– Siden Havbruksoverenskomsten kom på plass, har dette vært et tema hos oss, som alltid har vært tilbakevendende. Arbeidstilsynet har sagt at mange driftsoperasjoner på merdene kan gjøres fra land, samtidig som Mattilsynets forskrifter stiller krav til fysisk tilstedeværelse på anlegget hver dag, sier Vistnes.

Forbundssekretær Kine Asper i Fellesforbundet på talerstolen på landsmøtet på onsdag. Foto: Morten Løberg

Hun legger til at det selvfølgelig alltid er en sikkerhetsrisiko å reise ut alene i båt, og at det ikke alltid finnes gode nok rutiner i forhold til dette.

– Opplever Fellesforbundet at det utføres mye alenearbeid i oppdrettsnæringen?

– Basert på bekymringen og hvor opptatt de ansatte er av å få strengere reguleringer på alenearbeid, fremstår det dessverre absolutt slik, sier Vistnes til IntraFish.

– Vi har ikke noen statistikk på uhell knyttet til alenearbeid, men erfaringer fra ansatte. Både om folk som har omkommet mens de var ute av syne for kolleger, og nestenulykker. En tok kontakt med oss og fortalte at han sluttet i næringen etter å ha mistet sin kollega under alenearbeid, sier Vistnes videre.

Også ansatte ved settefiskanlegg er utsatt når de jobber alene

Vistnes viser til at også ansatte ved settefiskanlegg er i en risikosituasjon når de jobber alene. De kan falle i kar på arbeidsplassen.

– Reglene rundt dette fikk vi strammet opp ved forrige tariffavtale, hvor vi presiserte når det er lov og ikke lov å drive alenearbeid.

Hun forteller at når ansatte er ute av syne fra medarbeidere, er de alene på jobb. Radiokommunikasjon er et godt tilskudd for sikkerheten, men Vistnes sier at dette ikke alltid er godt nok om noen skulle få et illebefinnende eller faller på sjøen.

– Mye ansvar legges på de driftsansvarlige som må ta beslutninger om oppgavene skal gjøres eller ikke. Dessuten tror jeg det i mange selskaper er stor avstand mellom de som har øverste ansvar for HMS, og driftsoperatørene på merdkanten. Det kan være lite kunnskap i selskapenes øverste sjikt om hva som foregår ute på anleggene, mener Vistnes.

En stor bekymring for oppdrettsmedlemmene i Fellesforbundet

– Hva er Fellesforbundets meninger om alenearbeid i oppdrettsnæringen?

– Dette er en stor bekymring for våre medlemmer, og her kan man ikke ta unødig risiko. De ansatte må involveres i organiseringen av arbeidsdagen, innkjøp av utstyr og investeringer, og tas på alvor når de peker på situasjoner der det må iverksettes tiltak. Folk skal være trygge på jobb.

Vistnes opplyser til IntraFish at det allerede er restriksjoner på alenearbeid som må følges. Om det ikke er nok med risikoreduserende tiltak som for eksempel opplæring, endring på utstyr, anlegg og lignende, og det eneste som hjelper er økt bemanning, er ikke alenearbeid tillatt.

– Er alenearbeid nødvendig i oppdrettsnæringen?

– Det er de som jobber i næringen best til å svare på. Mange av våre tillitsvalgte mener det bør være forbudt, og kan løses med tilstrekkelig bemanning til enhver tid.

De nåværende reglene for alenearbeid i oppdrettsnæringen er regulert i arbeidsmiljøloven og Havbruksoverenskomsten.

Sjømat Norge er klar over problemstillingen

Direktør havbruk i Sjømat Norge Jon Arne Grøttum sier at det i oppdrettsnæringen er veldig stor bevissthet rundt å ta vare på de ansatte:

Jon Arne Grøttum, direktør havbruk i Sjømat Norge Foto: Anders Furuset

– Om de er alene eller flere, kan de ende opp med å falle i sjøen når de jobber på anleggene. At noen havner i sjøen er det stor bevissthet rundt, og noe vi forsøker å etablere gode rutiner på. Det har etter hvert kommet flere tekniske løsninger for varsling dersom dette skulle skje.

Grøttum legger til at Sjømat Norges oppfatning er at dette er en problemstilling som får stor oppmerksomhet av oppdrettsselskapene, også på lokalitetene, og noe de tar aktivt tak i.

– Oppfatningen vår er det er oppmerksomhet i selskapene fordi det er en risiko som har vært klar over lenge. Det er helt klart at mange operasjoner på oppdrettslokaliteter innebærer en viss risiko for at du faller i sjøen. Jeg erfarer at bedriftene har truffet tiltak for å redusere risikoen.

Har diskutert problemstillingen med medlemmer i Sjømat Norge

– Vi vet at alenearbeid er et risikoområde, for å si det slik. Det er også Fellesforbundet opptatt av. Det er ikke et forbud mot det i dag, men det nevnes i Havbruksoverenskomsten. Hvis man skal utføre alenearbeid, skal det først risikovurderes, sier fagsjef for arbeidsliv i Sjømat Norge, Rune Dyrvik, til IntraFish.

Fagsjef for arbeidsliv i Sjømat Norge, Rune Dyrvik. Foto: fhl

– Har medlemsbedrifter kommet til dere for å diskutere alenearbeid?

– Ja, vi har diskusjoner med medlemmer om denne problemstillingen. Det er også noe bedriftene tenker på. Men man må jo også se på det praktisk – vurderingen avhenger av situasjonen også. Mange selskaper legger opp til at de prøver å unngå slik arbeid. Det er også viktig å understreke at det er virksomhetens ansvar at arbeidet er forsvarlig.

Dyrvik legger til at Sjømat Norge også er i dialog med Fellesforbundet, hvor slike problemstillinger diskuteres.