Norge må ofre én ost eller to for frihandel

Det er på tide den norske sjømaten vinner kampen om frihandelsavtalen med britene.

Det er på tide fiskeriinteressene trumfer landbruket når det gjelder å få på plass en frihandelsavtale med Storbritannia. Her pakker Oddvin Drøpping ost i skiver ved Tine Midt-Norges anlegg på Heimdal.
Det er på tide fiskeriinteressene trumfer landbruket når det gjelder å få på plass en frihandelsavtale med Storbritannia. Her pakker Oddvin Drøpping ost i skiver ved Tine Midt-Norges anlegg på Heimdal.FOTO: DN
Norge og Storbritannia forhandler for tiden om en fremtidig frihandelsavtale, og ikke overraskende har landbruksinteressene våknet til live, livredd for å gi slipp på særinteressene som sikrer norske jordbruksprodukter. Norske myndigheter må våge å være offensive i forhandlingene, og vi må gjerne ofre en ost eller to for å sikre norsk sjømat bedre adgang til det britiske markedet.
Norge og Storbritannia er enige om å inngå en midlertidig vareavtale fra 1. januar og frem til en frihandelsavtale trer i kraft noen måneder senere. Dette er viktig for å sørge for at varehandelen kan fortsette fra 1. januar på samme vilkår som i dag. Men fremdeles gjenstår det mye arbeid før en full frihandelsavtale kan tre i kraft.
Ifølge Sjømat Norge har 70 prosent av norsk sjømateksport til Storbritannia en eller annen form for toll. Satsene varierer fra produkt til produkt, men er gjennomgående høyest for bearbeidede produkter. Norge bør derfor oppnå bedre betingelser for fiskeeksporten til Storbritannia enn det vi har gjennom EØS-avtalen i dag.