ØVELSE NORD
  • … er Norges største beredskapsøvelse og Nordens største fastlandsøvelse
  • I april hvert år trener inntil 3.000 deltakere på beredskap
  • Studenter er aktører, Forsvaret deltar, alle nødetatene, offentlig forvaltning og frivillige organisasjoner
  • I 2019 deltok fartøyer, helikoptre og annet utstyr til en verdi av 4,5 milliarder kroner
  • De siste årene har det vært øvd på beredskap i tilfelle, skipsbrann, terrorhandlinger, skipsulykker, brann, gisseltaking, radioaktiv bestråling og skoleskyting
  • I tillegg til selve beredskapsøvelsen arrangerer Nord universitet konferanser og fagdager
  • Øvelse Nord er lagt inn under Nord universitet. I begynnelsen var den rettet inn mot studenter innen sykepleie, politi og journalistikk, men omfatter nå hele universitetet og deler av byen
  • Øvelse Nord hadde 25-årsjubileum i 2020

Det skal skje på en konferanse for 40 spesielt inviterte beslutningstakere innen havbruk, det vil si fra lakseproduksjon, leverandører av utstyr og tjenester pluss fra utvalgte statlige etater.

Datoen er satt til 27. april på Nord universitet i Bodø, fylkeshovedstaden som også kaller seg «beredskapsbyen» på grunn av militære tradisjoner. I utgangspunktet blir det et fysisk seminar, men hvis smittesituasjonen ikke tillater det, blir det en sending på nett-TV for de spesielt inviterte.

Spionsjefen er Ola Kaldager, en pensjonert norsk offiser og tidligere leder av etterretningsgruppen E 14, som tidligere var navnet på det norske «Stay Behind»-nettverket. Nå titulerer han seg som «feskarbonde» og bor i Gildeskål kommune ved Bodø.

Andre innledere er:

  • Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen
  • Konsernsjef Line Ellingsen i Ellingsen Seafood
  • Sjømat Norge-sjef Geir Ove Ystmark
  • Sikkerhetssjef Storm Jarl Landaasen i Telenor Norge
  • Beredskapssjef Ivar Konrad Lunde i Bergen kommune
  • Værvarslingsdirektør Bård Fjukstad
  • Kjetil Moe som driver rådgivning innen krisekommunikasjon
  • Seniorrådgiver Silje Båtsvik Risholm i Bellona (som har jobbet mye med nordområdene og Russland)

Snart beredt: Erlend Hagenes (t.v.), Ellisiv og André Løvold, Snorri Rasch, Hanne Solheim Hansen og Odd Emil Ingebrigtsen. Foto: Bent-Are Jensen

Cyber-angrep

Seminaret inngår i årets store øvelse i slutten av april (se faktaboks).

Erlend Hagenes leder Øvelse Nord.

- I 2019 øvde vi på beredskap i tilfelle en kollisjon mellom store skip i Gildeskål ved Bodø. Vi undersøkte også konsekvenser av denne tenkte ulykken, blant annet miljøskader. Slik kom vi i kontakt med havbruksnæringa lokalt, og det var en tankevekker, sa Hagenes på en pressekonferanse ved Nord universitet i Bodø fredag ettermiddag.

Der presenterte han og universitetet planene om et nasjonalt beredskapsforum for havbruk.

- Nylig ble Aqua Group utsatt for et cyberangrep. Det er noe verken bransjen eller myndighetene har vært forberedt på, sa han og la til:

- Nesten alle oppdrettsanlegg har nå digitaliserte fôringsanlegg. Tenk hvis fremmede makter en gang i framtida begynte å sabotere dem, ta kontrollen for eksempel gjennom overfôring. Husk at havbruk er en proteinbank for hele den vestlige verden. Næringa må utvikles videre, men det må skje på en måte som er trygg og bærekraftig. Beredskap dreier seg om så mye mer enn lakselus og rømt laks, sa Hagenes.

Leder for Øvelse Nord, Erlend Hagenes. Foto: Hogne B. Pettersen

Føre-vâr og etter snar

Han poengterte at bevisstheten om beredskap har vist seg å være hendelsesbasert. Oppmerksomhet og ressurser til beredskap sitter løsere ETTER hendelser som ikke burde skjedd, og han tenkte da generelt.

Han viste til den siste store hendelse i havbruk som var algeinvasjonen i mai-juni 2019. Den tok livet av tonnevis av laks i oppdrettsanlegg i nordre del av Nordland og søndre del av Troms.

- Få næringer er mer utsatt for klima, vær og vind enn havbruk, sa Hagenes.

Idédugnad med Løvold

Ideen til et beredskapsforum oppsto i høst i et møte mellom han og Løvold Solutions, som blant annet leverer fortøyninger til laksenæringa.

- Beredskap er ikke så langt unna det vi jobber med til daglig, sa Ellisiv Løvold på pressekonferansen.

Hun er leder for marked, relasjon og utvikling i bedriften, som blant annet drifter Havbruksloggen som er et styringssenter for drift og vedlikehold for flere lakseprodusenter.

Ellisiv Løvold påpeker at Bodø har en lang tradisjon på sikkerhet og maritime næringer. Foto: Hogne B. Pettersen

Rektor Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet gjorde oppmerksom på at for den generelle beredskap i Norge kan man utnytte de fasiliteter i havbruk som allerede fins. Installasjonene er spredt langs hele kysten med et par kilometers mellomrom. Folk på lokalitetene er vant til samhandling.

- Næringa utgjør en ressurs som allerede er underkommunisert, sa rektoren.

Blå satsing

Fiskeriminister Ingebrigtsen deltok på pressekonferansen. Han har heimekontor i heimbyen.

Statsråden berømmet universitetet for å gjøre seg relevant for næringslivet.

- Pandemien det siste året har gjort beredskap uhyre aktuelt. Ellers merker jeg meg at universitetet satser blått på flere felt, og nå også innen beredskap. De blå muligheter er noe vi i Høyre er spesielt opptatt av, spøkte statsråden, men la alvorlig til at regjeringen syns beredskapsinitiativet for havbruk er viktig.