Havet er et kult navn, syns dere ikke? sa han og gjorde klart at han ikke var eneste investor i hotellprosjektet.

Riktig valg

– Dere har valgt riktig studium. Sjømat er en evig fornybar ressurs, og ei spennende næring med fantastiske muligheter. Den trenger flere folk: Dere, sa han fra talerstolen.

Han sa at havet er mye mindre enn vi tror, for det er kniving om sjøarealene i kystsonen.

– Laks er noe av det sunneste vi kan spise. Å mene noe annet er fake news. Laks er dessuten klimavennlig. Vi burde produsere mye mer av den. Men derfor må vi sikre markedsadgang, det vil si, ikke kødd med EØS-avtalen. Uten marked, ingen virksomhet, sa statsråden i en tale som hadde et visst preg av vekkelse.

– Framtida er blå og grønn, sa representanten for den blå-grønne regjeringskoalisjonen.

Konferansier er Magnus Devold som elsker fisk. Foto: Bent-Are Jensen

Les også:

Havets Døgn blir Havets Dag – på grunn av korona