– Jeg tror det er mange som føler seg tryggere enn man egentlig burde gjøre, med tanke på at båtene er større og tryggere nå enn tidligere. Men det er en reell fare for å havne i sjøen når man går om bord i båt og om bord på flåten, påminner Wengaard.

Jørgen Wengaard Foto: Privat

IntraFish har i en serie artikler satt fokus på sikkerhet og uværs-håndtering i oppdrettsnæringa. Arbeidstilsynet har slått fast at det er en gråsone i regelverket mellom Arbeidstilsynet og Sjøfartsdirektoratet når det gjelder havbruksnæringen. Fellesforbundet har på sin side gått kraftig ut og advarer mot alenearbeid i havbruket.

– Savner du og dine kolleger tydelig regelverk for når dere skal eller når dere ikke skal dra ut på havet?

– Det kunne kanskje blitt lagt noen retningslinjer som er litt tydeligere, men til syvende og sist burde det være den ansatte som vurderer om det er forsvarlig. Det hadde vært fint med litt tydeligere regler fra Arbeidstilsynet eller næringen selv, men vår egen vurdering burde veie tyngst, mener Wengaard.

Opp til de ansatte

Den tillitsvalgte peker på at oppdrettsselskaper er pliktige til å ha daglig ettersyn med fisken på lokalitetene, i henhold til akvakulturdriftsforskriften.

– Og da er det slik at vi i utgangspunktet reiser ut daglig, men det er selvsagt en risikovurdering som tas i forkant. Da tar vi en ekstra sjekk på båten, sikkerhetsutstyret og sørger for at det er minimum to personer i hver båt. På dager med uvær reiser man kun ut med de største og tryggeste båtene. Vi er til enhver tid tilgjengelige for hverandre på lokaliteten med sikringsradioer som er knyttet opp mot en redningssentral, forteller han og legger til at det er de ansatte som vurderer forsvarligheten ved å reise på sjøen i utgangspunktet.

– Man må kjenne til farvannet man skal ferdes i. Man må også ha en beredskapsplan dersom noe uventet skulle skje. Mannskapet må også føle seg trygge. Det er ikke kjekt å reise ut på sjøen om man ikke føler seg sikker, sier Wengaard til IntraFish.

Dersom det ikke skulle være forsvarlig å utføre arbeidsoperasjoner på lokaliteten, gjør ansatte bare det som er mest nødvendig på lokaliteten.

– Da reiser man ut på anlegget og sjekker at bøyer, merder, flåte og andre installasjoner ligger som de skal, uten å gjøre arbeid på merdkanten.

– Har du noensinne vært redd eller bekymret når dere drar ut på havet?

– Det er ikke ofte jeg føler meg utrygg. Vi har nye og moderne båter som man føler seg trygg om bord i, og det er bare den som skiller deg fra iskaldt hav om vinteren. Det er viktig å være klar over farene ved å falle i sjøen, spesielt om vinteren. Da er det ikke mange minuttene man overlever, svarer Wengaard.

– Har en høy terskel

Hovedverneombud i Grieg Seafood Rogaland, Per Gudmund Øxtra, forteller IntraFish for det meste er det driftslederen som informerer de ansatte om sikkerhet, og når det er forsvarlig å dra ut på sjøen eller ikke.

– Men ingen ansatte skal i utgangspunktet dra ut på sjøen når de føler seg utrygge. Så er det forskjeller i selskapet – noen er erfarne, mens andre kanskje er ferske og mer utrygge. Jeg synes vi har en høy terskel for å la være å dra ut på sjøen. Og det fungerer bra for oss.

Øxtra legger til at om det er dårlig vær og ansatte bestemmer seg for å dra ut på sjøen, vil de bare foreta en inspeksjonsrunde rundt anlegget for å se til at alt er i orden.

– Når vi drar ut slik skal vi gi beskjed til naboanlegg om at vi drar ut, og melde fra om at vi har kommet i land når vi er ferdig, om man er alene.

Han legger til at det alltid er en diskusjon om man skal jobbe alene eller ikke, men at det ikke finnes faste regler på dette området.

– Hvordan er forholdene ved Grieg Seafood Rogalands lokaliteter i høst- vintermånedene?

– Det er litt spesielt i Rogaland, for vi har lokaliteter på både utsatte og skjermede steder. Det er klart at ved lokalitetene ytterst i Boknafjorden vil det være værhardt, mens det innover i fjordbassenget vil være roligere i uvær, sier Øxtra.

Han har selv kjent dårlig vær på kroppen når han har vært på jobb, men han har ikke vært redd eller bekymret av den grunn.

– Stort sett når det er så gale vær, så drar vi ut sammen, minst to personer.

– Savner du og dine kolleger tydelig regelverk for når dere skal eller når dere ikke skal dra ut på havet?

– Ja, det tror jeg. Det bør i hvert fall være noen gode retningslinjer på plass for når du skal la være å dra ut. Det er litt vanskelig – noen har båter som er mye større og tåler mer, mens andre har utstyr som ikke er dimensjonert for uvær.

Uvær kan gi utfordringer på merdkanten. Foto: Illustrasjonsfoto

Sier ifra når været er dårlig

– Jeg er litt usikker på hvor terskelen går for å ikke dra ut på sjøen. Jeg jobber på avlusningslekteren til Midt-Norsk Havbruk og vi har klare regler. De fleste båtførerne våre er også ganske erfarne, og sier ifra når været er for dårlig.

Det sier tillitsvalgt i Midt-Norsk Havbruk, Arve Lundring, til IntraFish. Han legger til at kontoret respekterer disse beslutningene, og at det er opp til hver enkelt om det er ansvarlig å dra på sjøen.

– Men som sagt, de fleste båtførerne våre er erfarne og vet hvor mye båten tåler. Det har aldri vært et problem hos oss, og vi har ikke hatt etterepisoder.

– Ligger Midt-Norsk Havbruks lokaliteter spesielt eksponert for uvær?

– Nei, egentlig ikke. Vi har en lokalitet som ligger litt langt ute i sjøen, Kvingra. Det blir noen dager i året vi ikke kommer oss ut dit grunnet uvær. Ellers er de fleste lokalitetene i skjærgården.

– Har du noensinne vært redd eller bekymret når dere drar ut på havet?

– Nei, det har jeg aldri vært egentlig. Jeg har jo jobbet i offshorenæringen tidligere, før jeg begynte i oppdrettsnæringen, og det er ganske mye heftigere enn det jeg er vant med her.

– Savner du og dine kolleger tydelig regelverk for når dere skal eller når dere ikke skal dra ut på havet?

– Det er jeg litt usikker på. Jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger fra andre ansatte om det.

Har døgnoperasjoner året rundt

Tillitsvalgt i Nova Sea, Jon Arne Nygård, sier til IntraFish at det er de ansatte selv på merdkanten som bestemmer når det er forsvarlig å dra ut på sjøen.

– Stort sett har havbruksbedrifter operasjoner som avhenger av at ting går rundt hele tiden, for eksempel ved å få fisken til slakteriet i tide eller andre sesong varierte oppgaver. Vi har døgnoperasjoner stort sett hele året. Men det er klart, er det fare for liv og personell grunnet forholdene, er det de som selv står i stormen som må beslutningen om det er forsvarlig å utføre operasjoner, sier han.

Jon Arne Nygård. Foto: Privat

Det er altså ikke slik at administrasjonen forteller de ansatte når det er og ikke er forsvarlig å utføre arbeidsoperasjoner når det kommer til uvær og naturkrefter. Nygård legger til at selskaper er regulert etter strenge risiko- og sikkerhetsvurderinger.

– Noen ansatte er kanskje nye i næringen, mens andre er mer erfarne. Det er veldig individuelt hva den enkelte er komfortabel med. Er været for dårlig, er det til syvende og sist den ansatte som må ta vurderingen. Det er vanskelig å definere spørsmål om hvor terskelen går.

– Hvordan er forholdene i høst- og vintermånedene i områdene hvor det er lokaliteter på Helgeland?

– Tidligere har jeg jobbet på kanten av Barentshavet i Øst-Finnmark. Vi har jo våre sesonger på lokalitetene, men disse månedene vi er i nå kan føre til heftig vær, spesielt på Helgeland og utsatte plasser hvor det er mye åpne områder der det kan oppstå en del bølger og vindkast. Vestavinden kan gi enorme bølger og voldsomme strømmer innover i fjordene.

Nygård ønsker imidlertid ikke svare på spørsmålene våre om han eller hans kolleger savner et tydelig regelverk for når arbeidere skal, eller ikke skal, dra ut på sjøen i uvær.

– Vi gjør ikke arbeidsoppgaver uten at det er 100 prosent trygt

Tillitsvalgt i oppdrettsselskapet SinkabergHansen, Jørn Bergerud, mener at det er vanskelig å gi en mal på hvor terskelen går for ferdsel på sjøen.

– Men det er klart at vi ser an forholdene, og vi drar aldri ut på sjøen om det er fare for liv og helse, eller utstyr og merder. Vi gjør ikke arbeidsoppgaver uten at det er 100 prosent trygt. Det er inntrykket jeg sitter med hvert fall, sier Bergerud.

Han jobber selv på en lokalitet utsatt for mye vær og vind, og oppfatter at sikkerheten til ansatte er førsteprioritet.

Bergerud sier til IntraFish at han ikke har vært redd når han har dratt ut på sjøen i forbindelse med arbeid tidligere.

– Savner du og dine kolleger tydelig regelverk for når dere skal eller når dere ikke skal dra ut på havet?

– Ja, det hadde vært greit å ha. Men så er det veldig stor forskjell fra plass til plass. Vi har for eksempel en lokalitet hvor det nærmest ikke er vind, selv om det blåser full storm litt lenger unna. Om regelverket baseres på værmeldinger blir det litt feil – når det er meldt 30 sekundmeter vind, og det blåser 5 sekundmeter på lokaliteten.