Mowi Canada West har søkt Canadas Føderaldomstol i Vancouver om en rettslig gjennomgang av beslutningen til den kanadiske Fiskeriministeren Bernadette Jordan om å fase ut lakseoppdrett rundt Discovery Islands.

Mowi ber retten omå erklære beslutningene urimelige og sette dem til side.

– Disse beslutningene, som er blitt fattet uten næringens konsultasjon - en uke før jul, forbyr tildeling av nye eller fornyede akvakulturtillatelser for oppdrettsanlegg og forbyr overføringen av fisk til anleggene rundt Discovery Islands, sier Mowi i en uttalelse.

Har ikke fått vite detaljer om utfasingen

Rundt 13 til 15 Mowi-anlegg blir påvirket av beslutningen til den kanadiske regjeringen, ifølge oppdrettsselskapet. Mowi er fremdeles usikker på det nøyaktige antallet som blir påvirket, fordi myndighetene i Cabada ennå ikke har gått ut med en nøyaktig liste over oppdrettsanleggene som skal utfases.

Fiskeriministeren har heller ikke gått ut med flere detaljer siden kunngjøringen i desember 2020.

– Beslutningen, de tilknyttede tidslinjene og manglene på presisjon er urimelige og truer levedyktigheten til Mowis virksomhet i hele British Columbia, uttaler selskapet.

Talsmann for Mowi i området, Dean Dobrinsky,sier til IntraFish at fiskeriministeren i Canada fremdeles ikke har svart på selskapets forespørsel om mer informasjon rundt beslutningen om utfasing.

Står i fare for å miste 30 prosent av produksjonen i provinsen

Mowi sine oppdrettsanlegg rundt Discovery Islands utgjør rundt 30 prosent av hele selskapets produksjon i provinsen. Fiskeriminister Bernadette Jordans beslutning kan føre til at selskapet muligens må legge ned en tredjedel av sin virksomhet innen de neste 12 månedene, noe som resulterer i betydelige inntektstap, ifølge selskapet.

Oppdrettsselskapet planlegger utsett ved flere oppdrettsanlegg tidlig i 2021, men i og med den planlagte utfasingen av anleggene kan de ikke gjøre dette. Dersom beslutningen om utfasing består, må selskapet avlive flere millioner yngel i settefiskanleggene, da de ikke har andre steder å gjøre av fisken, sier Mowi.

Cermaq går inn for en tilsvarende oppfordring

Mandag 18. januar startet også Cermaq Canada en egen rettslig gjennomgang av Canadas Fiskeri- og havdepartementets beslutning som omhandler selskapets akvakulturtillatelser rundt Discovery Islands.

Cermaq Canada sier at gjennomgangen er «ment for å gi Cermaq tid til å engasjere lokale First Nations-beboere angående vår drift i deres territorier».

Selskapet sier at beslutningen vil stenge tre av selskapets oppdrettsanlegg, noe som utgjør rundt 20 prosent av Cermaq Canadas helhetlig produksjon.

– Målet med et slik engasjement vil være for Cermaq å jobbe sammen med lokale First Nations for å undersøke muligheter for å oppnå avtaler, som vil tillate for vår fortsatte drift i fremtiden under tilsynet av First Nations, sier selskapet i en uttalelse.

Mange settefisk i skjærsilden

Da departementets kunngjorde utfasingen, planla Cermaq Canada å sette ut fisk i to av tre oppdrettsanlegg i regionen rundt Discovery Islands senere på våren 2021.

– Dette betyr at et betydelig antall settefisk som var ment for disse to lokalitetene befinner seg i skjærsilden ettersom fiskene ikke lenger har en lokalitet å vokse seg til ved. Dette har ført til kaos i driften vår, med betydelige verdier i fare, og har gitt oss få alternativer annet enn å gjennomføre en rettslig gjennomgang av saken, sier selskapet.

Grieg Seafood har også sendt søknad

Grieg Canada har også sendt inn en søknad om juridisk gjennomgang av saken til domstolen, ifølge føderaldomstolens nettsider.

– Denne avgjørelsen har store innvirkninger for vår næring og lokalsamfunnene. Vi håper at en juridisk gjennomgang av beslutningsprosessen vil føre til at vi får en bedre forståelse av konsekvensene. Det trengs mer tid for å komme i samhandling med First Nations, som eier områdene hvor vi driver virksomhet, sier selskapet til IntraFish i en uttalelse.